Читател на Plovdiv24.bg твърди, че съществува реален риск от двойно

...
Читател на Plovdiv24.bg твърди, че съществува реален риск от двойно
Коментари Харесай

Има риск от двойно финансиране за пробива при Водната палата

Читател на Plovdiv24.bg твърди, че съществува действителен риск от двойно финансиране със средства от европейските фондове при осъществяване на плана за пробива при Водната палата с пари от Фонда за устойчиви градове.

Пловдивчанинът Георги Тодоров изясни, че подобен е отговорът на районния министър след негов сигнал.

Както още предходната година стана ясно, при осъществяването на по този начин значимия за кмета план за кръстовище на две равнища на бул. " Марица юг " и " Цар Борис III Обединител " се чака да бъде наранена инфраструктура, построена със средства по Оперативна програма " Региони в напредък ". От общината обявиха, че не просто ще възстановят нарушеното, а ще го надградят. Това обаче още веднъж ще се случи с помощта на европейски инструмент за финансиране, въпреки и кредитно.

" След осъществена инспекция от страна на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” е открито, че обектът " Пробив на водна палата – Транспортен възел на две равнища за връзка на бул. " Цар Борис III Обединител " и бул. " Марица “ – юг “ – Етап 2, който община Пловдив извършва по " Фонд за устойчиви градове “, в реалност ще засегне част от обект Г1, осъществен в границите на план " Подобряване на градската среда в община Пловдив " на община Пловдив по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година ", са споделя в отговора на министър Караджов.

Той отбелязва, че общината е показала информация за новия план, според която същият няма да промени предназначението на осъществената към този момент инфраструктура, а ще способства за надграждане и допълняемост за развиването на транспортната инфраструктура. Управляващият орган е уведомило общинската администрация  а с писмо на 17.01.2022 година, че при положение на реализация на посочения нов план, за всички наранени действия или елементи от тях, изпълнени по плана по Региони в напредък, бенефициентът следва да възвърне на съответстващата част от действително изплатените средства като безплатна финансова помощ, според регистрираните разноски в протоколите за приемане на осъществените строително-монтажни работи по плана. Общината следва да показа детайлна информация за засегнатите разноски при осъществяване на пробива.

" Същевременно, ДЗЗД " Фонд за устойчиви градове “ (ФУГ) при осъществяване на своите оценки е отразил осъществения план по Оперативна програма “Регионално развитие” и евентуалния риск от двойно финансиране със средства от Европейски структурни и инвестиционни фондове. В тази връзка е заложено, според чл.6, т.17 от Договора за финансиране сред ФУГ и община Пловдив, че " Във връзка с предишно осъществен план по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 – " Подобряване на градската среда в община Пловдив “, ще бъде реализиран прецизен мониторинг за липса на двойно финансиране на разноски за едни и същи действия при реализацията на планувания в границите на сегашния план обект “Пробив на водна палата – Транспортен възел на две равнища за връзка на бул. Цар Борис ІІІ Обединител и бул. Марица – юг “ – ЕТАП 2. “.

В допълнение, на 08.12.2021 година община Пловдив е уведомила ФУГ, че за обект “Пробив на водна палата – Транспортен възел на две равнища за връзка на бул. Цар Борис ІІІ Обединител и бул. Марица – юг – Инженеринг “ е оповестена социална поръчка, в обсега на която общината е заложила да бъде осъществено прочуване на опцията за усъвършенстване на засегнатия сектор, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” ", добавя в отговора си министър.

Той прецизира, че Фонд за устойчиви градове ще предприеме действия за минимизиране на риска от налагане на финансови корекции. Предвиден е прецизен мониторинг за осъществяване на отговорностите по контракта, включително за липса на двойно финансиране на разноски за едни и същи действия с пробива под Водната палата. Преди асимилиране на средства за СМР ще бъде изтънчено от община Пловдив да показа към Фонда на Управляващия орган по Оперативна програма “Регионално развитие” направената планова документи за обсега и цената на засегнатия сектор, според определеното предложение в границите на публичната поръчка за пробива. Ще бъде извършена връзка сред Фонда и Управляващия орган по повод постъпилата планова информация.

При определяне на капацитет за двойно финансиране на разноски за едни и същи действия, Фонда за устойчиви градове ще изключи цената на засегнатия сектор от допустимото финансиране от Фонда за градско развиване ЮГ за пробива.

" Независимо от тези ограничения, при осъществяване на инспекциите за следене на устойчивостта на резултатите от вложенията по плановете, Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” ще наблюдава както поддържането в положително експлоатационно положение на вложенията по плана, по този начин и въздействието на новия план върху дейностите, финансирани по план " Подобряване на градската среда в община Пловдив " на община Пловдив по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 година Обръщам Ви внимание, че община Пловдив е планов основател и възложител на дейностите, като в нейната дискреция остава крайното решение за осъществяване на плана. Потенциалните опасности са свързани с налагане на финансова промяна по към този момент осъществения план, както и с изключване на засегнатия сектор от финансирането на ФУГ, за което ще бъдат нужни средства за покриването им от общинския бюджет. За адресиране на сходни опасности и за обезпечаване на оптималната гласност при осъществяването на обектите, с Решението за вдишване на общински дълг (Решение № 164, взето с протокол № 10 от 14. 07. 2021 г.) е основан Обществен съвет за надзор върху разходването на средствата от поетия дълг ", споделя още в отговора си районният министър.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР