Чиновниците в страната не намаляват, застаряват, но повечето изпълняват задачите

...
Чиновниците в страната не намаляват, застаряват, но повечето изпълняват задачите
Коментари Харесай

Над 140 000 са чиновниците, 2/3 са с висше образование

Чиновниците в страната не понижават, застаряват, само че множеството извършват дилемите си над условията на оценяващите ги и надлежно заплатите им се усилват. Това са част от изводите в годишния отчет за положението на администрацията през 2021 година

Част от администрациите покачват качеството на работа, макар че 50% от тях работят с над петгодишни компютри. Едновременно с това има и странности: водещата административна конструкция - Министерският съвет, до неотдавна е плащала на по един чиновник за разнасяне на пратките на всеки от етажите на постройката.

Числеността по щат

към 31 декември 2021 година е 143 381 бройки . От тях заети са 131 970 (жените са с 1603 повече), а незаетите - 11 411. Това значи, че 8% от щатните бройки са свободни. Работните места, за които не се е намерил претендент повече от шест месеца, са 5540. На трима чиновници в централната администрация се пада един на локално равнище.

Реално заетите чиновници са 132 326, защото има законови хипотези, при които на една и съща щатна численост може да бъде назначен повече от един - да вземем за пример на половин работен ден. Две трети са с контракти за служебно правно отношение, което значи, че са със статут на държавни чиновници и всичките им осигуровки са за сметка на държавния бюджет - привилегия, която още съществува, само че ръководството на Политическа партия имаше желание да отстрани.

Две трети от работещите в администрацията са с висше обучение, като най-вече са приключилите " Стопански науки " (28 890, или 21,83% от всички служители). Хората с обучение в региона на техническите науки са 12 594, или 9,52%, а юристите са трети по бройка - 10 729, или 8,11%.

Според възрастовата конструкция минимум са действително заетите чиновници на възраст до 29 години, до момента в който всеки десети е на най-малко 60 години.

От данните в държавните отчети за последните 10 години се вижда, че броят на служителите, предвиждани в устройствените правилници, не понижава в годините, само че също и това, че щатовете наподобяват раздути, откакто годишно остават незаети по към 11 хиляди работни места.

" Докладът в действителност надалеч не разкрива същинските проблеми, които се крият надълбоко под повърхността. Така да вземем за пример структурата на Министерския съвет не е помръдвала от 1998 година и в нея заварихме близо 200 души, работещи в общата администрация, 62 от които назначени в канцеларията, в това число вътрешни куриери на всеки етаж. Затова една от първите ни задания бе да изготвим план за изцяло преструктуриране. До няколко седмици имаме подготвеност да усъвършенстваме с над 15% от общия брой чиновници, като оптимизацията в общата администрация е над 28%, или общо 68 щатни бройки ", съобщи вицепремиерът по дейно ръководство в оставка Калина Константинова, представена от " Дневник ".

Въпреки оптимизацията, с новия организационен устав ще се вкарват основни стратегически функционалности в 3 нови звена - по-добро контролиране за целенасочена работа в посока облекчение на административната тежест, стратегическото обмисляне и координацията с останалите ведомства, които напълно кореспондират и с отправените от Организацията за икономическо сътрудничество и раз рекомендации в последния им отчет.

300 милиона лв. за оптимизация

Преди образуването на актуалното държавно управление в оставка проектът на Политическа партия беше тази година централната администрация поетапно да намалее с 30 хиляди души, или близо една трета. Според съдружното съглашение за ръководство на страната администрацията трябваше да бъде съкратена с най-малко 15% в интервала 2021-2025 година, само че капацитетът изглеждаше по-голям поради поръчката за мощна цифровизация на административните услуги. В държавния бюджет за тази година за ограничения за оптимизация са планувани 297 млн. лв., само че до каква степен това може да се извърши зависи от това дали обединението под някаква форма ще продължи да ръководи.

Едновременно с това бизнесът възразява да се наливат пари в бранш, който самосъхранява числеността си, до момента в който ползвателите на услугите му понижават, а технологиите разрешават " икономисване " на физическите бройки.

" Не виждаме стъпки в посока на декларираното желание за усъвършенстване числеността на държавната администрация. Напротив - планува се повишаване на разноските за личен състав по консолидираната фискална стратегия. Нереалистично е при понижаване на популацията, регистрирано с последното национално броене през 2021 година, с 1 млн. души, централната държавна администрация да е в същия размер като през 2011 година (предходното национално преброяване) ", написа в мнение до властта Българската стопанска камара, а мотивът е неотдавна утвърдената актуализация на държавния бюджет. БСК припомня, че през тези 10 години технологиите за даване на обществени услуги са напреднали и доста от тях биха могли да се дават по електронен път, което би понижило и корупцията. Това освен не се оспорва от кабинета " Петков ", само че поръчките са за пробив в сегашната система.

В отговор на парламентарен въпрос вицепремиерът Калина Константинова споделя, че досегашните старания на ръководещите са били да приведат положението на администрацията в сходство с новата конструкция на държавното управление - нови министерства и смяна в подчинението на някои звена. По думите й тази промяна е извънредно неуместна, тъй като ще пресече голям брой схеми за имотни измами. По планирани данни тези промени ще икономисват по 30 млн. лева от такси на жителите и бизнеса и над 5 млн. човекочаса ще бъдат спестени от очакване за обработка и издаване на документи.

Въпреки че половината от компютрите са над петгодишни, в края на 2021 година администрацията разполага със 114 018 броя лични компютри, от които 26 737 портативни и 87 281 настолни. Половината от тях са над петгодишни, от 3 до 5 години са 24,59% и до 3 години са 25,88%.

От антивирусния програмен продукт, употребен в администрациите, 50% е безвъзмезден и надлежно 50% е заплатен.

По отчетни данни към момента едвам две трети от администрациите оферират електронни административни услуги.

Добри оценки

Служителите в държавната администрация годишно се правят оценка за осъществяването на заеманите от тях длъжности, в случай че имат фактически отработени минимум 6 месеца за календарната година, се прецизира в отчета. От оповестените данни може да се заключи, че над 60% от служителите дават от себе си повече, в сравнение с се изисква от тях, а работата на едвам един от 100 не дава отговор в цялост на поставените му условия.

Разпределението на получените през 2021 година дефинитивни годишни оценки е:

- " Изключително осъществяване " - 7426 оценки, или 10,64% от всички сложени оценки;

- " Изпълнението надвишава условията " - 35 296 оценки (50,56%);

- " Изпълнението изцяло дава отговор на условията " - 26 300 оценки (37,67%);

- " Изпълнението дава отговор не изцяло на условията " - 719 оценки (1,03%);

- " Неприемливо осъществяване " - 68 оценки (0,10%).

Оценяването на осъществяването на длъжността се прави въз основа на два индикатора: постигането на авансово избрани цели (или осъществяването на директните отговорности и поставените задачи) и показаните компетентности, нужни за осъществяването на длъжността съгласно съответната рамка на компетентностите и длъжностната характерност, разяснява отчетът.

Най-наказвани са в Министерство на вътрешните работи

През 2021 година по данни от докладите са наложени общо 1959 дисциплинарни санкции за осъществени нарушавания от чиновници в администрацията, или на 1,48% от всички. От тях най-вече санкции са наложени по Закона за Министерство на вътрешните работи - 1342 бр., като 39,42% от тях са наказванията " неодобрение ", а 36,29% - " документално предизвестие ".

Наложените дисциплинарни санкции по Закона за държавния чиновник са 257: най-вече са най-слабите санкции " забележка " - 51,75%; 16,73% са порицанията; 12,45% - " отсрочване на покачване в сан с една година " ; 5,06% - " намаляване в по-долен сан за период от 6 месеца до 1 година ", и 14,01% - " уволняване ".

Дневник
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР