Читалище Развитие във Враца започва работа по проект за културно

...
Читалище Развитие във Враца започва работа по проект за културно
Коментари Харесай

Читалище от Враца и румънски град със съвместен проект за популяризиране на културното наследство


Читалище " Развитие " във Враца стартира работа по план за културно съдействие с румънския град Пиатра. Читалище " Развитие " във Враца стартира работа по план за културно съдействие с румънския град Пиатра Олт. Благодарение на него ще се основават действия за културно съдействие и туризъм в интервал на 3 години.
Това съобщи ръководителят на плана и ръководител на локалната културна организация Иванка Караиванова. „ Неговото финансиране е по стратегия INTERREG V, като общата сума на средствата е 1 млн. 290 хиляди лева От тях 85% идват по европейската стратегия, 13% дава Региони в развиване и 2 % е личният принос на читалището.

Основната цел е разпространение на културното завещание на двата района, основаване на креативен работилници, културно-исторически направления и Фестивали в България и Румъния, които ще се проведат в заключителния стадий на плана през септември 2020 година
Първите срещи на двата екипа са се състояли през октомври т.г. и са контрактувани ограниченията за рационализация на читалището и културния център в румънския град Пиатра Олт. Специално внимание е отделено на локалните занаяти – копанарство, грънчарство, плетене на кошници, бубарство (техники върху изобразяване на коприна).
Културните направления ще бъдат разграничени в три разновидности, сподели при презентацията консултантът Деница Димитрова. „ Първият ще обхване работа с деца до 16 година, вторият ще обслужва най-вече ползите на възрастните и третия – характерни ползи в региона на историята и културата на дадения район. Заедно с тях ще бъдат направени уебплатформа и мобилно приложение, които да бъдат употребявани като интерактивна карта измежду туристите “.
“Това, което изключително ще е от изгода за нашето читалище, добави Караиванова, е, че ще модернизиране постройката – ремонт на отоплението, осветителните тела, претапициране на салона, хидро и топлоизолация. Нашето читалище е монумент на културата и всички действия са съобразени с тази културна полезност “.
Дейността ще се разпространява с издаване на брошури на три езика – британски, румънски и български, като уредниците се надяват това да спомогне за връзката сред двете страни и да добави визията им за врачанския район като туристически.
Поради ремонтните действия, които ще стартират през януари-февруари 2019, ще се забави и отбелязването на 150-тата годишнина от основаването на читалище “ Развитие “. “Нашата зала е неповторима “, показа пред публицисти основният проектант на Враца Чавдар Спасов, “тя има потенциал 500 места и се надявам след ремонта да събере още веднъж доста гости “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР