Читател на Varna24.bg изпрати видео, от което е видно как

...
Читател на Varna24.bg изпрати видео, от което е видно как
Коментари Харесай

Читател: Пазим мотористите на пътя, но с тези на тротинетките вече се виждаме в чудо!

Читател на Varna24.bg изпрати видео, от което е видно по какъв начин млад мъж с електрическа тротинетка кара в интензивното придвижване по варненски бул. рано сутринта и евентуално отива на работа.

Кадрите са съпроводени със следния коментар: " Досега пазехме мотористите на пътя, тъй като са уязвими, само че с тези на тротинетките в действителност се виждаме в знамение. Тези хора рискуват освен своя живот, само че са и сериозна причина за произшествия при опитите да бъдат заобиколени и опазени. Смятам, че е безумство сходни транспортни средства да са равноправни участници в придвижването заради простата причина, че водачите им не са предпазени по никакъв метод и са уязвими, изключително при скоростта, с която се движат ", гласи коментарът. 

Припомняме какво плануват разпоредбите за придвижване с електрически тротинетки:

Къде могат да се употребяват електрически тротинетки? 

Накратко тротинетки могат да се употребяват свободно на обособени велоалеи. Движението е позволено също и по пътища и улици, където разрешената скорост е до 50 км/ч. При липса на велосипедна инфраструктура тротинетка се ползва възможно най-близо до дясната граница на платното за придвижване.

Законът планува възбрана за придвижване по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост е над 50km/h. Ограничението не се ползва за улици с построена велосипедна инфраструктура.

Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, неразрешени за влизането на колела, както и да се движат по пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии.

Каква е допустимата скорост за придвижване с тротинетки?

Максимално допустимата скорост, която лидер с ел. тротинетка може да развие, е 25 км/ч.

Може ли да бъдат транспортирани други хора?

На водачите е неразрешено да транспортират други лица, както и да ръководят електрическа тротинетка без да държат кормилото с ръце.

Какви са разпоредбите за придвижване през нощта?

При придвижване в тъмните часове на денонощието или при понижена видимост всеки би трябвало да ползва светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно видян. Въведено е обвързване също по този начин да се управлява самостоятелното електрическо транспортно средство с включени светлини.

Задължително ли е използването на каска?

В случай, че лицето е до 18 години, Законът гласи, че то би трябвало да употребява каска.

Има ли възрастови ограничавания за прилагане?

Минималната възраст на водача за ръководство на самостоятелно електрическо транспортно средство е 16 години - по велоалеи и пътища/улици с оптималната скорост до 50 км/ч. За ръководство на електрическа тротинетка само по велосипедни алеи са нужни най-малко навършени 14 години.

Какви други условия за прилагане са въведени?

Не е позволено успоредното придвижване до друго самостоятелно електрическо транспортно средство или двуколесно пътно транспортно средство. Въведена е възбрана за ползване мобилен телефон при ръководството на транспортното средство.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР