Чиста печалба от скромните 21,8 милиона лева на месец регистрира

...
Чиста печалба от скромните 21,8 милиона лева на месец регистрира
Коментари Харесай

България печели от Путиновия Балкански поток 262 милиона на година

Чиста облага от скромните 21,8 милиона лв. на месец записва Министерството на енергетиката по Путиновия Балкански поток по данни на служебния началник на ведомството Росен Христов за последните 12 месеца. 

По данни на МЕ приходите за цялата 2022-а година са в размер на 375,88 милиона лв., само че от нея има и разноски за интервала в размер на 113 милиона, като в сумата се включва и пресмятане за нужните средства за превъзмогване на вредите от амортизацията на газопровода. Това излиза наяве от отговорите на Христов до депутата от парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България Мартин Димитров. 

Доставки на синьо гориво за страната ни по него няма, а приходите касаят само директните такси и договорите, сключвани сред МЕ и държавите-получателки на газа по резервираните потенциали. 

Прогнозата на МЕ в края на 2022 година бе за реализирането на с към 30 хиляди лв. по-нисък доход от действително постигнатия. В същото време обаче са били заложени по-малко пари за въпросната обезценка, тъй че за момента страната се движи по план-сметката, касаеща " Турски поток ". 

Простата калкулация обаче сочи, че в случай че чистата облага се задържи в сходни размери, страната ни ще изплати 3-те милиарда лв., дадени за строителството на газопровода в идващите 11 до 12 години. Именно тогава ще стартира и същинската облага. 

„ Турски поток “ свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Той се състои от две тръби всяка с потенциал по 15,75 милиарда куб.м. Първата тръба доставя непосредствено „ синьо гориво “ на Турция, а втората е предопределена за страните от Европа и Западните Балкани. В Европа тя влиза на българска територия, от кое място пътят на газа отива в Сърбия и Унгария. Българската част от газопровода е известна също по този начин като „ Балкански поток “.

Смята се, че газопроводът е бил част от по-големия проект на съветския президент Владимир Путин, касаещ войната му в Украйна - точно за заобикалянето на Киев в снабдяването на Европа със синьо гориво. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР