Чистата енергия остава само малка част от плановете за икономическо

...
Чистата енергия остава само малка част от плановете за икономическо
Коментари Харесай

Чистата енергия - само малка част от плановете за икономическо възстановяване от пандемията

Чистата сила остава единствено дребна част от проектите за икономическо възобновяване от пандемията макар известно усъвършенстване. Това разгласи Международната организация по енергетика (МАЕ), като предизвести, че излъчванията на въглероден диоксид са на път да се възстановят, осведоми " Франс прес ".

Инвестициите в чиста сила, без значение дали става дума за произвеждане от възобновими източници, електрически транспортни средства или ограничения за енергийна успеваемост, съставляват единствено 3 % от 16,9 трлн. $, мобилизирани в международен мащаб за проекти за възобновяване, посочи МАЕ.

Това е усъвършенстване от 2 %, когато МАЕ за първи път издаде отчет по тематиката през юли.

" Плановете за възобновяване в международен мащаб към момента са незадоволителни, с цел да доведат до систематичен спад на излъчванията ", сподели основаната в Париж организация, която поучава държавните управления на индустриализираните страни по отношение на енергийната политика.

Освен това той предизвести, че " времето за осъществяване на доста ограничения за възобновяване им пречи да овладеят незабавното възобновяване на излъчванията на CO2, което се чака да бъде второто по величина в историята ".

В дълготраен проект МАЕ съобщи, че при липса на обилни стъпки от страна на нациите " световните излъчвания ще продължат да се отклоняват внезапно от пътя, подобаващ на чистите нулеви излъчвания от енергийния бранш до 2050 година ".

Предупреждението на МАЕ идва единствено дни преди срещата на водачите на Г-20, както и срещата на върха на климата COP26 в Глазгоу, която се дефинира като решаваща за дълготрайната жизненост на Парижкото съглашение за климата, предопределено да ограничи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Агенцията споделя, че към 470 милиарда $ са заделени от държавните управления за планове за чиста сила до 2030 година, което е нарастване с 20 % по отношение на юли.

Но се отбелязва възходящото разделяне сред избрани развити стопански системи (като Съединени американски щати, Франция, Япония и Великобритания) и по-малко богатите народи, където зелените вложения са извънредно нужни.

" Недостигът в разноските за стабилно възобновяване в нововъзникващите и разрастващите се стопански системи е световен проблем, който изисква световно решение ", сподели в изказване шефът на IEA Фатих Бирол.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР