Четворната коалиция се разцепи заради военния министър Стефан Янев. След

...
Четворната коалиция се разцепи заради военния министър Стефан Янев. След
Коментари Харесай

Стефан Янев няма да подава оставка, но свалянето му е вече само „процедура“


Четворната коалиция се разцепи поради военния министър Стефан Янев. След изказването на премиера Кирил Петков за Украйна, в което не участваше министъра на защитата, а началникът на Генерален щаб, стана ясно, че Янев е пасажер. Часове по-късно самият боен министър пусна пост във фейсбук във връзка желаната му оставка. Той съобщи, че няма да я подава, само че отстраняването му е въпрос на процедура. Янев заявава, че изказванията, че е проводник на външни ползи, са безспорна неистина и че насочна точка за всяко негово решение в бил постоянно единствено българският интерес.

Смята, че сходни изказвания целят не просто да го дискредитират в личен проект, а постът да бъде освободен за някой различен по думите му за пробутване на „конкретни външни ползи при определянето на българския политически дневен ред“.

Според Стефан Янев реализирането на сходен сюжет слага под риск националната ни сигурност. Янев споделя още: „Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа обстановка. Отговорностите ми на министър на защитата не го предполагат“.

Ето и цялостния текст на позицията му:

Уважаеми сънародници,

Знаете, че през последната седмица съм обект на целенасочена политическа офанзива – грозна, несправедлива и подмолна. Твърденията, че съм проводник на нечии външни ползи са безспорна неистина. Отправна точка за всяко мое решение и деяние е бил единствено и само българският народен интерес – това, което е положително и вярно за родината ни и което ще запази държавността в тази изключително тежка обстановка, в която се намираме през днешния ден. А тя явно ще става и още по-тежка. Но в политиката е по този начин. Истината не е доста значима. По-важна е интерпретацията, която, в случай че е добре финансирана, напряко подменя истината. Целта на моите „партньори“ и критици е ясна. Целта, несъмнено, не е просто да ме дискредитират в личен проект. Задачата е да бъде освободен постът на министъра на защитата за някой, който е по-, да го кажем по този начин, по-отзивчив при прокарването на съответни външни ползи при определянето на българския политически дневен ред, в това число във връзка с военната сфера и решенията, които се взимат там.

Реализирането на сходен сюжет, съгласно мен, слага под риск националната ни сигурност. И доколкото не виждам никакъв здрав разсъдък, а единствено надълбоко притеснителна безредица и по какъв начин беше – „тежка неадекватност“, желая да споделя с българските жители, че това, което се случва, че решенията, които следва да бъдат взети, не са в полза на България. Нещо повече – рискови са за страната ни. Опасни са, тъй като следствията – стопански, финансови и обществени, ще се стоварят скоро със страшна мощ и тогава сигурно ще има оставки, само че към този момент не и работещи решения.

Изстрадалата ни Родина не заслужава да бъде жертвана в игрите на огромните. И тук дори не е от голяма важност дали повода е, че дилетанти се вършат на политици или се пробват да капитализират посредством политиката. Българските жители заслужават да бъдат представлявани съответно в държавната власт. Авантюристичният и неузрял метод е извънредно рисков, изключително предвид на военния спор в Украйна, неговите измерения и евентуални последици.

България няма потребност да показва проруска, проамериканска или проевропейска позиция. България би трябвало и съгласно мен е длъжна да показва позиция в отбрана на националните си ползи. Длъжна е да отбрани правата на своите жители, да подсигурява тяхната сигурност и успокоение, просперитета на българската страна. Всъщност задачата е една – да съхраним своята държавност, своята просвета и национална еднаквост. За същинските българи тези полезности не подлежат на компромис. Когато залогът е България, би трябвало да сме в положение да можем да преодолеем разликите си и да работим дружно за нейното благоденствие. Да можем да се обединим в името на Родината – персони, партии и гражданско общество!

Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа обстановка. Отговорностите ми на министър на защитата не го допускат. Доколкото оставката ми е въпрос към този момент само на процедура, разгадавам на съдружните „партньори“ и политическата мощ, която сякаш ме поддържаше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е проява на волята на парламентарното болшинство и индикация за политиката, която ще се организира отсега нататък, подкрепени със съответната ясна, уповавам се, обосновка. Ще е добре българските жители да чуят претекстовете, след което ще имат и опцията да проследят какви решения ще се взимат в областта на защитата.

Благодаря на всички, които ме подкрепяха досега и които не престават да ме поддържат.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР