Чилийският поет Пабло Неруда не е починал от рак на

...
Чилийският поет Пабло Неруда не е починал от рак на
Коментари Харесай

Не, Пабло Неруда не е починал от рак - в смъртния акт не пише истината

Чилийският стихотворец Пабло Неруда не е умрял от рак на простатата, оповестиха правосъдни лекари.

Екипът от 16 интернационалните специалисти бе назначен от чилийското правораздаване, с цел да даде мнение за повода за гибелта.

Смяташе се, че Нобеловият лауреат е умрял от рак през 1973 година, по-малко от две седмици след военния прелом на 11 септември, воден от ген. Аугусто Пиночет. След идването на военната хунта домът на Неруда в Сантяго е разграбен. Той умира в клиниката " Санта Мария " на 23 септември.

Бившият му водач Мануел Арая твърди, че той е бил токсичен от тайните служби.

През 2013 година бе осъществена ексхумация за определяне на повода за гибелта му. Тогава тази версия не се удостовери. През 2015 година чилийските управляващи още веднъж издигнаха тази доктрина за гибелта му, подозирайки, че в нея е забъркана трета страна. Последвалата гибел на някогашния президент Едуардо Фрей в същата клиника, където е пристигнал за рутинна интервенция, укрепва тезата, че Неруда е погубен.

Нови проби на останките от Неруда са удостоверили изрично, че той не е умрял от рак, само че към момента няма изясненост за повода.

Д-р Аурелио Луна разгласи на конференция, че специалистите са " 100% сигурни ", че смъртният акт " не отразява действителната причина за гибелта ". Поетът е страдал от рак на простатата, само че не това го е умъртвило, безапелационни са 16-те интернационалните специалисти.

Експертите са разкрили бактерия, която към този момент е била изследвана в лаборатории в Канада и Дания и може да даде повече изясненост за повода за гибелта на Неруда. Учените изчакват, с цел да се откри по-точно какъв е произходът на тази бактерия – дали идва от лаборатория, където вероятно да е била култивирана и модифицирана, с цел да послужи като биологично оръжие.

Още при ексхумацията през 2013 година проучвания в Чили и отвън страната са разкрили бактерията Staphylococcus aureus, която е мощно токсична и заразна и може да бъде летална. Засега обаче няма повече изясненост по въпроса.

Пабло Неруда е чилийски стихотворец, посланик и политически деятел, сенатор на република Чили, член на Централен комитет на Комунистическата партия на Чили. Той е лауреат на националната награда на Чили за литература през 1945 година,на Нобелова премия за литература през 1971 година Той е един от " Голямата четворка " на чилийската лирика, наред с Габриел Мистрал, Висенте Уидобро и Пабло де Рока Неруда. Неруда е покровител на персонален другар и покровител на сваления чилийски президент Салвадор Алиенде.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР