Числата, които НЗОК изнесе днес, не са верни, възложили сме

...
Числата, които НЗОК изнесе днес, не са верни, възложили сме
Коментари Харесай

От последните минути! Здравното министерство проверява НЗОК

Числата, които НЗОК изнесе през днешния ден, не са правилни, упълномощили сме незабавна вътрешна инспекция. Това сподели заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след изключително съвещание, което се организира през днешния ден поради разминаване в посочените суми на просрочените отговорности към непознати здравни заведения, оповестява " Монитор ", представен от " Пик ".

„ Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено през днешния ден, не са правилни, има основни разминавания в данните. И по отношение на това сме назначили незабавна вътрешна инспекция, която ще завърши до понеделник сутринта и ще откри правилните цифри. Освен това сме упълномощили и разбор и механизъм, който да усъвършенства периодите за обработка на исковете за заплащанията. Допълнително би трябвало да подчертаем, че данните, които са изнесени за постъпилите тъжби, също не са правилни. Всъщност тъжби няма, а тези над 600 лица са хората, които са декларирали възобновяване на заплащанията след лекуване в чужбина. Няма нито една тъжба, постъпила в касата от съответно лице, нито е застрашено лекуването на което и да е лице в чужбина “, сподели още Начева и посочи, че без значение от всичко Надзорният съвет смята, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков контракт за 2018 година Начева  увери, че няма заплаха в чужбина да спрат да одобряват български пациенти. 

„ Категорично няма такава заплаха, тъй като заплащанията през тази година са обезпечени със съглашения с другите страни. А всичко, което се откри като разлика сред счетоводната и бюджетната информация, ще остане като дължими средства за 2019 година и идващите години след диалози със съответните осигурителни институции “, сподели Начева и добави, че сега НЗОК като администрация работи добре, макар че проф. Плочев е в болничен.

„ Тепърва предстоят диалози с проф. Плочев, не мисля, че той е бил измамен по отношение на цифрите. Не е имало акт на заблуждение “, разяснява тя. По думите й даже и предоставената през днешния ден вътрешна инспекция на НЗОК да регистрира, че има неточности, това нямало да се отрази на бюджета за 2018 година

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР