Чисто нови супертанкери пренасят дизелово гориво от Азия към европейските

...
Чисто нови супертанкери пренасят дизелово гориво от Азия към европейските
Коментари Харесай

Китай изпраща огромни танкери с гориво към Европа

Чисто нови супертанкери придвижват дизелово гориво от Азия към европейските пристанища на хиляди километри, като непотребното гориво на Китай търси своя нов дом, споделя Bloomberg.

Поне 3 чисто нови супертанкера са натоварили дизел от китайското пристанище Тиендзин и покрай Сингапур, с цел да го доставят до френското средиземноморско пристанище Фос-сюр-Мер през юни или юли, съгласно данни на компанията за следене на товара Klper и на Bloomberg. За съпоставяне единствено 2 супертанкера са пренесли гориво сред Азия и Европа през цялата 2017 година

Част от аргументите за увеличението на дизеловия поток от Азия към Европа е непрекъснатото пренасищане с горива в Китай. Свръхпредлагането способства за по-ниските цени на азиатските дизелови горива в Европа ", изяснява Питър Лий, анализатор в BMI Research.

Китайският експорт на дизелово гориво се повиши с съвсем 30% на годишна база до над 10 млн. тона през първите 6 месеца на годината, a пратките през март доближиха рекордно високи стойности.

Премията на продукта в Ротердам за сингапурския бенчмарк се увеличи до 1.40 $ за барел през второто тримесечие от 80 цента за първото тримесечие. Година по-рано европейското гориво вървеше с отстъпка от 70 цента, отбелязва Лий.

Печалбата от преработката на недопечен нефт в дизелово гориво в Азия е 14.45 $ за барел в четвъртък, откакто доближи най-ниското си равнище за годината от 12.98 $ през юни, съгласно Bloomberg Fair Value.

Икономика на товарите

Докато по-силните цени на петрола лимитират потребителските настроения в Азия, дизелът в Европа остава мощен поради икономическия напредък, сезонно по-ниските ресурси и постоянното търсене от огромния дизелов автопарк в района.

" Това евентуално подкрепя стопанската система на товарните транспорти и желанието на азиатските рафинерии да доставят в Европа ", отбелязва специалистът на BMI.

Наличието на нови супертанкери също спомогна за увеличение на потока. Макар че те по принцип не носят чисти горива като дизела, от време на време това е по-жизнеспособен вид, в сравнение с да пътуват празни по време на първите си курсове.

Тези пътувания костват относително по-малко заради риска, обвързван с пътуванията за първи път, предлагайки по-евтин вид за превоз. Един супертанкер нормално събира 2 млн. барела нефт.

Сред корабите, направили такива пътувания, е Маран Афродита. Той получава част от товара си през април от рафинерията на Sinopec в Тиендзин и натоварва останалото в терминала на малайзийското пристанище Пенгеранг. Впоследствие част от наличието му е разтоварено в Малта и Фос-сюр-Мер, по данни на Kpler.

New Eminence, нает от подразделението на китайския петролен колос - Unipec, стига до столицата на Того - Ломе, с цел да разтовари част от горивото, откакто няколко пъти сменя дестинациите си.

Целеви район

" Unipec постоянно е концентриран върху търговията сред районите, с цел да разшири износа на петролни артикули. Силното търсене на дизелово гориво от европейския пазар го трансформира в основен целеви район. Използването на огромни танкери за превозване е по-икономично и може да сътвори по-голяма изгода за компанията ", изяснява представител на Sinopec, представен от Bloomberg.

Още барели гориво ще потекат от Китай към Европа. Нефтеното пречистване в страната е покрай рекордните над 12 млн. барела дневно, до момента в който Китайската национална петролна компания предвижда нарастване на потенциала до 36 млн. тона в цялата страна през тази година.

Обработката на недопечен нефт може да се усили с " големите " 525 000 барела на ден през втората половина на годината, влошавайки районния остатък от дизелово гориво, известно също като газьол, съобщи Сри Паравайкарасу, началник в индустриалния съветник FGE.

" Трябва да сме подготвени да приемем нараствания произлязъл поток от Азия. Ключовият фактор, който би трябвало да следим, остава продължаващият китайски остатък. Търсенето на газьол евентуално ще се резервира или ще означи непретенциозен напредък. Това ще остави пазара с по-голям китайски експорт ", изясни специалистът на FGE. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР