Четвъртото мега издание за агробизнес, вино и храни, което се

...
Четвъртото мега издание за агробизнес, вино и храни, което се
Коментари Харесай

Българският агробизнес наваксва изоставането

Четвъртото мега издание за агробизнес, вино и храни, което се организира предходната седмица в Международен панаир Пловдив, показа, че просвета и бизнес вървят ръка за ръка. Изложбите " Агра ", " Винария ", " Фудтех ", " Хорека ", " Апи България ", " Вкусовете на Италия " и новата платформа за дизайн " Дибла " събраха под един покрив стотици експерти и фенове в другите сектори.

Тази година имаше изложители от 30 страни, а показаните компании над 700. Зелената линия, от ден на ден налагана от производители и търговци и желана от консуматори, бе преобладаваща. Градът на виното  и деликатесите  бе по-голям от предни години, а участниците повече. Част от тях дебютираха с новаторски артикули и питиета. 

Специално на Агра участваха над 400 директни изложители и показани компании.  Новите компании с дебют са 63, а завърналите  се 30. Основният сътрудник на Панаира - Селскостопанска академия /ССА/, направи възторг от нововъведения, като броят им - 72 е рекорден за последните три години. Пловдивските звена на ССА  обраха медалите в състезание с 68 претенденти от 50 компании и научни институти.

Сред тях е сортът домати " Алено сърце ", селектиран в Института по зеленчукови култури /ИЗК/ " Марица " -  Пловдив, сорт пипер Ивайловска капия на Опитна станция по поливно земеделие - Пазарджик, взаимно с ИЗК " Марица ", технология за развъждане на орехи на учените от Института по зарзаватчийство в Пловдив. Награда за иновация получи и Института за проучване и развиване на храните - Пловдив. Тя е за пастета от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици. 

Отлично се показаха и родни винопроизводители, а шест български виновност завоюваха наградата „ Златен ритон “. Две от оценките отидоха в сбирката на винарска маза „ New Bloom Winery “.  Останалите четири винени Оскара завоюваха „ Едоардо Миролио “ ЕООД, „ Черноморско злато “ АД, „ Меди Валей “ ООД и „ Ивком Трейд “ ЕООД. В конкуренцията за влиятелните оценки се състезаваха над 300 проби на български и задгранични мазета.

В рамките на мегафорума се реализираха стотици  ползотворни контакти сред науката и бизнеса и се подписаха надеждни контракти за взаимно партньорство. 
За това каква е оценката на уредниците от провелото се ревю, разговаряхме с председателя на Съвета  на шефовете на Международен панаир Пловдив доц. доктор Иван Соколов.

Доц. доктор Иван Соколов е приключил Университет за национално и международно стопанство, компетентност „ Икономист счетоводител ”. Защитил е дисертация на тематика „ Управление и финансиране на публично-частни партньорства на локално ниво “ във Варненския свободен университет.  През 2014 година е определен за доцент в Европейското  висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт. Автор е на голям брой публикации, изявления, три образователни пособия и монография. Неговите  научно-приложни ползи са в региона на предприемачеството, финансите и капиталовия мениджмънт.

Има богат на практика опит в действителната стопанска система. Развил е личен бизнес в региона на търговията, финансите, консултантските и капиталови планове. От 2007 година е основен шеф на Международен панаир Пловдив, а от 2013 година - ръководител на Съвета  на шефовете. Членува в  5 бизнес и научни организации: Съюза на икономистите в България /член на Управителния съвет/, Сдружение за Пловдив /секретар/, ИКТ „ Клъстер Пловдив ”, Гражданско съдружие за нова високотехнологична индустриализация, Бизнес експертен съвет. През 2016 година е определен за почетен консул на Чехия. Владее британски, съветски и сръбски език.

- Г-н Соколов, един от огромните производители в България на етеричномаслени култури - Методи Стефанов, означи във Facebook, че тазгодишната Агра е предходна повече от сполучливо. Каква е равносметката на уредниците?

- За 5 дни в Международен панаир Пловдив се организира следващата сполучлива агробизнес среща, в комбиниране с още 6 значими и допълващи се събития, като последното - „ Дибла “ - за интериор и дизайн, добавихме през последните месеци. В рамките на форума успяхме да забележим елита на селскостопанската просвета и на голям брой  иновации, свързани с развиването на бранша, и на промишлеността в България и Европа като цяло. Отново се убедихме, че нововъведенията са международен стопански феномен, който постоянно носи резултати. Тази година в мега изданието участваха повече от 700 компании от над 30 страни, заети с агробизнес, лозарство, винопроизводство, отглеждане на животни и изобщо всичко по пътя от фермата до трапезата. Техните високи достижения видяхме както в състезанието за нововъведения, по този начин и в конкуренцията за виновност и алкохолни питиета. Специално изложбата „ Дибла “ бе подбудена от обстоятелството, че този вид бизнес и хора, с бизнес в тази област, имат опция да се погрижат за уюта на дома и офиса

- С какво това издание се отличава от предходните?

- Безспорно с нараствания брой гости и изложители. Но този напредък е вследствие на положителните селскостопански политики, които се организират както на европейско и национално равнище, по този начин и от самите бизнесмени. Прави също усещане, че има по-голям възторг, фирмите не се развиват стихийно, а следват проекти, заложени през годините. Тази година участваха доста нови компании, които за първи път пристигнаха на изложбата и откриха своите клиенти. Ние сме радостни, че съумяваме и изпълняваме задачата на панаирите да даваме път и място освен на развитите компании, само че и на новите, които търсят своето развиване и занапред ще се потвърждават.

- Тази година имаше и свръхучастие на български нововъведения, което е добър знак

- Да, това е резултат от новаторското търсене на фирмите. За следващ път се увещавам, че българските бизнесмени имат мощно развъртян усет към новости. Радвам се, че българската просвета, в частност аграрната, е  намерила средства за основаване на нововъведения, артикули и технологии,  които ще намерят приложение в практиката. Така, когато просвета и бизнес вървят ръка за ръка, имат късмет да усилват пазарните си позиции и да имат преимущества пред останалите.

- Специално за Винария направи усещане, че има доста нови компании, както и остарели, които се завръщат на изложбата след известно спиране.

-Форматът, който направихме дружно с Лозаро-винарската камара, подсилен от главните производители на виновност и алкохолни питиета, бе с акцент към по-малките мазета, които за първи път бяха изложители. Те се убедиха, че има резултат да вземат участие, а резултатите са на разположение. Голяма част от тях  предлагат артикули, които са на международно равнище, доказателство за което са високите оценки, които получават, и от присъединяване им в разнообразни прояви по света.

- Със сигурност бизнесът дава звук за идващото мега ревю. Има ли към този момент нови хрумвания и какви изненади да чакаме следващата година?

-По време на цялото ревю по този въпрос провеждахме анкета измежду нашите гости. Слава Богу, настройките са положителни  и има доста нови хрумвания какво да се направи. Радостното е, че занапред има направени поръчки за присъединяване следващата година от над 30 % от участниците в тазгодишното издание, а други години този % бе много по-малък. Някои са декларирали и по-големи площи. Това е индикатор, бе бизнесът усеща пулса и търси това ревю. На този стадий фирмите не издават концепциите си за идната година. Ние обаче имаме концепция да увеличим закритите площи като предварителна защита против неприятното време. Постоянна наша задача е да даваме поле за изява на всички нововъведения, с цел да получават по-голяма известност. Пожелавам здраве и сполучлива стопанска година на всички изложители.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР