Чисто символично е вкарването на журналиста Христо Грозев в списъка

...
Чисто символично е вкарването на журналиста Христо Грозев в списъка
Коментари Харесай

Николай Радулов: Издирването на Христо Грозев е чисто символично, няма повод да получи охрана

Чисто алегорично е вкарването на журналиста Христо Грозев в листата за федерално търсене в Русия, сподели в предаването " Здравей, България " по специалистът по сигурността проф. Николай Радулов. Той поддържа думите на Грозев, който съобщи, че това е сигнал към съчувстващи на режима на Путин, негови почитатели, че могат да се разправят с него.

Относно механизмите за държавна отбрана, които могат да бъдат приложени по отношение на Грозев, специалистът разяснява: " В доста крайни случаи, когато директно предписание на управлението на страната, може да се предприеме нещо, обвързвано с застраховане сигурността на български жител, застрашен по този метод. Възможността обаче е доста лимитирана. Тя е да бъде спретнат в съответното посолство и евакуиран в България по специфичен протокол. Това обаче журналистът Грозев не желае ", изясни той.

Радулов разясни, че могат да се задействат всички благоприятни условия за съгласуваност със службите за сигурност на обособените страни и да му се помогне да получи нужната отбрана. " Това обаче не значи, че ще получи физическа отбрана. Няма да получи защита, тъй като няма никакъв мотив. Западните страни дават полицейска защита, когато има действителна заплаха ", е мнението му.

" Христо Грозев е потърсен от българските институции, а не персонално от министър-председателя или президента, или от някой водач на политическа партия. Знам, че на втория ден той е бил потърсен и са задействани съответните механизми за обезпечаване, доколкото е допустимо, неговата сигурност, защото той не се намира в България ", съобщи в същото време в студиото на " Тази заран " по специалистът по национална сигурност Бойко Ноев.

" След като външно министерство се разсъни след празниците и предложения Митрофанова. Като че ли за такива значими неща би трябвало да чакаме да си изядем сармите и пуйката. Вероятно тя ще каже какви са същинските аргументи и тогава Министерство на външните работи би трябвало да каже какво е попитало и какво са дали отговор. Засега знаем от формалната съветска организация " РИА Новости ", че дейностите на наказателните органи в Русия са поради негови (б.р. на Грозев) тълкования или поради информации, които е давал за съветската войска ", добави Ноев.

Той добави, че в Русия има закон, който не разрешава да се приказва истината.

" Вие да сте чули нещо за следствието на гърмежи, от 2011 година у нас има над 10 гърмежа в фабрики, хранилища, починаха хора. Главният прокурор комфортно излиза с мнения, само че на процедура не сме видели никакъв резултат. Ако не беше Грозев, нямаше да има никакво следствие на съветските специфични служби в България ", съобщи специалистът по национална сигурност.

Според Ноев ресурсът на ДАНС за управление активността на непознати специфични служби в България би трябвало да се удвои или утрои, за сметка на действия, които са неприсъщи на тях.

Вчера Ноев се е свързал с Христо Грозев, който му е удостоверил, че български служби са се свързали с него.

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща през днешния ден в Министерството на външните работи (МВнР), напомня Българска телеграфна агенция.

На срещата ще бъде разисквана възбраната за проучване на български език в окупираните региони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически персони, както и оповестеното търсене на Христо Грозев, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Журналистът от проверяващия уебсайт " Белингкат " бе разгласен за търсене от Русия. В известие на министерството на вътрешните работи на Русия се споделя, че той е търсен за нарушение на " член от Наказателния кодекс на Руската федерация ".

От ГЕРБ-СДС обявиха, че посредством своите евродепутати ще срещнат със случая Европейската национална партия и европейските си сътрудници и ще дадат публичност към всички европейски институции.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и стартира междупартийна самодейност в поддръжка на Христо Грозев. Кючюк прикани за общоевропейска отбрана на журналиста и изпрати писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

Във фейсбук страницата си ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ написа: " Защитата на главните свободи и цивилен права, правото на отстояване на справедлива журналистическа позиция са едни от главните цели на Движение за права и свободи и ние няма да спрем да пожелаваме държавните институции да бъдат дейни ".

Даниел Лорер от " Продължаваме Промяната " съобщи, че ще предложи още в първия работен ден на Народното събрание да бъде извикан министърът на външните работи за чуване в комисията по външна политика.

От Българска социалистическа партия означиха в позиция, че чакат българските институции да изискат спомагателна информация от съветската страна за изясняване на случая и да потърсят подпомагане от партньорските служби и европейските и интернационалните организации. Правото на свободно изложение е в основата на демокрацията и Българска социалистическа партия възразява против всеки директен или индиректен опит за посягане против него, показаха още от партията.

И от коалиция " Български напредък " обявиха, че осъждат всевъзможни опити за напън и наказателно гонене на публицисти поради тяхната работа и настояха българското държавно управление да инициира всички нужни дейности, с цел да се обясни казусът в най-кратки периоди.

Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните изявления по тематиката и са подхванати ограничения за гарантиране на неговата сигурност, в това число посредством съдействие с партньорските служби, оповестиха от прессекретариата на президента.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР