Четвъртият служебен кабинет на президента Румен Радев встъпи в длъжност.

...
Четвъртият служебен кабинет на президента Румен Радев встъпи в длъжност.
Коментари Харесай

Цончо Ганев пред ФАКТИ: Изправени сме не пред газова криза, ние сме пред колапс

Четвъртият длъжностен кабинет на президента Румен Радев встъпи в служба. Как гледат на него от партия „ Възраждане “. Пред ФАКТИ приказва Цончо Ганев.

- Г-н Ганев, какви са упованията Ви към служебния кабинет?
- Този кабинет, както и всички други служебни кабинети, имат една съществена задача. Тя стартира и свършва с това да подсигуряват провеждането на почтени избори. Последните две служебни държавни управления на Радев подсигуряваха тъкмо това. Факт е, че той ръководи два пъти и неговият вътрешен министър Бойко Рашков подсигурява точно това – да се прекратят колкото може схемите за пазаруване на гласове.

- Очаквате ли в този момент министър Иван Демерджиев да продължи това?
- Искрено се надявам. Когато бяхме на съвещания при президента, категорично посочихме това, че той би трябвало да подсигурява почтен избор. Държавният глава пое този ангажимент. Друго значимо нещо за предходните държавни управления на Радев е тематиката във връзка с коронавирус рецесията. Както е реалност, че прекъснаха схемите за гласове, по този начин е реалност и това, че държавно управление на Радев вкара Зеления документ. Това е тежко ограничаване, което вкара длъжностен кабинет. Сега имаме назначен длъжностен здравен министър, който през миналите години заставаше зад тезата за извънредно строги ограничения, карантини, маски на всички места и така нататък Заявките на този здравен министър са обаче в тъкмо тази посока. От „ Възраждане “ няма по какъв начин да приемем това. Не считаме, че е обикновено при съвсем 40 градуса на открито да се постановат ограничаващи ограничения. И ще се противопоставим.
Също по този начин не считаме, че служебният кабинет ще имат куража да оправи връзките ни с Русия, с цел да стартираме да получаваме по този начин нужните ни енегроносители.

- Това е четвърти длъжностен кабинет на президента Радев… Как виждате неговата роля?
- Надяваме се, че в този момент ще се прекърши гръбнакът на пазаруването на гласове. Без да бъдат проведени почтени избори, няма по какъв начин да имаме действителна народна власт.

- Пред служебния министър председател Гълъб Донев има разнообразни провокации, само че водеща тематика е газовата рецесия. Ще студуваме ли зимата?
- То не е единствено газът. Атомната ни енергетика също е подвластна от Русия. Ние може да имаме подсигурени контракти за гориво за нуклеарната ни централа, само че 6-и блок излиза в планов ремонт есента. Ако Русия откаже да достави нужните аварийни елементи, какво става? Аз ще ви кажа – затваряме нуклеарния си блок. Същото се отнася и за 5-и блок. Просто от време на време си има неща, които се профилактират. Безумие е това, което си разреши на изпроводяк да приказва Кирил Петков и да докара у нас „ Уестингхаус “, да изяснява, че ще прави диверсификация на нуклеарното гориво.

Това е безумство, което безусловно не желая да разясня, тъй като касае нуклеарната ни сигурност.

Имаме проблем и с Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток “, тъй като и тя е строена по съветска технология и частите не можете да ги купите от плод и зарзават. Енергетиката ни, „ Лукойл “, доставките на нефт и така нататък зависят от Русия. В Народното събрание гласоподаваха наказания против Русия и единствено „ Възраждане “ се опълчи. Това държавно управление и тази коалиция, отпред с Кирил Петков, постановиха и желаеха да предизвикват още по-тежки наказания на Русия. Ние първи затворихме въздушното си пространство и пристанищата си за съветски кораби.

- Това е по този начин, тъй като за Русия не може да се каже сега, че е благонадежден партньор…
- Когато ответната страна наложи контрасанкции, се споделя, че не е правилен сътрудник. Айде апелирам ви се. Целият Европейски съюз води война против Русия и доставя оръжие. Ние доставяме оръжие. Нека не се лъжем. Това, че Корнелия Нинова лъже от трибуната, че не доставяме оръжие, не е по този начин. Доставяме оръжие до границата с Украйна и след това пратките влизат в Украйна. Когато доставяш оръжие, когато обучаваш украинската войска да води война, ти водиш война. И в този момент последва реакция, че не е правилен сътрудник, когато ответната страна години наред е търпяла и в този момент каже: „ Няма да ви доставяме газ! “ Това е война и има последствия.
И по тази причина от „ Възраждане “ споделяме, че на България не и е мястото в този спор. Ние не можем да си го позволим.
Никой от нас не желае да е подвластен било то от Съединени американски щати, Русия, Турция и така нататък В момента обаче сме подвластни, без значение какво желаеме. Ако Русия спре доставките на нефт, ние затваряме всичко. Няма по какъв начин да преработваме различен нефт. И за газа още нещо. Хората си мислят, че газ би трябвало най-много на „ Топлофикация-София “. По-малко хора знаят, че и „ Лукойл “ не може без газ. Компанията е най-големият ползвател на газ. Изправени сме не пред газова рецесия, ние сме пред колапс.

Когато на този декор хранилището в „ Чирен “ е цялостно на 47%, хората е добре да знаят, че в него газ държат и частни компании.

Че то не е напълно с държавен газ. 1/3 от газта в него е на компании, които търгуват със суровината. Има и хигиеничен най-малко, под който не може да падне равнището в хранилището. И по този начин се оказва, че количествата вътре няма да стигнат за нищо.
Идва един най-позорен министър председател и споделя, че има 7 кораба. Няма 7 кораба. Колкото имаше и два. Някой да ги видя тези два кораба? Никой не споделя, че няма къде да ги разтоварим, тъй като нямаме контракт за транспорт с Турция. И никой не споделя каква е цената, коя е компанията, която доставя. Нещата са доста съществени. Министерски съвет единомислещо, с четирите министри на Българска социалистическа партия, взеха решение да прекратят контракта с „ Газпром “ и да спрат да заплащат в съветската банка с долари.
А Германия какво прави без съветски газ? Изключват осветяване и отопление още в този момент, с цел да пестят.

Подготвят се за студена и фалираща зима.

И на този декор бодряшки Кирил Петков и Корнелия Нинова декларират, че сме се подсигурили. Не е по този начин. Ние би трябвало да споделяме истината такава, каквато е. И тя не е лицеприятна.
За това отново споделям, че служебното държавно управление няма да има нужния кураж да оправи връзките с Русия. И като Русия не е благонадежден сътрудник, надеждно ли е да се изгонят 70 чиновници на съветското посолство. Да изгониш чистачката, да изгониш фризьорката и да кажеш, че ще видиш в този момент по какъв начин онази ще си оправя прическата. Това съществено ли е, държавническо ли е. Трябва да сме подготвени в този момент да плащаме цената за безумните Кирил Петков и Корнелия Нинова.

- Какво оставяте зад тила си в 47-то Народно събрание?
- В 47-ия парламент ние, от „ Възраждане “, направихме за първи път нещо, което към този момент 33 години не се е случвало. А точно в Народното събрание да има партия, която с всяко свое деяние да пази поетите задължения преди изборите. Има хора, които не харесват „ Възраждане “. Няма значение. Различни хора сме, разнообразни визии. Това е красивото и хубавото на демокрацията. Ние, от " Възраждане ", показахме поредност и цялостно сходство сред думи и каузи. Лошото е, че българският народ е отчаян към този момент 33 години.

Когато една партия влезе в Народното събрание, трансформира вижданията си с гръмкия девиз, че в името на България ще направи компромис.

Видяхме и тази четворна коалиция на компромиса, която събра „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия. Едните изясняват за другите, че са сини утайки, а другите, че първите били комунистически отрепки. И ръководят дружно. От „ Възраждане “ показахме, че може да застанем зад думите си, зад обещанията си и зад посланията си. Това никой не може да ни го отхвърли.

- Ваш народен представител напусна партията. Какви заключения си направихте?
- Изводите за нас са, че тъй наречените „ цивилен квоти “ не са положително нещо. Станахме очевидци на това, че някой написа и приказва едно, а в Народното събрание към този момент намира тласъци и 1 милион " аргументи ", с цел да отстъпи от думите си. Ще се върна на думите си от нагоре. 33 години гледаме по какъв начин някой, който влезе в Народното събрание, първо приказва едно, а след това прави друго. За нас изводите са ясни. Извиняваме се на нашите гласоподаватели с този избор да вкараме народен представител от гражданска квота в лицето на Елена Гунчева. Намерила е 1 млн. " аргументи " да направи това, което направи, да се опозори самата тя. Нашата група остана монолитна и гласувахме по този начин, както го прави опозиционна партия. Граждански квоти повече няма да има във „ Възраждане “.

- „ Възраждане “ отивате сами на избори или в коалиция?
- Няма по какъв начин да участваме в коалиция. Преди да влезем в 47-я парламент имахме предложение от парламентарно показани партии да ни дават избираеми места, само че ние отказахме. Нашият път е явен и прецизен. Ние сме отворени за диалози с всеки, който приема национално виновните ползи. На изборите сме независимо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР