Читателската аудитория на Столична библиотека прогресивно се увеличава през последните

...
Читателската аудитория на Столична библиотека прогресивно се увеличава през последните
Коментари Харесай

Завръща се интересът към читалните в библиотеките

Читателската публика на Столична библиотека прогресивно се усилва през последните години - през 2023 година наброява 91 000 души, с 10 хиляди души повече спрямо 2022 година Повече от 60% от читателите са младежи. Това съобщи пред News.bg Светослава Тончева, отговаряща за бранш " Обществени, естествени и точни науки " в Столична библиотека.

Тя изясни, че в годината, в която библиотеката на София означи своя 95-годишен празник от своето основаване, библиотеката за девета поредна година награди своите най-активни читатели и най-ползваните българските модерни писатели в разнообразни категории - художествена литература, лирика, създатели на научна и научнопопулярна литература и детска литература. 2023 година беше доста сполучлива година за Столична библиотека, както и последните 10 години, уточни Тончева. И посочи усърдността на работата на всички хора в библиотеката за привличане на от ден на ден и повече читателска аудитория и реновиране на разнообразни благоприятни условия за читателите, с цел да могат да посещават библиотеката и да се усещат уютно в нея.

Увеличава се и количеството на хората, които желаят да употребяват читалните в библиотеките. Имаше едни години, в които хората избраха да вземат най-вече книгите за дома и в домашни условия да ги четат, до момента в който в последните 2 години ясно се показва наклонността, че хората, учениците и задграничните студенти избират библиотеката като място за работа, за учене, за място за шерване, разяснява Тонева.

Тя добави, че има доста хора, които избират библиотеката за самоподготовка и работа, като Столична библиотека ще работи и развива занапред читалните за в бъдеще.

Децата остават приоритет за Столична библиотека, като детският център на библиотеката предлага една извънредно богата стратегия за всеки един месец. Има регистрирани читатели, които са регистрирани под 1 годинка, а най-възрастните читатели на библиотеката са над 90-годишни хора. Освен с приятни пространства за четене, Столична библиотека се старае да закупува най-новата литература на пазара. През 2024 година Столична библиотека слага и един собствен персонален връх - заетите книги от софиянци за дома през 2023 година са към този момент 630 000, което е със 100 000 повече спрямо 2022 година, регистрира Тончева.

Тя изясни, че децата четат най-вече детска литература, като се покачва качеството и количеството на издаваната детска литература от модерни български създатели. Приоритетно читателите избират да четат художествена литература, научна и научнопопулярна литература - най-много в областите на педагогика, стопанска система, история, логика на психиката. Разнообразни са ползите на хората, като има и мода в четенето с модерните и наградените създатели.

Тончева уточни, че най-четената и най-търсената литература за 2023 година книгата на " Принц Хари. Резервният ". Тази книга не я видяхме цяла една година, защото тя беше непрекъснато в резервации, защото предлагаме такава услуга за резервации онлайн още от 2014 година, подсети Тончева. Има голям интерес към книгите, свързани с кралското семейство, към биографии на български политически общественици и тази литература постоянно е представлявала интерес, а през последната година изключително доста.

Тончева добави, че има нов филиал на Столична библиотека в кв. " Овча купел ". Столична библиотека има предпочитание да се открият още филиали на библиотеката, само че всичко е въпрос на диалози с общинската и районната администрация. Филиалът на Столична библиотека в кв. " Студентски град ", който бе открит през 2015 година е интензивно работеща конструкция на Столична библиотека, а през лятото бе намерено ново пространство за младежите с нови и съвременни удобни зони за учене, уточни Тонева.

Целите пред Столична библиотека за 2024 година - поредна политика за поощряване на четенето и привличането на от ден на ден и повече читателска аудитория. Резултатите, които се записват в последните години демонстрират, че Столична библиотека се движи в вярната посока измежду читателския интерес на обществото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР