Чѐле ди Булгерѝя (на италиански: Celle di Bulgheria) е село

...
Чѐле ди Булгерѝя (на италиански: Celle di Bulgheria) е село
Коментари Харесай

Челе ди Булгерия - прабългарите в Италия

Чѐле ди Булгерѝя (на италиански: Celle di Bulgheria) е село и община в Южна Италия, провинция Салерно, район Кампания. Разположено е на 234 m надморска височина. Населението на общината е 1 934 души (към 2014 г.).

На 8 юни 2016 година в Челе ди Булгерия бе открит монумент на заселилия се с дружината си прабългари тук брат на кан Аспарух кан Алцек.

Кан Алцек, четвъртият наследник на хан Кубрат, който с част от народа си, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и подписва контракт с краля на лангобардите Гримуалд (662-667 г.), който му разрешава да се счита за федерат (съюзник).

Българите се заселват в района Молизе – в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня. Те стават лоялни и правилни федерати, и напълно естествено последователно се асимилират. Името на градчето, което безусловно преведено значи „ Българските килии “, идва от легендата, че тук е имало манастир с български монаси. Жителите на Челле ди Булгериа и през днешния ден имат съзнанието, че са потомци на българи, въпреки и да не знаят и дума български. Това е годно и за потомците на българи в близките селища. Те се гордеят с произхода си, и доста от тях са трансформирали загатна за произхода си във фамилно име-Булгарини, Булгарели, Булгаручи, Булгаро. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми.

Източник: wikipedia.org
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР