Четвърти пореден ден продължава демонтажът на централните фигури от Паметника

...
Четвърти пореден ден продължава демонтажът на централните фигури от Паметника
Коментари Харесай

Хвръкна и главата на третата фигура от Паметника на Съветската армия

Четвърти следващ ден продължава демонтажът на централните фигури от Паметника на Съветската войска. Въпреки неприятните метеорологични условия и дъжда, двама служащи са издигнати с кран до най-високата точка на монумента и не престават работата си, предава Българска телеграфна агенция.

Полицейското наличие към паметника продължава да бъде засилено. Има два реда ограждения, които подсигуряват периметъра към паметника.

Българска телеграфна агенция напомня, че със свое разпореждане държавното управление е планувало 260 000 лева за ремонт и възобновяване на Паметника на Съветската войска. Сумата е за финансово обезпечаване на нужните ремонтни и възстановителни действия за корекция и укрепване на мемориален комплекс „ Паметник на руската войска “, предоставени на регионалния шеф на област София в качеството му на държавен орган, който, според Закона за държавната благосъстоятелност, ръководи парцела – частна държавна благосъстоятелност, написа в постановлението.

Процесът по ремонт стартира на 12 декември. Областния шеф на София-град Вяра Тодева изясни, че идващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, разказани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което се възнамерява възлагането на социална поръчка за самата реституция. Областният шеф напомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ по тази причина е предоставено проучване, което е посочило, че има съществени пукнатини във фигурите. Вяра Тодева добави, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на уместно място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР