Читател на Plovdiv24.bg твърди, че инвалидите имат право да паркират

...
Читател на Plovdiv24.bg твърди, че инвалидите имат право да паркират
Коментари Харесай

Колите с инвалиден стикер могат да паркират навсякъде безплатно? Нищо подобно!

Читател на Plovdiv24.bg твърди, че инвалидите имат право да паркират гратис в " синя зона " с изключение на на инвалидно място, само че и на най-близкото свободно такова според Европейски правилник. Твърди още, че с решение на Административния съд община Пловдив е наказана за взетото решение инвалидите да заплащат на общо съображение.

" Здравейте, обичана медия. Инвалидите имат право да стопират на инвалидно място или на най близкото свободно място гратис. Това гласи Европейският правилник и решението на Административния съд, с което община Пловдив е наказана за противозаконното си решение. Всеки неработоспособен с сложена скоба би трябвало да съди общината, която не съблюдава Европейската инструкция и решението на Върховен административен съд. Граждани, отстоявайте правата си, по този начин се гради цивилизовано общество. Хубав ден на културните и съзнателни хора ".

Темата за паркирането на коли с инвалиден стикер още веднъж стана настояща, откакто община Пловдив ускори контрола и инспекциите в " синя зона " в опит да пресече случаите на корист. В редакцията на Plovdiv24.bg  се получиха десетки сигнали от инвалиди, които заявяваха, че са били таксувани или санкционирани непозволено, тъй като инвалидното място било заето от различен автомобил със стикер и те паркирали на прилежащото.

Според настоящата Наредба за организация на придвижването и паркирането на територията на община Пловдив автомобил с инвалиден стикер има право да престоява гратис в " синя зона " до 3 часа на особено обозначено място . Ако въпросното е заето и се паркира на друго място, се дължи такса на общо съображение .

Наредбата беше призната при започване на 2022 година, само че беше оспорена в съда от фондация " Гринберг ", защото текстовете не били съгласувани с Агенцията за хората с увреждания (АХУ), която реализира осъществяването на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и в тази ситуация е следвало да даде задължи­телно мнение по него. В резултат на това   и осъди община Пловдив да заплати на фондация " Гринберг " 630 лв. разходи по де­ло­то. Срокът за обжалване на определението изтича на 10 юни, само че към сегашния миг тъжба против решението не е подавана.

Съвсем скоро следва наредбата да бъде качена на уеб страницата на община Пловдив за ново публично разискване. След това документът ще бъде импортиран за приемане от Общинския съвет, разяснява за  Plovdiv24.bg зам.-кметът по превоз Тодор Чонов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР