ЧЕЗ не е заинтересована от участие на българската държава в

...
ЧЕЗ не е заинтересована от участие на българската държава в
Коментари Харесай

ЧЕЗ не желае държавата да влиза в сделката на Върбакова

ЧЕЗ не е заинтригувана от присъединяване на българската страна в договорката с " Инерком " преди да има решение по заведеното от чешката компания арбитражно дело против България. Председателят на Надзорния съвет на чешката компания Вацлав Пачеш съобщи това ясно в две изявленията пред БНР и бТВ, от които се схваща също, че раздорът сред българското държавно управление и ЧЕЗ няма по какъв начин да помогне за намиране на решение. Пачеш не оставя подозрение, че за компанията му най-важно е арбитражното дело, което може да им донесе до 600 млн. евро - т.е. съвсем два пъти повече от сумата от продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Като се има поради, че делото съвсем няма да завърши преди крайния период, в който " Инерком " би трябвало да заплати на ЧЕЗ (ноември т.г.), опцията на купувача да обезпечи банково финансиране без благословията на българското държавно управление граничи с нулата. Това значи, че договорката отива напразно, както се изрази Пачеш.

Шефът на надзора на ЧЕЗ също така призна за сериозните проблеми на компанията с регулаторния напън у нас, както и с премиера Бойко Борисов, за който ЧЕЗ е нежелана в страната.

Няма вид ЧЕЗ да се откаже от арбитража против България

Според Пачеш няма вид ЧЕЗ да се откаже от арбитража против България, защото искът на компанията надвишава постигнатата с " Инерком " цена по договорката, за която той удостовери, че е в порядъка на 320 млн. евро ". В същото време към този момент компанията се тормозила дали " Инерком " ще откри средства да заплати контрактуваната сума откакто върху банките, които дали обещание финансова поддръжка, е бил оказан оказан напън да не вършат това. Ако договорката с пазарджишката компания въпреки всичко се провали, ще стартират договаряния с индийската енергийна компания " Индия Пауър ", която финансово е много по-солидна и може да заплати главната част от договорката със лични средства.

Междувременно български министри и депутати дадоха на заден от декларираните планове на държавното управление да придобие (поне) надзорен дял в закупуваните от Гинка Върбакова активи на ЧЕЗ у нас. Нещо повече, преди чешката компания да е дала формален отговор на българското предложение, което се очакваше да стане до началото на април, ръководещите у нас започнаха да изясняват по какъв начин в действителност няма проблем със договорката на Върбакова, защото страната разполага с механизми за гарантиране на електроенергийните доставки, както и че нямало нищо притеснително към " Инерком ".

В тази обстановка президентът Румен Радев заяви във вторник, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност в средата на април, с цел да се отговори на въпросите за произхода на средствата на " Инерком ".

Държавата може да влезе в ЧЕЗ след края на делото

" Доколкото знам, българската страна може да бъде позволена да закупи " ЧЕЗ България " или най-малко по-голямата част от активите, само че единствено когато арбитражът е завършен (процедурата започва през юли 2016 година, а този вид каузи могат да продължат с години – б.ред.) ", сподели Пачеш в изявлението за БНР.

Според него министър председателят Бойко Борисов не желае ЧЕЗ да работи в страната. Той се притеснява също по този начин, че " Инерком " няма да успее да заплати договорката, изключително след приключването на документа, обвързван с финансирането ѝ. Въпросната информация бе импортирана от Борисов в Народното събрание с обяснението, че е пратена по негова молба към чешкия му сътрудник Андрей Бабиш от чешкия зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е в надзора на ЧЕЗ. Ланда отхвърля обаче той да е правил това. Самата Върбакова твърди, че въпросният лист с офшорки и банки, за които се показва, че обезпечават финансирането по договорката, не дава отговор на истината и институциите, с които се договаря за синдикиран заем са напълно други Сред тях няма офшорки и съветски банки, декларират на няколко пъти от " Инерком ", а финансовият им съветник Веселин Захариев от " Мейн Кепитъл " се оплака, че в последната седмица компанията единствено дава пояснения пред банки, че политическият скандал към договорката не е поради тях, а поради други ползи.

Всичко ще отиде напразно

Пачеш обаче индиректно удостоверява достоверността на оповестения документ с финансирането. " Има приключване единствено на един документ, в който се съдържа информация за финансовите институции, които биха обезпечили заем за " Инерком ", с цел да закупи активите на ЧЕЗ. Във вестниците прочетох, че поради натиска две български банки са се отдръпнали. Става дума за напън от българското държавно управление. Ако това в действителност е правилно, аз се притеснявам, че всичко ще отиде напразно ", показва Пачеш.

При неуспех на Върбакова на ход е " Индия пауър "

Според него, в случай че " Инерком ", която има девет месеца да заплати контрактуваната сума по договорката и към този момент е внесла безвъзвратен депозит от 5 млн. евро, не може да обезпечи парите, ще се договаря с другите претенденти за активите. Това са " Индия пауър " и " Енерго-Про ", удостовери той.

" Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, изключително индийската компания ", уточни Пачеш.

ЧЕЗ губи пари поради българското държавно управление, само че си потегля на нула

Той изясни отдръпването на ЧЕЗ от България със изгубения интерес да вършат бизнес в страната, поради неизпълнени от държавното управление задължения.

" Ръководството на ЧЕЗ счита, че губи пари поради дейностите на държавното управление и че просто би трябвало да си тръгне от страната. Смисълът на всичко беше, че българското държавно управление и особено министър председателят Бойко Борисов не желаят ЧЕЗ въобще да бъде в България... Вие знаете, че преди няколко години българското държавно управление падна поради цената на тока. Мисля, че ЧЕЗ направи неточност, като изиска увеличение на цените на тока прекомерно бързо. Подчертавам, че това е персонално мнение. Цената на електрическата енергия се качваше с такова движение на всички места в Европа, само че тогава ЧЕЗ трябваше да осъзнае, че част от българското общество не е готово за сходно шоково нарастване. Сега министър председателят Борисов е още веднъж на власт и евентуално наличието на ЧЕЗ не му се нрави - на него и на неговите хора. Ето за какво за ЧЕЗ става доста мъчно да прави бизнес в България ", изясни Пачеш.

Според него с предлаганата от " Инерком " цена ЧЕЗ ще излезе на нула от бизнеса си в България: " ЧЕЗ няма да загуби, само че няма и да завоюва. Просто ще е на нулата, доколкото знам. Реално, това е доста мъчно да се пресметна. ЧЕЗ продаде Топлоелектрическа централа " Варна " на загуба. Ето за какво мисля, че в последна сметка ще бъде в обстановката – без облага, само че и без загуба ".

Така все още договорката сред " Инерком " и ЧЕЗ е все по-малко евентуална, в случай че Върбакова (или който стои зад нея) не успее да откри финансиране друго от това, от което към този момент се разграничи. Заявката за присъединяване на българското държавно управление в договорката можеше да окуражи огромни банки да провиснал заеми, само че откакто ЧЕЗ декларира, че няма да допусне държавно присъединяване, рисковете за банките остават и те няма по какъв начин да се ангажират с " Инерком ".

От компанията обаче и във вторник обявиха, че договарят с няколко интернационалните банки, които изчаквали подписването на контракта за покупко-продажба и финансовите резултата на българската компания за 2017 година, с цел да се премине към идващия стадий на финансирането.

" Нямаме информация за оказван напън върху банки и не можем да разясняваме дейности, които не са свързани с нас ", обявиха от " Инерком " и още веднъж увериха, че

нямали терзания по отношение на обезпечаването на финансиране на договорката.

Румен Радев: Правителството дължи отговори

Президентът ще свика КСНС, защото държавното управление дължи на народа отговори за схемата на финансиране на договорката и по какъв начин тя е получила политическа поддръжка.

" Всички знаем, че без такава няма по какъв начин сходна компания да получи голяма ангажираност от банки. Докато не е явен въпросът за схемата на финансиране, няма по какъв начин да сме наясно и с това, под каква форма и по какъв метод българското държавно управление се кани да стане сътрудник на госпожа Гинка Върбакова ", акцентира Румен Радев.

Той счита, че би трябвало да бъде даден отговор и на въпроса кой води договарянията от името на българската страна и от името на Върбакова.

Държавата още не е решила дали изобщо да взе участие в договорката

" Държавата не е направила крачка напред по закупуване на дял в ЧЕЗ, с цел да прави крачка обратно ", разяснява ръководителят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев (ГЕРБ) пред публицисти. В последните дни той изясни, че страната има механизъм да управлява доставките на ток от ЧЕЗ и без да е акционер в сдружението.

Същата теза - за ролята на енергийния регулатор като поръчител за сигурността на доставките - развиха в детайли в последните дни и от " Инерком ".

" В момента се разисква дали изобщо да се направи крачка и в каква посока ", сподели Делян Добрев.

Отново уверения, че контролът на КЕВР е задоволителен

Според Делян Добрев договорката на " Инерком " с ЧЕЗ не заплашва националната сигурност. " Службите ги изслушвахме преди една седмица в комисията по енергетика и обявиха, че нямат терзания. Тоест, за националната сигурност способени по нея са службите, които споделиха, че нямат терзания. Повече нямам какво да прибавя ", разяснява той желанието на Радев да свика КСНС.

Добрев още веднъж подчертава върху това, че КЕВР има задоволително пълномощия да подсигурява сигурността на електроснабдяването и в случай че тя е застрашена даже за назначи необикновен шеф на електроразпределителната мрежа. " Законът за енергетиката е единственият закон, с който страната може да влезе в частна компания, да махне изпълнителния й шеф и да назначи различен, с цел да подсигурява качеството на услугата ", уточни депутатът и някогашен енергиен министър. Той още един път акцентира, че цената на тока за бита сега зависи от регулатора, а не от желанието на доставчика. " В ЕРП-то хората нямат пари както в банките, или в пенсионните фондове, с цел да има какво да се подсигурява ", сподели той по отношение на импортираното от " Обединените патриоти " законово предложение КЕВР да взема решение дали да утвърждава покупко-продажби с над 20 % от енергийни компании.

Според Добрев по този начин импортираният текст разрешава на енергийния регулатор да взема чисто субективни решения. " Никой няма подозрения в настоящия състав на КЕВР, само че въпреки всичко законите важат за дълъг интервал от време ", добави той.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов на собствен ред уточни, че президентът е решил, че въпросът към продажбата на активите на ЧЕЗ в България е от изключителна значимост за националната сигурност и по тази причина привиква консултативният съвет. Според него би трябвало да се видят изводите от КСНС, защото на съвета службите може да показват друга от към този момент изнесената в Народното събрание информация за договорката " Инерком-ЧЕЗ ".

Иванов също разяснява законовите ремонти на Оперативна програма, които съгласно него в този тип не са работещи. " Промяната би трябвало да бъде съпроводена с изчерпателни критерии, по които да се произнася комисията, другояче може да се стигне до субективно решение. Да се разпише и кои органи могат да дават информация на КЕВР, тъй като единствено това е базата, на която можем да вземем решение (дали да се утвърди дадена договорка в енергетиката) ", разяснява Иван Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР