Чий е гласът-ураган? Как щеше да звучи Мойсей на Микеланджело,

...
Чий е гласът-ураган? Как щеше да звучи Мойсей на Микеланджело,
Коментари Харесай

Златният век на българската опера събран в книга

Чий е гласът-ураган? Как щеше да звучи Мойсей на Микеланджело, в случай че имаше глас? Коя е любимката на Караян? А ненадминатият Папагено? Дори в никакъв случай да не сте си задавали тези въпроси, книгата " Златният век на българската опера " на изтъкнатата музиковедка проф. Боянка Арнаудова ще ви даде отговорите. Луксозният том от 608 страници, излязъл тези дни с логото на " Лист ", е без аналог.
Корицата е дело на Милена Вълнарова
С него издателството продължава линията си да показва огромните достижения на българските създатели, стартирана преди година с огромната " История на българското изобразително изкуство " от Кирил Кръстев.
" Златният век на българската опера ", чиято премиера е на 2 юни от 18 ч. в Книжен център " Гринуич ", е история на триумфа. Боянка Арнаудова споделя за фамозни актьори от Софийската опера - българи, които в аскетичното тоталитарно време пеят с голям и дълготраен триумф в " Ла Скала " в Милано, Виенската и Метрополитън опера, в " Ковънт гардън ", Берлинската и Парижката опера.
Сред описаните колосални фигури са Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Христина Ангелакова, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Стефка Евстатиева, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Никола Николов, Мати Пинкас, Любомир Бодуров, Асен Селимски, Стоян Попов, Павел Герджиков.
Повече от двайсет години Боянка Арнаудова е драматург на Националния спектакъл за опера и балет в София. През този интервал тя става очевидец на възхода и триумфа на тези забележителни фигури, има персонални контакти, мемоари и другарства, които надълбоко я свързват с тях.
Изключително скъп в тези портрети на персони от апогея на българската оперна школа е разказът за неговия подтекст - българската политическа система, за която оперната просвета бе витрина към света.
Модератор на премиерата със семинар е Диляна Димитрова - създателка и основен редактор на медията за просвета " Площад Славейков ", а основен участник е проф. Боянка Арнаудова. Събитието се реализира с поддръжката на Столичната община - Календар на културните събития.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР