ЧЕЗ България е бизнес за милиарди, затова интересът към сделката

...
ЧЕЗ България е бизнес за милиарди, затова интересът към сделката
Коментари Харесай

Кои са Гинка и Славчо Върбакови и какъв е бизнесът на "Инерком"

" ЧЕЗ България " е бизнес за милиарди, по тази причина ползата към договорката е голям

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Кои са Гинка и Славчо Върбакови и какъв е бизнесът на " Инерком "

Основният актив на купувачите на българския бизнес на CEZ са четири слънчеви парка, издигнати с пари на словашкия металургичен магнат Зденек Земек
23 фев 2018
Енергийният министър подаде оставка поради непосредственост с купувача на ЧЕЗ

Теменужка Петкова познавала притежателите на " Инерком " от над 20 години. Премиерът разгласи, че службите ще ревизират компанията
23 фев 2018
CEZ утвърди продажбата на българския си бизнес на " Инерком "

Надзорният съвет на чешкото сдружение даде авансово единодушие за договорката
22 фев 2018
Продажбата на ЧЕЗ на " Инерком " ще се взема решение в края на февруари

Надзорният съвет на чешкото сдружение желае спомагателни изследвания на процедурата и финансирането на покупката
13 фев 2018 Избраният покупател на българския бизнес на CEZ e едва прочут в България (или беше, до днес). Семейство от Пазарджик, основано през последните години в София, с оборот от към 50 млн. лева, е на прага да купи бизнес за съвсем 2 милиарда лева Основният актив на притежателите на " Инерком " са четири слънчеви парка, издигнати с пари от словашкия металургичен магнат Зденек Земек. Той е и най-солидното име, с което се свързва групата, чийто бизнес е съсредоточен в Пазарджишко.

От града е родом и притежателят на групата - 42-годишната Гинка Върбакова, както и брачният партньор й Славчо. Той е в основата на фамилния бизнес, въпреки директно към този момент да не излиза като име в мениджмънт и съдружия, като евентуалното пояснение е банкрутирала компания, в която е взел участие.

Снимки на Върбакови няма в общественото пространство, а новините за тях и фирмите им са по-скоро изключение. Преди да станат претендент за най-големия енергиен актив в страната.

Началото

Първият семеен бизнес е търговията, споделя източник, непосредствен до фамилията. След това, по време на строителния взрив от 2003 година, Върбакови стартират да влагат в строителни планове и построяват няколко жилищни и офис здания в Пазарджик. Към 2008 година, когато се одобряват задачите за дял на силата от възобновими енергийни източници и страната предлага обезпечено изкупуване на творби от такива централи ток на висока цена, те се насочват към фотоволтаиците. Първоначално нито една българска банка не им отпуска нужното финансиране за създаване на слънчев парк, заради което Върбакови показват капиталовия си план пред задгранични кредитни институции и получават поддръжка от словашкия предприемач и чешка банка.

Така се стига до създаване на план " Елшица ", който се състои от две фотоволтаични централи с обща конфигурирана мощ 2.45 MW. Теренът, върху който са соларите, е с обща повърхност от 60 хиляди кв. метра. Тези фотоволтаични централи са благосъстоятелност на " Риал Стейтс ", в което Гинка Върбакова е била шеф до края на 2016 година

На ВЕИ вълната

Централите са присъединени към електроразпределителната мрежа на " ЕВН България EР ". Едноличен притежател на сдружението пък е " Солар грийн енерджи ", чийто представител е Върбакова. " Риал Стейтс " има подписани дълготрайни контракти за изкупуване на силата с " ЕВН България Европейски Съюз ".

Семейство Върбакови построява и план " Хаджийски ливади ", който сплотява четири фотоволтаични централи с обща повърхност 400 хиляди кв. м. Те са благосъстоятелност на разнообразни сдружения - " Улер 2009 " (с обща конфигурирана мощ 4.703 MW), " Диана Хънт " (с 4.736 MW), " Евро бетон " (4.780 MW) и " Еко-Строй Инженеринг " (4.680 MW). Всички те са присъединени към електроразпределителната мрежа на " ЕВН България EР ".

Още през 2010 година " Риал Стейтс " получава и лиценз за произвеждане на сила въз основата на абстрактен план за създаване на огромен фотоволтаичен парк в околност " Сакарджа ", край с. Априлци. Но след измененията в Закона за енергетиката от 2015 година се оказва от този план, за което свидетелства заявление до Комисията за енергийно и водно контролиране от 28 декември 2015 година Решението на регулатора за прекратяването на този лиценз е от 11 май 2016 година

От източници, близки до " Инерком ", " Капитал " научи, че ползата на семейство Върбакови към възобновимите енергийни източници не е завършил и те обмислят нови планове за слънчеви централи. Такива биха могли да бъдат осъществят доста по-лесно, в случай че се употребяват опциите на сдруженията на ЧЕЗ, които " Инерком " купува.

Връзката " Земек "

Най-явната връзка на семейство Върбакови с по-едър капитал, който би могъл да финансира договорката за активите на CEZ, е тази със словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто главен бизнес е в Чехия.

Взаимоотношенията им стартират още през 2012 година, като действително " Хаджийски ливади " е построено с негова помощ и финансиране (малко над 22 млн. евро). Моделът се повтаря на практика огледално и при четирите компании - " Диана хънт ", " Улер 2009 ", " Евро бетон " и " Еко строй инженеринг ", като разлика има единствено в имената на чешките компании и представителите им.

Всички те до преди този момент на практика нямат активност, като при започване на 2012 година компании свързани със Земек получават по 76% дял във всяка от тях по номинал за по 3800 лева Конкретно в " Диана хънт ", където делът е платен от чешката Promabyt, като шефове влизат самият Земек и двамата му сина Александър и Зденек-младши. Веднага след договорката три компании, следени от Земек (Z group, Zelezarny Vesely и HESCO), отпускат заеми на българските компании, против които са вписани като заложени кредитори. И четирите контракта са огледални, като българските сдружения получават по 5.65 млн. евро за създаване на фотоволтаична централа с 5MW мощ.

Няколко месеца по-късно през август 2012 година и четирите заема са рефинансирани от словашката Postova banka. " Диана хънт ", " Улер 2009 ", " Евро бетон " и " Еко строй инженеринг " получават всяко по 7.5 млн. евро заем. След това фирмите на Земек са отписани като заложени кредитори, само че той остава мажоритарен притежател. Това се трансформира чак в средата на 2015 година, когато дяловете от по 76% са върнати на " Солар грийн енерджи ". Любопитно е, че съгласно оповестените в Търговския указател контракти това става още веднъж по номинал - за по 3 800 лева, макар че към този момент сдруженията имат построени централи. След излизането на Земек заемите са рефинансирани в ОББ, която и до момента е главен заемодател на сдруженията под шапката на " Солар грийн енерджи ".

Консолидираните активи на компанията с четирите централи са близо 74 млн. лева Приходите за 2016 година са 11 млн. лева, а облагата - 1.8 млн. лева Активите на самото " Инерком " са 17.5 млн. лева, като за 2016 година регистрира 7.7 млн. лева доходи и 3.2 млн. лева облага.

Втората поява на словашкия патньор

Името Земек още веднъж се появява към " Инерком " през предишното лято. За малко следен от него фонд закупи 50% от " Инерком груп " и бяха назначени негови представители, което прилича предходните интервенции и приказва за възможен нов взаимен план. Няколко месеца по-късно обаче дяловете са върнати назад на семейство Върбакови, а покупката на активите на ЧЕЗ става през друга компанията от групата - " Инерком България ".

Интересно е, че редом с развръзката към семейство Върбакови в София, към семейство Земек в Чехия има друго развиване. След дългогодишна правосъдна сага двамата сина на магната са наказани на по 6 години и 9 месеца затвор. Присъдите са свързани с техни вложения във фотоволтаични паркове в Чехия. Делото, което е необятно отразявано в локални медии, е по обвинявания, че през 2010 година две техни централи са нелегално присъединени към локалната енергийна система и са подписани контракти да се изкупува по-скъп ток за това, като за това обвинен е бил и някогашен началник на чешкия енергиен регулатор. В деня преди договорката за CEZ има оповестено изявление със Земек, в което той декларира, че двамата му синове са почтени и ще продължи да се бори за провъсъдие пред Върховния съд, а в случай че би трябвало и в европейски съдилища.

Дори към този момент Земек да няма нещо общо с " Инерком " обаче, в България мъчно може някой да повярва, че бизнес с оборот от към 50 млн. лева може да купи бизнес за съвсем 2 милиарда лева Затова съмненията са, че зад " Инерком " стои различен прикрит интерес. Напоследък най-често споменаваното име е Христо Ковачки, само че доказателства в тази посока липсват. Други ползи

От преди съвсем половин година " Инерком " ЕООД има контракт за саниране на блок в Пазарджик за 1.6 млн. лева В пазарджишки уеб сайтове има информация, че общинските паркинги се държат от компания на Върбакови. В " Капитал " през 2000 година е представен лист на компании, които са разследвани за мним трафик към така наречен импулсни телефони, в който попада Едноличен търговец " Славчо Върбаков " - Пазарджик.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР