Читател сподели преди няколко дни за проблем при рекламацията на

...
Читател сподели преди няколко дни за проблем при рекламацията на
Коментари Харесай

Знаете ли какъв е срокът за рекламация на дефектна стока?

Читател показа преди няколко дни за проблем при рекламацията на детски обувки. Редакцията ни потърси експертното мнение на платформата " Ние, потребителите ". Оказа се, че в сходни обстановки Законът е на наша страна:

От началото на предходната година срокът, в който потребителите могат да предявят претенция за стока, без да се постанова да потвърждават, че дефектът не е вследствие на неправилна приложимост, а е бил индустриален, е продължен от 6 месеца на 1 година.

Съгласно настоящия от началото на 2022 година нов Закон за даване на цифрово наличие и цифрови услуги и за продажба на артикули всяко противоречие, което се появи до една година след доставянето на стоките, се смята, че е съществувало при доставянето им, в случай че не се потвърди противното, или в случай че тази хипотеза е несъвместима с естеството на стоките или с естеството на несъответствието.

Това значи, че търговецът може да реши, само че ще би трябвало и да потвърди че откритото противоречие не допуска използването на презумпцията " за непорочност “ на потребителя по отношение на проявата на дефекта, само че не е редно да неглижира казуса и да пробва да го " реши “ по-най лесния за него метод. Абсолютно неточно е и да подвежда потребителя и да лимитира законовите му права, в това число по отношение на периода, в който при предявяване на претенция показалото се противоречие се смята за индустриален недостатък. “, разяснява Габриела Руменова - основател на платформата " Ние, потребителите “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР