Чикс (Чинция Роса) си е сътрудничила като музикант и изпълнител

...
Чикс (Чинция Роса) си е сътрудничила като музикант и изпълнител
Коментари Харесай

Чикс и Джани Валино: Откритие е една най-големите възможности за певци, композитори и автори от цял ​​свят!

Чикс (Чинция Роса) си е сътрудничила като музикант и реализатор с някои от най-известните италиански поп и рок групи. Международната й кариера стартира през 2004 година с  присъединяване й в румънския фестивал " Златният елен “. Участвала е в най-популярните европейски песенни състезания. През 2005 година печели първо място в двата състезанието на фестивала " Откритие “ – за най-хубав реализатор и за нова ария. От 2000 година Чикс взаимно с продуцента си Джани Валино управлява музикалния център Karibu, който съчетава професионално звукозаписно студио, репетиционна зала, мениджърски услуги и музикална школа. Днес Чикс продължава да развива независимата си кариера като певица и цигулар, както и като вокален възпитател на професионални реализатори и изгряващи звезди, като дуета 008, отличен с първа премия на фестивала " Златни искри “ в България.

Джани Валино стартира да свири на китара на 10 години. Учи комбинация, аранжиране и музикално програмиране в влиятелното Висше музикално учебно заведение в Салуцо, Италия. Освен като китарист, има огромен опит като аранжор и звукорежисьор. Работил е взаимно с някои от най-известните италиански продуценти. Като продуцент е участвал на редица музикални фестивали в Източна Европа. Заедно с Чикс създава плана " Италиански стандарти “ – преправка в нов, " съвременен “ поп/рок аранжимент на някои от най-известните италиански песни.

Ето какво споделят те в изявление, част от поредност, осъществена във връзка 30-годишнината на Международния музикален фестивал " Откритие ", която се навършва през 2022 година Участници в състезанията и посетители на фестивала през годините споделят усещанията си. 

- От каква възраст се занимавате с изкуство?

Чикс: Започнах да пея на 14 години, само че преди този момент към този момент свирех на цигулка от 7-годишна. Отдавна се занимавам с музика!

Джани: Никога не съм пял и по-добре за всички (смее се). Шегата настрани, първо започнах да изсвирвам на китара и по-късно учих, с цел да бъда аранжор и звуков инженер.

- От кого се учихте и вдъхновявахте?

Чикс: О, в кариерата си съм срещала доста прелестни артисти, продуценти, преподаватели и постоянно съм се опитвала да науча нещо от всички. Ако обаче би трябвало да кажа съответно име, което има изключително място в сърцето ми, това е Джо Естил, основала собствен способ на вокално образование, който и през днешния ден употребявам.

Джани: Имах щастието да работя с доста страхотни експерти. Бих загатнал Владо Мелер, от който учих мастериране и който е работил с актьори като Селин Дион, Андреа Бочели, Metallica и други.

- Спомняте ли си за какво решихте да участвате във фестивала " Откритие “?

Чикс и Джани:В годината, в която участвах в " Откритие “ (с Джани като продуцент) за първи път като певица – това беше през 2005, пътувах доста по света и участвах в интернационалните фестивали. Същата година бях в Чили, във Виня дел Мар, през 2004 година бях в Румъния на фестивала " Златният елен “. Там нашият обичан другар Удо ми сподели за " Откритие “, аплайвах за присъединяване, а резултатът беше повече от предстоящото!

- Какво ви впечатли по време на  първото Ви присъединяване във фестивала?

Чикс: Много неща. Много одобрявам Варна и България, всякога, когато имам щастието да съм там, се усещам като вкъщи си. По време на фестивала бях впечатлена преди всичко от високото равнище на артистите и песните и от прелестната организация. Наред с това, откакто имах време да пообиколя край Варна и покрайнината, бях впечатлена какъв брой хубав е градът и близките места и от гостоприемството на хората, които срещнах!

- Как оценявате конкуренцията по време на Вашето присъединяване?

Чикс: О, както към този момент сподели, равнището на артистите и песните беше толкоз високо, че в действителност надмина упованията ми. Малко се уплаших по време на подготовките, доста участници пееха доста, доста добре. Но както постоянно ми се случва, когато съм на сцената по време на осъществяването, не помня всичко и давам най-хубавото от себе си, не помня, че съм на конкурс и пея първо за публиката. Ако получа премия, съм повече от щастлива, в случай че не получа, това не е проблем. Дори и да не печеля, музиката постоянно печели.

Джани: Мога да ви опиша нещо смешно: по време на подготовките слушах покрай смесителния пулт и когато Чикс стартира да пее " Adagio ", общително помолих звукорежисьора да усили музиката. Той малко се смути, тъй като се тормози, че музиката ще заглуши гласа, само че аз настоях и му споделих да ми се довери. И когато песента свършваше и отиваше към финала, той ме погледна с необятно отворени очи и сподели: " Сега разбрах за какво искахте да усиля музиката! “.

- Имате ли лично изобретение на фестивала - реализатор, ария или друго събитие?

Чикс: Мисля, че най-хубавото изобретение, което направих, е другарството с Доно Цветков, един в действителност прелестен човек, който имам достойнството да нарека другар. Срещнахме се за първи път през 2005 година и няколко пъти по-късно, когато участвах като посетител на " Откритие “, още веднъж като участник през 2015 година (с трио " Monnalisa " с няколко мои ученици) и за финален път през 2018 година на " Златни искри “ с моите възпитаници – дует " 008 ". Мога да кажа, че постоянно прекарваме отлично дружно и постоянно е огромно наслаждение да се срещнем! Друго изобретение са многото благи хора в България...Искам да ви опиша една история, която не мога да не помни: в деня, откакто завоювах, се разхождах край Варна и влязох в едно крайпътно кафене. Сервитьорът пристигна с флаер на фестивала, попита дали съм аз на фотографията и ми изиска подпис. И всичко това го сподели на български, тъй като не говореше британски, тъй че се разбрахме с жестове! Бях повече от щастлива да му дам подпис върху една от моите рекламни картички, където бяха написани и контактите на мениджъра ми. Няколко дни по-късно, когато към този момент бях в Италия, той се обади по телефона, с цел да ме поздрави, още веднъж на български език, само че по телефона няма по какъв начин да разговаряш с жестове.

Джани: Какво повече мога да кажа от Чикс?

- Каква е главната разлика сред " Откритие “ и други поп фестивали, които познавате?

Чикс: Всеки фестивал е друг, изключително интернационалните, заради редица аргументи, в това число разликите сред страните, езиците и културите. Мисля, че верният метод е да ги почитаме и да можем да се " приспособяваме “, като вземем поради тези разлики. Нещо, което постоянно виждах по време на " Откритие “ (и като участник, и като гост), беше прозрачността и коректността на журито и прецизната организация. Участниците постоянно знаеха какво и къде да вършат.

Джани: Участието в интернационалните фестивали постоянно е прелестно прекарване основно поради опцията да се запознаеш с сътрудници от други страни. Нещо, което си припомням от фестивала " Откритие “, е какъв брой елементарно се установяваха прелестни контакти с всички други хора. Мисля, че се дължи на цялостната атмосфера, толкоз другарска и приятна, че конкуренцията се усеща единствено на " музикално ", а не на " човешко " равнище. За това на  първо място са виновни уредниците и всички, които работят за фестивала!

- Участието Ви във фестивала промени ли с нещо вашата креативна орис?

Чикс: О, да! Моето присъединяване и страхотната оценка, която получих, ми отвориха доста порти, тъй като пях на доста места в Източна Европа, където не бях позната преди " Откритие “. Друг плюс за мен беше тежестта на интернационална премия. Когато се върнах в Италия, участвах в концерти като " победител на фестивала " Откритие “ и това постоянно добавяше още една точка в биографията ми.

Джани: Наистина се отвориха порти! Като продуцент, аранжор и звукорежисьор,на фестивала сътворих доста контакти и започнах нови партньорства. А опцията да напиша в биографията си, че песните, които съм написал и продуцирах, са получили награди на български фестивал, ми сътвори самобитна " визитна картичка “ за източноевропейския пазар.

- Какво се промени в международната поп музикална сцена през последните 30 години? Какво можем да чакаме?

Джани: Много неща се случиха през последните, бих споделил, 10 години. Видях наклонността да се трансформира методът на мислене за поп музиката; последователното прекосяване от слушане на физически носители (компактдискове и т.н.) към онлайн стрийминг, което принуди лейбълите да се концентрират и влагат повече в сингли, в сравнение с в албуми. Така това, което един реализатор би желал да показа на своята аудитория, към този момент не са от 8 до 10 песни, а създаването на една. Това е огромна смяна, изключително за изгряващите реализатори - не можеш да се провалиш с първата ария, тъй като в противоположен случай си отвън играта. Какво да чакам? Мисля, че има разнообразни сюжети. Музикалният бизнес ще би трябвало да следва нови правила, в случай че желае да оцелее, а изпълнителят ще би трябвало да мисли за музиката си не толкоз " независимо “, а като обвързвана с други типове изкуства, като видеоклипове, фотографии и други, да мисли по какъв начин да употребява медиите в интернет, с цел да построи имидж.

Чикс: Междувременно тази непредвидена международна пандемия още веднъж промени всичко. След две години на отдалечени събития, предавани онлайн осъществявания онлайн, усещам хората " гладни “ за физически контакти, тъй че не е толкоз неуместно да забележим засилен интерес към концерти и събития онлайн. Ние като артистисе надяваме на това!

- Какви рекомендации бихте отправили към уредниците на фестивала?

Чикс и Джани: Никога не забравяйте да поставяте хората и музиката преди всичко. Знаем, че го вършиме, само че постоянно вървете по този път!

- Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала и уредниците?

Чикс: Скъпи артисти, които участвате в този прелестен фестивал, това ще бъде незабравимо прекарване, ще имате опцията да споделяте с публиката и други сътрудници, с които ще останете другари години наред. Това ще бъде в действителност страховит подарък за вас и вашата музика!

Джани: Скъпи композитори, създатели и продуценти, не пропускайте опцията да учите и да създадете контакти с хора, идващи от надалеч. Светът към този момент е прекомерно дребен, с цел да спим единствено в нашите спални!

Чикс и Джани: Доно и всички уредници, продължавайте да работите по този начин настойчиво. Знаем какъв брой компликации предстоят, доста други фестивали към този момент не се организират, само че вие свършихте извънредно огромна работа през тези 30 години. Надяваме се " Откритие “ да продължи да бъде една най-големите благоприятни условия за артисти, композитори и създатели от цялостен ​​свят!

Това изявление е част от плана " Откритията на " Откритие ", който се осъществя с поддръжката на Национален фонд " Култура "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР