Четвъртият концерт от цикъла Музика без граници ще бъде представен

...
Четвъртият концерт от цикъла Музика без граници ще бъде представен
Коментари Харесай

Мариана Пенчева дарява слънце и любов с концерт в Старозагорската опера

Четвъртият концерт от цикъла " Музика без граници " ще бъде показан на 23 октомври от 19 ч. на сцената на Старозагорската опера. " Sole e mare/Слънце и обич " продължава към този момент откритата традиция от специфични мултижанрови камерни концерти, които сервират на публиката изненадващи приятни срещи с непознати творби от международната музикална съкровищница, интерпретирани от огромните оперни имена, надарени инструменталисти, артисти, поети.

Този път във фокуса е международната оперна певица - мецосопраното Мариана Пенчева, която избира сцената на Старозагорската опера за премиерата на камерния концерт с искрящото заглавие " Слънце и обич ", заимствано от едноименната ария на Пучини. Мариана Пенчева е подбрала камерните произведения на композиторите, чиито опери са в основата на нейната забележителна интернационална кариера. Неин сътрудник на сцената е младата и надарена пианистка Василена Атанасова, а към техния тандем се причислява артистът Пламен Манасиев, който ще внесе спомагателен изтънчен нюанс в програмата с подбрани стихове любовна поезия, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар на ДО - Стара Загора.

" Познавам Василена Атанасова още от дете, защото е щерка на една от най-близките ми приятелки от студентските години. Тя се образува като музикант безусловно пред очите ми и аз имах опция да проследя нейното развиване малко по малко. Двете с нея работим като тандем и в НМА " Проф. Панчо Владигеров ". От известно време имахме предпочитание да създадем концерт дружно и бяхме заложили тази концепция в бъдещите си проекти.

Когато споделихме това с шефа на Старозагорската опера Огнян Драганов, получихме покана от него да подготвим напълно камерен рецитал. Оттам нататък нещата се развиха извънредно бързо и елементарно. Спряхме се на музика от композитори, чиито опери съм пяла на сцена неведнъж и усещам изключително близки, само че досега не бях пяла толкоз огромна част от камерните им творби.

В тази стратегия сме присъединили произведения на едни от най-известните представители на италианското белканто Гаетано Доницети, на романтизма с Джузепе Верди, последван от Джакомо Пучини, посредством който прекосяваме към веризма на Алфредо Каталани, Руджеро Леонкавало и Амилкаре Понкиели.

Всяка от тези произведения споделя по една история, която посредством камерната форма доближава до слушателя неотложно и се развива за доста по-кратко време, в сравнение с в класическа оперна творба.

И двете с Василена обожаваме тази стратегия. Селектирахме я по натурален метод, като в началото бяхме набелязали много по-голям брой песни, с цел да можем да подберем тези, които усещаме най-близки до нас и бихме желали да ги споделим с публиката с голямо наслаждение! ", споделя Мариана Пенчева.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР