Читалище Светлина - 1871 в село Соволяно, което само преди

...
Читалище Светлина - 1871 в село Соволяно, което само преди
Коментари Харесай

Как едно българско читалище успява да задържи младите хора на село?

Читалище " Светлина - 1871 " в село Соволяно, което единствено преди дни празнува своя 150-годишен празник, дава опция и условия за другарство сред хората.

" Стараем се да поддържаме тази традиция, да привличаме от ден на ден младите от селото, децата да идват в библиотеката ", сподели Корнелия Чизмова, секретар на НЧ „ Светлина - 1871 ".

Читалището е място, в което жителите на селото и региона се срещат,
поддържат връзка и разискват разнообразни културни тематики. Доброволческата им активност също е доста добре развита.

Женската певческа група, която преди време е наброявала 90 души, не
стопират да се развива и да твори. въпреки и в понижен състав през днешния ден печели
състезания.

" В най-ново време виждате, че сме останали единствено 10, само че това са най-качествените, най-активните от нашите дами ", съобщи ръководителят на читалището Зоя Кирилова.

А костюмите си шият сами.

" Всички неща, които са тук изложени, са направени от дамите на селото, тъкани през годините, бродирани, плетени на една кука ", изясни Корнелия Чизмова.

В селото желаят с изключение на театралната натрупа, да се възвърне и тогавашното кино.

" Тази постройка има потребност от главен ремонт. Нуждаем се от саниране на цялата постройка, възобновяване на киносалона, на младежкия клуб. Всичко това изисква пари и средства. Наше обвързване е да се стремим да пазим тази постройка, с цел да може да остане за поколенията ", сподели кметът на с. Соволяно Пламен Илиев.

В Соволяно живеят близо 800 души. Местните споделят, че читалището съумява да опази и предава духовните полезности от потомство на потомство към този момент 150 години, по тази причина и не престават да го поддържат живо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР