Читалищни дейци и граждани спират проект за 1.7 млн. лева,

...
Читалищни дейци и граждани спират проект за 1.7 млн. лева,
Коментари Харесай

Читалищни дейци спират проект за 1.7 млн. лева в Карлово

Читалищни дейци и жители стопират план за 1.7 млн. лв., те не утвърждават плануваните действия за ремонт и рационализация на читалище „ Васил Левски “ в Карлово. Преди броени дни ръководителят на настоятелството Иван Хаджийски отхвърли да подпише декларация за единодушие и подпомагане на плана. Той да вземе това решение желаеха и членовете на управлението на читалището, и жители. Според тях планът за ремонт и рационализация на читалище „ Васил Левски “ в Карлово ще докара до заличаване на неповторими детайли от структурата на постройката и ще нанесе непоправими вреди върху нея.

Това стана ясно по време на среща, инициирана от читалищното настоятелство. В нея участваха ръководителят на Общинския съвет Доньо Тодоров и общински съветници, началниците на отделите „ Строителство “ инж. Павлена Станева и „ Европейски планове “ Красен Краев, основният проектант на община Карлово Филип Филипов, както и строители експерти. Сред тях бяха Савчо Вълчановски и някогашният пълководец на поделението на Строителни войски в Карлово полк. о.з. Ненко Чернооков, взели участие директно в построяването на читалището през 60-те години на предишния век. На срещата управлението на културната институция предизвести за тежките последствия върху постройката, в случай че планът бъде осъществен.

Проектът е на община Карлово, неговата подготовка започва през 2016 година. Той е на стойност 1.7 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „ Региони в напредък “. До неговия старт остават единствено няколко процедурни стъпки. В хода на тази подготовка екипът от експерти, изготвил плана за ремонт и рационализация на постройката, се е срещнал единствено два пъти с управлението на читалището без да разиска с него всъщност измененията, които ще бъдат направени в покривната структура, в отоплителната система, в системата за пожароизвестяване и пожарогасене, както и в интериора на огромния салон на читалището.

Читалището е строено в първата половина на 60-те години. Сградата е проектирана от екип от най-хубавите български архитекти и строителни инженери отпред с проф. арх. Владимир Лазаров, извънреден престиж, ерудит с несъмнено самопризнание. По своята архитектура, структура, систематизиране на залите и функционалност постройката е ослепителен пример на строително и архитектурно решение, напомни Иван Хаджийски. Председателят на настоятелството обаче уточни дефекти на плана, които ще съсипят постройката, в случай че той бъде осъществен На срещата управлението на културната институция предизвести за тежките последствия върху постройката, в случай че планът бъде осъществен.

Да не пропущаме опцията да ремонтираме читалището с европейски средства, прикани ръководителят на Общинския съвет Доньо Тодоров. Според него може да се откри компромис като се създадат някои ремонти в плана.

Става дума за европейски план, който е към този момент е утвърден, дали в него са вероятни корекции, сложи въпрос юрист Светлана Проданова, член на настоятелството на читалище „ Васил Левски. Кой от Общинския съвет, общинската администрация или различен орган ще подсигурява, че в случай че бъдат направени промени в плана, те ще бъдат утвърдени от оперативната стратегия и ще бъдат изпълнени, разяснява тя. Членовете на настоятелството, общински съветници и участващите в срещата жители настояха ръководителят на настоятелството Иван Хаджийски да не подписва декларация за единодушие и подпомагане за осъществяване на плана, до момента в който няма ясни гаранции за опазване на постройката от непоправими вреди.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР