Читателите не би трябвало да се учудват от факта, че

...
Читателите не би трябвало да се учудват от факта, че
Коментари Харесай

Истинската история за Покахонтас

Читателите не би трябвало да се учудват от обстоятелството, че същинската история на Покахонтас няма доста общо с прочита на Дисни. Измислената версия на Дисни се върти към романса на Покахонтас с англичанина Джон Смит, който в действителност в никакъв случай не се е случил. Нека в този момент разгледаме същинската история на тази индианска принцеса.

Родена и отгледана в патриархално семейство.

Покахонтас е била дъщерята на Поухатан, алгонкински водач във Вирджиния, и е родена към 1596 година. Израснала е в строго патриархално семейство, а татко й имал доста съпруги, като от всяка от тях имал по едно дете. Под управлението на племето си, тя била обучавана в женските действия като събирането на дърва за огрев, събирането на фураж,  земеделие, построяването на подслони, готвене, носене на вода, изплитането на рогозки, предопределени за спане, направата на сребърни принадлежности и подноси. Жените били учени на това какъв брой е значимо да се грижат и да отглеждат децата си.

Пристигането на англичаните.

През 1607 година, когато Покахонтас била на възраст сред 9 и 11 години, британските заселници пристигнали в Джеймстаун, Вирджиния. Капитан Джон Смит, един от предводителите им, почнал да изследва Чесапийк Бей и да картографира заобикалящите го земи. На Смит се приписва и заслугата за спасяването на колонията, благодарение на мощно изразените си водачески умения, както и с обстоятелството, че е съумял да научи колонизаторите да правят разнообразни действия в региона на селското стопанство и строителството. Научил ги на съществени трудови привички, като в това време е открил правила като: „ който не работи не би трябвало да яде. “

Смит имал впечатляваща биография. Започнал да се занимава с корабоплаване, когато бил на едвам 16 години, откакто татко му умрял. Служил е като наемник в армията на Хенри IV от Франция, плавал е на пиратски кораби в Средиземно море, бил е отдаден като рицар от принца на Трансилвания поради това, че е обезглавил трима турци в единични дуели и е бил продаден в иго, след което е съумял да избяга и да се завърне в Англия, малко преди да отплава към Новия свят.

Смит явно бил въстаник, тъй като преди да отплава към Америка, бил наказан на гибел. Малко след това бил опрощение и избран за водач на експедицията.

Смит бил хванат от Поухатан и тук още веднъж има много несъгласия – смята се, че има възможност да е бил избавен от Покахонтас. Смит твърди, че главата му е била притисната сред два камъка, когато тя се спуснала и се хвърлила върху него, спасявайки живота му. Някои хора настояват, че това в никакъв случай не се е случило. Други споделят, че това е било единствено индианска гала и в действителност животът на Смит в никакъв случай не е бил в заплаха. А други настояват, че Смит си е измислил тази история единствено с цел да направи Покахонтас да наподобява като героиня в очите на англичаните.

Днес доста историци се съмняват в съществуването на този случай, без значение, че точно той е в центъра на сюжета на Дисни. Независимо каква е истината обаче, Смит бил освободен.

Името Покахонтас било в действителност прякор, който означавал „ палавата “ или „ развалено, капризно дете “ и тя в действителност била такава. Покахонтас (по това време на не повече от 12 години) постоянно посещавала англичаните, носейки им храна и безусловно дефилирайки пред британските мъже, пременена със съвсем нищожно, а от време на време и никакво облекло. Хранителните ресурси намалявали и от ден на ден англичани дошли с корабите. Вождът Поухатан почнал да става недоверчив и се тревожел какви биха могли да бъдат техните претенции. Затова спрял да ги доставя с храна.

Англичаните от своя страна, обезверени от потребността от храна, се договорили да продават оръжията си в подмяна на храна. Преговорите не вървели по никакъв начин добре и вождът Поухатан решил да убие Смит, само че Покахонтас избягала и го предизвестила за желанията на татко си, обричайки по този метод племето си на гибел.

Скоро по-късно избухнала война, а Покахонтас била хваната и взета на един от корабите.

Докато била в плен, тя елементарно се нагодила към метода на живот на англичаните, приела името Ребека и била отдадена в християнската религия.

С нея се отнасяли повече от добре и тя скоро се отрекла от своите хора. По време на един спор сред англичаните и Поухатан през 1614 година, на Покахонтас било позволено да отиде и да приказва с племето си. Тогава тя им споделила, че избира да живее при англичаните.

През същата тази година се случило и първото американско встъпване в брак сред хора от разнообразни раси – Покахонтас се омъжила за англичанин на име Джон Ролф. През идния януари Покахонтас родила момче.

Племето на Поухатан било нападнато от англичаните, които умъртвили кралицата, а всички деца удавили в близката река. Племената, които се намирали най-близо до селището на британските заселници били напълно унищожени и по този начин и в никакъв случай не се възстановили. Бащата на Покахонтас умрял, а чичо й бил по-късно погубен от англичаните.

Но нищо от това,  което се случило, не съумяло да тормози Покахонтас, защото тя била надалеч в Лондон.

Заминала за Англия през 1616 година, където с нея се отнасяли като с кралска персона. Сега известна като лейди Ребека Ролф, тя била изпращана на обиколки из страната и посещавала приеми с крал Джеймс I и кралица Ан.

Покахонтас умряла на едвам 21 години, най-вероятно в резултат на заболяване, с което имунната й система не могла да се пребори.

Измислената версия.

Единствено за развлечение ще се спрем и на версията на Дисни, тъй като и в нея има уроци, които можем да научим. Във кино лентата на Дисни от 1995 година, британският капитан Джон Смит идва във Вирджиния таман в точния момент, с цел да избави индианската принцеса от брак с един самоуверен боец от нейното племе.

Покахонтас се бунтува, тъй като има свободен дух и е прекомерно самостоятелна, с цел да бъде току-така омъжена за един неустрашим боец.

Покахонтас бяга в гората дружно със своите приятелки, където те посещават говорещо дърво и срещат горски същества, които я поучават да потърси завършения и й споделят, че напълно скоро един чуждоземец ще дойде по море.

Смит идва, построява населено място и среща Покахонтас в гората. Племето й се натъква на англичаните и стартира битка посред им. Вождът Поухатан предизвестява щерка си за наличието на англичаните, за злостните им планове и й не разрешава да се приближава до тях.

Тя внезапно стартира да се бунтува, целува се с Джон Смит в гората, до момента в който воинът, за който е трябвало да се омъжи и който тя е зарязала – Кокоум, ги следи от далечно, скришно място. Той атакува Смит, само че е погубен от един от членовете на британския екипаж.

Смит е хванат от племето и малко преди да бъде екзекутиран, Покахонтас се намесва и се моли на татко си да пощади Смит и да се сдобри с англичаните.

Вождът се съгласява, само че британският губернатор се пробва да го убие, ранявайки Джон Смит. Раненият Смит се връща вкъщи, с цел да се лекува. Той моли Покахонтас да го последва, само че тя отхвърля.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР