Читалището в пернишкото село Кладница е затворено. Причината е, че

...
Читалището в пернишкото село Кладница е затворено. Причината е, че
Коментари Харесай

Читалището в Кладница е затворено, ансамбълът тренира пред сградата

Читалището в пернишкото село Кладница е затворено. Причината е, че не дава отговор на противопожарните условия. Жители на селото търсят способи още веднъж да възобновят активността му.

Залата, която отбор " Кладница " употребява, с цел да тренира, е затворена. Председателят на ансамбъла Симеон Симеонов описа в " Денят стартира ", че залата е затворена от близо 20 години, тъй като не дава отговор на европейските условия за прилагане, подготовка и изяви. Хората са предизвестени от пожарната да не употребяват залата, тъй като би трябвало да се импрегнират стените, седалките, би трябвало да се смени инсталацията. От ансамбъла упражняват пред постройката на читалището.

Кметът на Кладница Васил Мирчев изясни, че отбор " Кладница " е най-големият в Пернишка област, надвишава 70 индивида.

" Няколко пъти сме пускали докладни до община Перник. Сумата, която е нужна за ремонт и импрегнация на читалището, е от порядъка на 50 000 лева За страдание този прелестен отбор, която популяризира освен Кладница, той популяризира и цялостен Перник в цяла България, не може да употребява залата. Затова молим и към община Перник, и към други институции да ни оказват помощ ", сподели кметът.

По думите му в тези времена културата е едно от най-важните неща, с цел да съхраним нашите обичай и традиция.

" Може без улици, може без други неща, само че без читалище, без учебно заведение едно село просто няма да го има ", добави Васил Мирчев.

Репортер: Софи Цветкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР