Чистят техниката само със спирт от 75 процента, за да

...
Чистят техниката само със спирт от 75 процента, за да
Коментари Харесай

Вот с хартия след 20 мин. ремонт на машината

Чистят техниката единствено със алкохол от 75 %, с цел да не блокира
Викат полиция, в случай че гласоподавател снима контролната записка

В 1115 секции поставят по 2 устройства

Ако машина не започва или спре работа по време на изборния ден, ръководителят на съответната комисия би трябвало да уведоми неотложно РИК и колцентъра на “Сиела Норма”. Това е записано в методическите инструкции на ЦИК към членовете на секционните комисии. Ако 20 минути дошъл механик не може да оправи машината, ще се минава на хартия. Секционната изборна комисия сформира констативен протокол, в който се разказва часът на прекъсването на работата на машината, повода и изложение на съответната обстановка, часът на известяван на колцентъра и на техника и часът на неговото идване. “Ако техническите аргументи не могат да бъдат отстранени в период до 20 минути, СИК взема решение и уведомява РИК и ЦИК за съществуване на предпоставки за прекратяване на машинното гласоподаване и прекосяване към гласоподаване единствено с една машина, в случай че в секцията има втора. В противоположен случай изборният ден ще продължи с хартия.

В тези 9 401 секции в страната, в които ще се гласоподава с машина, общо в 1 115 от тях ще се гласоподава с две устройства. Това решение го взехме преди 2 дни, уточни представителят на ЦИК Росица Матева по време на брифинг.

От ЦИК са изготвили и инструкции на секционните комисии да не облепват с никакви стикери и знаци смарт-картите, които се слагат в машините за гласоподаване за да улеснят жителите.

В изборния ден на всички места за стерилизация на машините и картите ще се употребява единствено етилов алкохол от 75 %, тъй като препарати на гелова основа блокирали и разваляли картите. “Имахме случай в едно от местата за гласоподаване, където всички смарт карти са развалени заради третирането им с несъответствуващи материали. Предоставихме ново закупено количество”, показаха още от ЦИК.

Избирател няма право да снима вота си и в случай че е належащо, членовете на комисията ще подадат сигнал на охраняващите служители на реда, означи представителят на ЦИК Цветозар Томов.

Машините могат да работят от 0 до 45 градуса, означиха още от ЦИК. И се позоваха на направените проби на устройствата.

Указания

Помощ ще има, само че от 2 метра



Ако гласоподавател има усложнение с гласуването, член на СИК може да му помогне. Това е записано в методическите инструкции на ЦИК. Представителят на Комисията обаче може да оказва подпомагане от не по-малко от 2 метра разстояние, без да има видимост върху екрана и без да въздейства върху вота на гласоподавателя и при опазване тайната на вота.

Личната карта на гласоподавателя ще се връща едвам, откакто той пусне контролната квитанция в кутията до машината за гласоподаване и върне смарт картата с надпис “Избирател”, както постави автограф в изборния лист. От ЦИК още веднъж припомниха, че гласоподавателят може да гласоподава с персонална карта, чийто период е изминал в интервала от 13 март 2020 година в това число до изборния ден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР