Chevron и синдикатите преговарят за предотвратяване на стачка за втечнен природен газ в Австралия

...
Chevron и синдикатите, представляващи работниците в две големи съоръжения за
Коментари Харесай

Chevron и синдикатите, представляващи работниците в две големи съоръжения за втечнен природен газ (LNG) в Австралия, провеждат последни преговори на планирани индустриални действия.

Работниците са готови да започнат поредица от спирания на работа от четвъртък във връзка със спора за заплащането и условията.

Ако условията им не бъдат изпълнени, те планират да ескалират до пълна стачка.

Притесненията относно наскоро спиранията повишиха цените на пазарите на природен газ.

Заводите Gorgon и Wheatstone на американския енергиен гигант в Западна Австралия представляват повече от 5% от световния капацитет за LNG.

Австралийският промишлен арбитър, Комисията за честна работа, беше домакин на разговори за посредничество между Chevron и Offshore Alliance - което е партньорство на два синдиката, представляващи енергийните работници.

"Ударите от по-ниско ниво изглежда ще започнат утре, което ще добави неефективност, но е малко вероятно да повлияе съществено на глобалното предлагане", каза енергийният анализатор Саул Кавоник пред BBC.

Въпреки това, заплахата от непрекъснати пълни спирания от 14 септември може потенциално да има въздействие върху световните енергийни пазари.

"В в малко вероятния случай ситуацията ескалира до пълно спиране, тогава около 6% от световното предлагане ще спре, което може да доведе до скок на цените, ако стачките се удължат през зимата в северното полукълбо“, каза г-н Кавоник.

Тим Харкорт от Института за публична политика и управление към Технологичния университет в Сидни каза, че не очаква продължителна стачка.

"Като цяло австралийските спорове не траят много дълго, защото Комисията за честна работа е предназначена да се намесва много рано, така че да нямаме дългите спорове, които получавате в САЩ или Обединеното кралство," каза той.

"Имайки предвид това, тъй като това е значителна индустрия с 500 работници, това може да има известно въздействие върху глобалното предлагане. Но не мисля, че все още сме на този етап.“

Руската инвазия в Украйна миналата година доведе до рязък скок на цените на петрола и газа, което доведе до рязко покачване в сметките за енергия за домове и предприятия.

Енергийните цени на едро вече паднаха от върховете си, но тази седмица цените на петрола се покачиха, след като Саудитска Арабия и Русия разшириха съкращенията си на доставките до края на годината.

Във вторник суровият петрол Brent затвори над $90 за барел за първи път от ноември.

Русия също намали доставките на природен газ за Европа, което накара страните да търсят алтернативни източници на енергия. Много държави разчитат на LNG, за да запълнят празнината.

Австралия е един от най-големите износители на LNG в света, заедно с Катар и САЩ, и нейните доставки спомогнаха за охлаждане на световните цени на енергията.

LNG е метан или метан, смесен с етан, пречистен от примеси и охладен до приблизително -160C.

Това превръща газа в течност и след това може да се транспортира в танкери под налягане.

На местоназначението си LNG се превръща обратно в газ и се използва, както всеки друг природен газ, за ​​отопление, готвене и енергия .

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР