Чийзкейкът, който виждате, е много по-различен. Вкусът му е също

...
Чийзкейкът, който виждате, е много по-различен. Вкусът му е също
Коментари Харесай

3D печат на чийзкейк показва футуристичния потенциал на устройствата

Чийзкейкът, който виждате, е доста по-различен. Вкусът му е също толкоз добър, само че преживяването е друго – всяка съставна част се откроява.

Добре пристигнали в бъдещето на храната. През последните няколко години Creative Machines Lab към Колумбийския университет старателно работи върху усъвършенстването на най-новия апарат в актуалната кухня – 3D принтер, зареден с лазери, който може да сготви всичко, което пожелаете.

Всичко това звучи прелестно, само че дали всеки ще желае да употребява 3D принтер? Може ли 3D отпечатаната храна да бъде здравословна?

В нова публикация на Perspective, оповестена на 21 март от Science of Food, водещият създател Джонатан Блутингер разсъждава върху тези въпроси и слага под внимание преимуществата и минусите на 3D отпечатаната храна. Блутингер е постдокторант в лабораторията и включва в публикацията си професор Кристен Купър от Университета „ Пейс “.

3D принтер, който подготвя чийзкейк със седем съставки

Досега 3D печатът на храни бе стеснен до няколко сурови съставки и изобщо не се доближаваше до чийзкейка, който сте привикнали да вкусвате. Под управлението на Ход Липсън, роботехник и професор по машинно инженерство в Колумбийския университет, Блутингер и останалия екип проектираха устройство за 3D щемпел, което подготвя ядене от седем съставки благодарение на лазер. Системата конструира чийзкейк от фъстъчено масло, шоколад „ Нутела “ и сладко от ягоди.

Според екипа, „ прецизното печатане “ на храни с няколко пласта може освен да подготвя по-персонализирани ястия, само че и може да усъвършенства сигурността на храните и да разреши на потребителите да имат надзор над приема си на хранителни субстанции.

„ Тъй като 3D печатът на храни е към момента нова технология, тя се нуждае от екосистема от поддържащи промишлености като данни за производители на хранителни артикули, среда за изтегляне, основаване и шерване на предписания “, споделя Блутингер в изказване. „ Способността на 3D принтера да персонализира обещано ядене го прави извънредно удобен на пазара за веган храни, които целят да имитират текстурата на същинско месо “.

Адаптиране на самостоятелното хранене

Екипът надмина всички упования, с цел да показва капацитета на своето устройство. Бяха тествани разновидности на чийзкейк, които се състоят от крекери, фъстъчено масло, шоколад, бананово пюре, сладко от ягоди, череши и глазура.

Най-добрият вид бе с крекери като главен пласт. Фъстъченото масло и шоколада се отличиха като поддържащи пластове, към които се прибавят по-меки съставки като банан и сладко.

Съставките, които образуват разнообразни текстури, се преглеждат като строителни материали за издигането на постройка.

„ Бяха нужни повече детайли за поддържане на по-меки субстрати за сполучлив щемпел с няколко пласта и доста съставки “, споделя се в прессъобщението.

Може да се каже, че 3D отпечатването на храни подготвя ястия от модифицирана храна, само че може би точно това ще помогне на някои хора да се приспособяват към самостоятелното хранене, уместно за самите тях.

„ Може също по този начин да бъде потребно да направи храната по-привлекателна за хора с компликации при преглъщането, като имитира формите на същинските храни с пюрирана текстура, от които милиони пациенти се нуждаят “, споделя професор Купър.

Лазерното готвене и 3D печатът на храна могат да разрешат на готвачите да основават нови хранителни прекарвания. Тъй като системата употребява високоенергийна лазерна светлина и лъчи с висока разграничителна дарба, готвенето може да стане доста по-рентабилно и стабилно.

„ Проучването също по този начин акцентира, че отпечатаните ястия евентуално ще изискват прибавянето на още съставки “, споделя Липсън. „ Необходима е още доста работа за събиране на данни, моделиране и усъвършенстване на тези процеси “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР