Четвърти поред парламентарни избори за последните две години се провеждат

...
Четвърти поред парламентарни избори за последните две години се провеждат
Коментари Харесай

Израел избира парламент за четвърти път в последните 2 години

Четвърти подред парламентарни избори за последните две години се организират през днешния ден в Израел през днешния ден. Избирателните секции, отворили в 7 ч. (българско време), ще затворят в 22 ч.   

Около 6,5 милиона израелци с право на глас избират 120-те депутати в Кнесета. На доктрина депутатския мандат в Израел е четири години, само че предварителните избори са постоянно събитие. Парламентарният избор е четвъртият от април 2019 година в конюнктура на разделения сред партии, които не съумяват било да се схванат за съставянето на държавно управление, било да се задържат дружно в ръководеща коалиция.

Пропорционалната система на избори усилва възможностите на дребните партии да влязат в Народното събрание. Избирателният предел е 3,25 % и прекосяването му дава най-малко четирима депутати. Това значи, че в случай че дадена партия завоюва към 6,5 % от гласовете, първите осем претенденти в листата й получават място в Кнесета. Тази система благоприятства и събирането на дребни партии в избирателен съюз, с цел да могат дружно да преминат изборния предел и да вкарат депутати в Кнесета. 

Според последните изследвания на публичното мнение дясната партия " Ликуд " на Нетаняху ще получи поддръжка за първа политическа мощ, с към 30 депутатски места. Следват групировката " Йеш Атид " ( " Има бъдеще " ) на центриста Яир Лапид, десни партии с водачи Гидеон Саар и Нафтали Бенет и близо 10 други обединения.

Изборите се организират на фона на интензивна акция по имунизиране на популацията против COVID-19. Вече близо половината израелци получиха нужните две дози, напомня Франс прес. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР