Чичото на Махса Амини е арестуван преди една година от смъртта й

...
Чичото на Махса Амини, 22-годишната жена, чиято смърт в ареста
Коментари Харесай

Чичото на Махса Амини, 22-годишната жена, чиято смърт в ареста на иранската морална полиция предизвика протести в цялата страна миналата година, беше арестуван миналата седмица, според член на семейството и правозащитна група.

Сафа Аели, жител на кюрдския град Сакез, беше арестуван във вторник в дома си от 10 агенти на разузнаването, според информационната агенция на активистите за правата на човека (HRANA). Член на семейството каза пред CNN при условие за анонимност, че Аели оттогава е отведена в Техеран, без да дава повече подробности от загриженост за безопасността му.

 Иранците протестират след смъртта на 22-годишната Махса Амини в центъра на Техеран, Иран, през септември 2022 г. Иранците протестират след смъртта на 22-годишната Махса Амини в центъра на Техеран, Иран, през септември 2022 г. AP/файл

Причините за ареста му са неизвестни, но задържането му идва само дни преди една година от смъртта на Амини.

Амини почина миналия септември, след като беше задържан от прословутата морална полиция на режима и отведен в „център за превъзпитание“, за което се твърди, че не е спазвал консервативния дрескод на страната. Смъртта й предизвика социално движение, като демонстранти протестираха срещу отношението на режима към жените, както и срещу други проблеми.

Протестите намаляха, но режимът засили арестите на активисти и техните роднини преди годишнината от смъртта на Амини на 16 септември.

Режимът също така върна своята полиция за морал, след като свидетели казаха, че силите са изчезнали за кратко от улиците по време на протестите. Иран също удвои законите за носенето на хиджаб, като парламентът сега обмисля проектозакон, диктуващ по-строги мерки срещу тези, които нарушават дрес кода на страната.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР