Числата, които цитира Ердоган са впечатляващи: по време на управлението

...
Числата, които цитира Ердоган са впечатляващи: по време на управлението
Коментари Харесай

Направи ли Ердоган "икономическо чудо"

Числата, които цитира Ердоган са впечатляващи: по време на ръководството му били основани 9 млн. нови работни места. Турският президент приказва за неспирна " история на триумфа ". " Дойче веле " обобщава какво в действителност демонстрират данните.

Икономическата и валутната рецесия в Турция още не е напълно отминала, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган още веднъж акцентира достиженията на своята партия в областта на стопанската система. В тирада пред парламентаристи на ислямско-консервативната Партия на справедливостта и развиването (ПСР), той показа своята " Равносметка на триумфа " за последните 17 години, откогато тази партия е на власт. В речта той акцентира и достиженията в областта на заетостта и намаляването на безработицата.

Турският президент загатна, че през последните 17 години е съумял " да открие девет милиона работни места " - и по този начин повишил общата претовареност до 29 млн. Ердоган говореше за " история на триумфа ", с което обърка опозицията - тъй като това изказване въобще не се покрива с чувствата на турското население.

Девет милиона нови работни места?

" Дойче веле " проучва данни на Турската статистическа работа (TPIK), с цел да ревизира истинността на това изказване. И откри, че от началото на ръководството на ПСР през 2002 год. броят на заетите е повишен от 21.4 на 28.5 млн. през юни 2019 - т.е. нарастването е от към 7.2 млн. Според специалистите обаче този растеж се дължи на това, че за същия интервал турското население като цяло се е нараснало с 13.5 млн. души: броят на хората в трудоспособна възраст е повишен от 48 на 61.5 млн. души.

Икономистът професор Сердар Сайен не е уверен, че Ердоган има право да приказва за някакъв триумф: " Не е решаващо дали е повишен броят на заетите - той е индикативен единствено в случай, че нарастването е съразмерно на растежа на популацията ", споделя той. Т. е. броят на заетите би трябвало да се е нараснал с 12 или 13 млн., а не с девет, с цел да може да се приказва за триумф, показва Сайен. Освен това той споделя, че нарастването на заетите не е безусловно обвързвано с провеждането на добра икономическа политика. " Благодарение на растежа на популацията като цяло, трудоспособното население се усилва автоматизирано със 750 хиляди до 800 хиляди души. " Експертът твърди още, че през въпросния интервал най-големите проблеми на турския пазар на труда са се влошили в допълнение.

На същото мнение е и представителят на " Платформата за младежка безработица " Мурат Кубилай. Безработицата е едно от най-големите провокации пред страна, чието население бързо нараства. " Дори заетостта да се усилва, би трябвало да се има поради, че растежът на популацията в допълнение утежнява изискванията за живот на хората " - по тази причина е още по-важно да се улесни достъпът до трудовия пазар. Освен това Кубилай насочва рецензии към това, че потреблението се предизвиква посредством отпущането на нови заеми: " Потреблението укрепи бранша на услугите, само че този бранш не подсигурява устойчивостта на пазара на труда ", споделя той.

Младежката безработица си остава неуреден проблем

Експертите считат, че на дамите и на младежите им е изключително мъчно да си намерят работа. Безработицата при турците на възраст сред 15 и 24 години е 20.7%, а във възрастовата група сред 15 и 34 години е 19.5%. Според Хакан Ерджан от Техническия университет в Анкара, най-същественият проблем е точно достъпът на младежите и на дамите до пазара на труда. " Ако погледнем какъв е процентът на младежката безработица, както и делът на заетите дами, не виждаме никакво значимо усъвършенстване в дълготраен проект. "

Ерджан акцентира, че спрямо Европа изискванията на турския пазар на труда за тези две групи са напряко пагубни. " В никоя друга европейска страна броят на младежите, които са приключили учебно заведение и са безработни, не е по-висок. "

Безработицата не е единственият сериозен проблем на турската стопанска система. И задлъжнялостта, и стремителната инфлация способстват за това, че стопанската система от дълго време е в тежка рецесия и се съвзема прекомерно постепенно. Фактът, че турският президент приказва за своите " триумфи " тъкмо в тези времена, е озадачаващ за доста от икономическите специалисти. " Ако погледнем младежката безработица, то ще е по-уместно да приказваме за " крах ". Обичайно след тежка рецесия младежката безработица понижава, до момента в който тук в Турция нищо не спада ", изяснява Сардар Сайен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР