Четвърти ден продължиха разговорите, водени от ПП, за изработване на

...
Четвърти ден продължиха разговорите, водени от ПП, за изработване на
Коментари Харесай

Гледахте в Dir.bg: Четвърти ден на преговори за съставяне на правителство

Четвърти ден продължиха диалозите, водени от Политическа партия, за разработване на съдружно съглашение за бъдещо ръководство на страната. Всяка полемика се води от един от двамата водачи на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев. В тях вземат участие специалисти от " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България ".

По тематиката " Национална сигурност "


Преговорите води съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев като от групировката участваха Тодор Тагарев, Даниел Лорер и Даниел Иванов.

Представители на Българска социалистическа партия бяха ген. Михо Михов, Атанас Зафиров Кольо Милев, Тодор Байчев, Иван Иванов.

" ИТН " се представляваше от Теодора Генчовска, Александър Алекснадров, Мая Христова, Румен Попов.

" Демократична България " бе показана от съпредседателя Атанас Атанасов, Велизар Шаламанов, Костадин Деянов и Георги Цветков.


Демократична България залага на три съществени стълба в региона на защитата

" В нашата визия има три съществени стълба - хората, структурата на силите и процеса на превъоръжаване, съобщи Велизар Шаламанов, специалист от " Демократична България ". - За нас визията за защита е точно в системата на НАТО и Европейски Съюз с национални въоръжени сили и отбранителна промишленост от ново потомство. "

От " Демократична България " предложиха още през 2022 година Народното събрание да одобри всеобхватна стратегия за превъоръжаване, която назовават " за рекапитализация на армията ", с отчитане на стартиралите към този момент планове. Шаламанов изясни, че става въпрос за цялостна стратегия за 10 години, а не за рационализация на парче. Според него бързо би трябвало да се актуализира Програма 2032 и да се сложи на нови основи.

От Демократична България оферират и основаване на капиталов фонд за превъоръжаване и промяна на отбранителната промишленост.

Велизар Шаламанов уточни, че би трябвало да поддържат бюджет за защита от 2 % от Брутният вътрешен продукт, а вътре 20 % обезпечено да са за нова техника, а не за ремонт на остаряла. Той уточни също, че зенитно-ракетните комплекси би трябвало да бъдат заменени неотложно. Шаламанов подчертава и върху развиването на концепцията за центрове за споделени услуги в целия бранш за сигурност.

Костадин Деянов от " Зелено придвижване " приказва за използването на Зелената договорка в защитата и " позеленяването " на въоръжените сили, в резюме " зелена защита " - кандидатстване за финансиране на планове от нововъведения на виталната среда вид " пасивни здания " във военните обекти, консумация на горива и въвеждане на ВЕИ до запазване на околната среда и стабилно ръководство на отпадъците.

От Демократична България оферират още да се сътвори държавна организация по гражданска отбрана на база на опита от 2000 - 2005 година и ускорено създаване на интегрирана система за ръководство в изключителни обстановки, в това число гражданско военно обмисляне и възобновяване на системата за незабавни повиквания 112 със период до 2023 година

Българска социалистическа партия установи близо 90% % съвпадане с стратегиите на Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ

Първата и съществена цел в нашата стратегия е създаване на съвременни въоръжени сили, които да бъдат в положение да обезпечат териториалната целокупност и суверенитета на страната, България да бъде заслужен и почитан съдружник в НАТО и Европейски Съюз. Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров. Той уточни, че е належащо незабавно да бъде спряна ерозията и загубата на качества на въоръжените ни сили.

" Внимателно проучихме стратегиите на Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България и с задоволство констатирахме, че имаме близо 90 % съвпадане в разбора на положението на въоръжените сили и предлаганите ограничения, само че да не забравяме, че дяволът се крие в детайлностите ", сподели Иван Иванов, специалист към Българска социалистическа партия и някогашен заместник-министър на защитата.

Българска социалистическа партия желае да се направи нов стратегически обзор на защитата, правене на проект за развиване на въоръжените сили и проект за рационализация, както и приемане на нов закон за защитата и въоръжените сили и нов закон за запаса.

От партията оферират главното месечно заплащане за най-ниското звание за всяка категория военнослужещи да се дефинира всяка година, като се усилва със подобаващ коефициент. По думите на Иванов, към този момент 11 години базата е 380 лв..

От Българска социалистическа партия се оповестиха за предприемане на стъпки за завършване на плана за нови бойни машини за Сухопътните войски, придобиване на трикординатни радари, многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили, рационализация на наличните фрегати с акцент върху въоръжението и радиолокационното съоръжение.

" След необятна полемика би трябвало да се подхващат стъпки за създаване на национална армия ", сподели още Иван Иванов. От левицата подчертаваха и върху превъзмогването на некомплекта посредством създаване на ефикасна система за привличане, асортимент, развиване и задържане на военнослужещи.

" Важно е да се възвърне пирамидата на военните звания - 20 % офицери, 30 % сержанти и 50 % бойци ", уточни още Иван Иванов.

От Българска социалистическа партия оферират още приходите от приватизацията на парцели на МО с отпаднала нужда да отиват в специфичен фонд за рационализация на армията.

Има Такъв Народ: Трябва да се стремим към съвременни, професионални, високотехнологични въоръжени сили

Нивото на политическа упоритост, към което би трябвало да се стремим, е да бъдат построени съвременни, професионални, високотехнологични, готови въоръжени сили със модерно въоръжение и бойна техника, с оптимална организационна и функционална конструкция, ефикасна система на командване и ръководство, развита военна просвета, конкурентна система за образование и подготовка. Това сподели Теодора Генчовска от " ИТН " по време на договарянията.

По отношение на човешкия фактор в защитата Генчовска подчертава върху нуждата от смяна на настоящето състояние посредством по-добро обучение, атрактивност на специалността, почтено възнаграждение, отбрана на военната експертиза, обезпечаване и гарантиране на военното развиване. Целта е да се сътвори оптимална по мярка, съвременна, добре въоръжена и боеспособна войска, уточни специалистът.

От Има Такъв Народ предложиха разискването на опциите за образуване на запас, който да включва охранителни, ловни, патриотични и други организации. Генчовска разяснява, че поради предлагането на Българска социалистическа партия за образуване на национална армия, може да стане добра композиция и да се постави основата за основаването на такава.

Теодора Генчовска означи, че множеството от целите в дискутираната област съответстват в стратегиите на партиите.

Тя уточни, че 17 години от участието ни в НАТО сме икономисали забележителен запас, неинвестирйки в съществени оръжейни платформи, достигайки досега, в който това е довело до проблем в техническите и организационните благоприятни условия за защита. Като основни Генчовска дефинира активизиране на опциите, произлизащи от участието ни в НАТО, взаимно потребление на бази, въоръжения, взаимни формирования, присъединяване в разработки и произвеждане.

" Крайно време е в отбранителната система да бъде въведен съвременен финансов мениджмънт, който да даде повече права и отговорности на командирите за разходването на средствата ", сподели още Генчовска.

Сред целите на Има Такъв Народ в региона на защита са също поощряване на отбранителната ни промишленост посредством привличането на индустрията и институтите при планове за рационализация и превъоръжаване. Като значимо е откроиха и патриотичното образование, където също има съвпадане с Българска социалистическа партия.

По тематиката " Спорт "


Има Такъв Народ: Спортът да се финансира с % от приходите от продажби на акцизни артикули и на тотото

" ИТН " предложи спортът да се финансира с % от приходите от продажби на акцизни артикули и Българския състезателен тотализатор. Предложението показа Радостин Василев от Има Такъв Народ по време на полемика, отдадена на спорта.

" Реално, ние сега мимикрираме в спорта. Ние не можем да сътворяваме спорт без пари ", сподели Василев и изясни, че Сърбия отделя за спорт 200 млн. $, Румъния има три по-голям бюджет от нашия, а Турция отделя милиард за развиването на спорт.

Василев бе безапелационен, че бюджет от 97 млн. лева е извънредно непълен. Той разяснява, че финансирането би трябвало да бъде през Български състезателен тотализатор и с % от приходите в страната от продажбата на артикули с данък, както било в Австрия, Белгия, Германия, Франция, където се отделят избрани средства, от продажбите на това, което вреди на здравето на нацията.

Василев бе безапелационен, че спортът в учебно заведение е извънредно подценяван. Сред ограниченията, препоръчани от Има Такъв Народ, бяха възобновяване на учебни и академични шампионати. Василев бе безапелационен, че е нужна тактика и промяна за развиване на спортните учебни заведения.
" В момента в тези спортни учебни заведения и поради съществуването на делегирани бюджети от 2007 година, се образоват всеобщо деца, които нямат нужните качества да бъдат спортисти. Това унищожава спортните учебни заведения ", разяснява той.

По думите му има 25 спортни учебни заведения в България, а по времето на комунизма са били 36. Той настоя за единна държавна централизирана система за банкет в спортните учебни заведения и унищожаване на делегираните бюджети в спортните учебни заведения.

Друга мярка, за която от Има Такъв Народ настоя, е административно преструктуриране на трите сдружения, които стопанисват спортните обекти. " Основният обир в Министерство на спорта се прави през тези три сдружения. Управляват се от извънредно некомпетентни хора, подчинени директно на министъра на спорта ", означи той.

Василев разяснява, че е належащо да се изготви и тактика за спорта в обстановки, възпрепятстващи естественото протичане на подготвителната и спортна активност.

" Ковид рецесията сподели, че България не е подготвена с действителна опция, както професионалните, по този начин и дилетантите спортисти да правят, каквато и да било подготвителна активност по време на COVID-19. Без доста нарастване на средствата за спорт в България през идващите четири години, същински спорт не можем да развиваме ", сподели още Василев и посочи, че за спорта като бюджет ще са нужни към 250 млн. лева и то без никакви капиталови разноски, свързани с спомагателна инфракструктура - нов народен стадион. Василев бе безапелационен, че въпросните 250 млн. лева би трябвало да бъдат реализирани през идващите четири години.

Демократична България: Децата и техните родители да получават ваучери за спорт

Децата и техните родители да получават ваучери за спорт и сами да избират клубовете и треньорите, предложиха от " Демократична България ". Програмата им за развиване на спорта бе показана от Ивайло Стоименов.

От Демократична България са уверени, че е нужна проверка в активността на Министерство на младежта и спорта от страна на Сметната палата и Агенцията за финансов контрол. Друг ангажимент, за който те настояха е в границите на един управнически мандат да бъдат построени физкултурни салони във всяко учебно заведение.

Според Стоименов е належащо пренасяне на фокуса от елитния към всеобщ спорт, към развиването на ученическия спорт. От Демократична България настояха да бъдат допускани спортните треньори в учебните заведения, както и да бъде разпространяван календара за училищен и спортни съревнования, тъй че спортните надпревари в учебно заведение да се трансфорат в значимо събитие от всекидневието на всеки възпитаник.

От групировката настояха и за данъчни облекчения за компании, които влагат в спорта, както и за развиване на спорта като средство за интеграция на уязвими групи. Демократична България предложиха и създаване на осведомителна мрежа за наличната общинска спортна инфраструктура, която да се употребява споделено от детско-юношеските спортни клубове, както и поощряване на общините да влагат в спортни уреди.

Вихрен Крамолински от Демократична България настоя за еднообразно финансиране на олимпийци и параолимпийци.

От Демократична България желаеха и преразглеждане на методиката за систематизиране на средствата за подкрепяне на спортните клубове, както и за създаване на обществен информативен указател на спортните клубове.

Освен това от Демократична България желаеха и финансиране на спортни клубове и федерации от страна на бизнеса, както и за заделяне на най-малко един % от Брутният вътрешен продукт на страната за развиването на спорта.

Ирина Мутафчиева засегна и тематиката за младежките политики. По думите й точно те са оставени на назад във времето и са разхвърляни по разнообразни министерства. Тя настоя за координирана младежка политика и приемане на национална тактика за младежта.

Българска социалистическа партия: Спортът е държавна политика с висок приоритет

В съдружното съглашение да се запише, че спортът е държавна политика с висок приоритет, предложиха от Българска социалистическа партия.

Йордан Георгиев означи, че финансирането идва от държавния бюджет, спонсори и компании, общинските бюджети. Затова социалистите считат, че поетапно парите от страната за спорт би трябвало да стигнат един % от Брутният вътрешен продукт за целия мандат. Нужни са и данъчни облекчения за спонсорите - юридически и физически лица, а общините да бъдат задължени да заделят към три на 100 от бюджета си за спорт.

Колегата му Иван Ченчев обърна внимание, че 68 на 100 от българското население не спортува и тази наклонност би трябвало да бъде изменена.

Сред концепциите на Българска социалистическа партия са клубове с първокласен статут да бъдат облекчени откъм наеми, категоризация на спортните федерации, на спортовете, възстановяване материалната база на спортните учебни заведения (седем у нас).

Проф.Даниела Дашева изиска сериозен професионален разбор на националната спортна система. Според нея би трябвало да има промяна в ръководството на тази система, да се реши дали ще остане единствено министерство на спорта.

По отношение на финансирането тя счита, че е значимо да се откри място на Българския състезателен тотализатор. Нужно е, съгласно нея, да се увеличи процентът от приходите му, отделян за спорт, който в този момент е 18%.

" Да се дефинират предпочитани спортове на база извоювани медали, които да бъдат финансирани по стратегия " Олимпийска подготовка ", добави още Даниела Дашева.

Според Българска социалистическа партия е належащо да се осъществят спортни подготвителни центрове, сега има един подобен - " Белмекен ", за страната ни са задоволителни четири.

" Да се направи указател на спортната база и визуализирана карта, кадровата политика е доста значима, основният проблем е статутът на треньорската специалност ", акцентира проф. Дашева. Тя обърна внимание на ролята на науката в спорта, както и всеобщият спорт да бъде делегиран на локално равнище.

По тематиката " Социална политика "


Политическа партия желаят да режат обществените помощи за хора в трудоспособна възраст

Социални помощи не би трябвало да се дават на хора, които са трудоспособни. " Ако някой може да работи, той би трябвало да работи, а не да разчита на обществени помощи ", сподели водачът на " Продължаваме Промяната " Асен Василев на полемика по тематика " Труд и обществена политика ".

От партията държат на налагането на огромни санкции и криминализиране на доплащанията на ръка над публично заявените заплати. Глобите би трябвало да се заплащат от работодателя, от счетоводителя и от самото лице, с цел да се изсветлят осигуровките, пенсионните заплащания. Друга мярка, която плануват, е да се ускори взаимните инспекции сред Национална агенция за приходите и ГИТ.

Българска социалистическа партия предложиха удължение на добавката от 120 лв. към пенсиите до края на изключителната епидемиологична конюнктура, а размерът на майчинството през втората година и през 2022 година да бъде колкото минималната заплата. Размерът на минималната работна заплата за 2022 да бъде 710 лв., желаят още социалистите. Българска социалистическа партия държи също по този начин да бъде повишен размерът на минималното обезщетение за безработица.

Те упорстваха за съответни ограничения за незабавна енергийна целева поддръжка за фамилиите с ниски приходи - месечна целева дотация от 200 киловатчаса до края на март, ограничение на износа на дърва за огрев, диференцирани ставки на Данък добавена стойност за храни и медикаменти.

Сред предложенията им са безвъзмездни детски градини и ясли, помощ в размер на минималната работна заплата за родителите, принудени да останат у дома по време на пандемията с децата, 300 лева еднократна помощ за всички деца от първи до четвърти клас, облекчение на данъчната и осигурителната тежест за работещи родители посредством въвеждане на 500 лева необлагаем най-малко за всяко дете. Проблемът с бедността да не се взема решение с осигурителната система, а със обществената, акцентират още от Българска социалистическа партия и още веднъж оферират закон за пенсионерите.

Има Такъв Народ: Минималната работна да е 50% от междинната работна заплата

Партията предложи да се направи цялостен разбор на двата стълба на пенсионната система, като въз основата на този разбор да има цялостна пенсионна промяна. Партията на Слави Трифонов предложи и унищожаване на таксата за вноска във втори дирек и ограничения за по-гъвкаво, по-прозрачно и по-доходно ръководство на средствата в него. Максималният застрахователен приход би трябвало последователно да пораства и да стане еднакъв най-малкото на три минимални работни заплати, желаят още от Има Такъв Народ. Те държат на електронно ръководство на обществените услуги и обществените заплащания. Партията предлага повсеместен принцип за подкрепяне на фамилии с деца. Еднократна помощ за възпитаници от всички класове и потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца, разсрочена в интервал от 7 години, са другите им оферти.

Относно механизма за поддръжка на енергийно уязвимите консуматори, публична формулировка за енергийна беднотия, то вижданията им значително се припокриват с тези на Българска социалистическа партия. От партията упорстват доходният аршин да следва % от формалната линия на беднотия, а тя годишно да следва методиката на Евростат. Да се подобрят изискванията на труд и заплащането на обществените служащите, като висшистите да получават заплати като учителските, желаят още от партията.

Приемане на промени в Закона за персоналната помощ, които да отстранен ТЕЛК решението като достъп до персонална помощ, увеличение на часовете от 12 на 16, както и на ставката, желаят още от Има Такъв Народ. Създаване на Държавна организация за хора с увреждания, която да вземе под ръководство интеграционните отдели за хора с увреждания, упорстват от Има Такъв Народ. Регистърът на хора с увреждания не е привързан с техните потребности, не се знае кой от какво има потребност. Да се възвърне националният раков указател, както и регистрите за редки заболявания.

Демократична България настояха за унищожаване на ТЕЛК-системата и замяната й с интернационалната

" Демократична България " упорства да се дефинира понятието богатство, като се сложи концепцията за богатство, в това число богатство на детето, в основата на нормативната база. Детските градини да станат народен приоритет.

От партията считат, че би трябвало да има контролиране на специалностите в обществената сфера - обществен служащ, клиничен обществен служащ, психолог, психотерапевт и логопед. Според тях възнагражденията в сферата би трябвало да са обвързани с резултати. Демократична България изведе и казуса със смалената разлика сред минималната пенсия и междинната, което не предизвиква хората да се обезпечават. Системата на ТЕЛК да бъде отстранена и да се премине към интернационалната система за оценка на опциите на хората. Партията предлага и основаването на Пътна карта, която да е въз основа на регистри за всички уязвими групи. От Демократична България обърнаха внимание и на голямата администрация и неналичието на хора на терен.

По тематика " Туризъм "

Демократична България: Без концесии на плажове и ски зони, Данък добавена стойност - 9% в туризма до края на рецесията

" Демократична България " предложи незабавните ограничения в туризма да са обезпечаване на енергийни помощи поради цената на тока. Това би трябвало да се случи съразмерно, съгласно разхода на ток в предишното на всяко дружество.

Включването на туризма в стратегия за обезпечено или отчасти обезпечено кредитиране за да се влага в различни източници на сила и подкрепяне на активността на сектора, е друго предложение на Демократична България. Предложиха и основаването на осигурителен или различен финансов инструмент за възобновяване на предплатени или надплатени суми към снабдители, както и опазване на равнищата на Данък добавена стойност на 9 на 100 до края на рецесията поради пандемията.

Другите оферти на политическата групировка бяха основаване на гаранционен фонд, който да пази туристическия бизнес при рецесия, като той би трябвало е да е проведен по образеца на автомобилния, а не по образеца на държавна гаранция.

От Демократична България желаят да се отстрани концепцията плажовете и ски зоните да се отдават на концесионни контракти.

Българска социалистическа партия: Енергийна отплата за хотели и заведения за хранене и специфична кредитна линия

Българска социалистическа партия предложиха да има енергийна отплата за хотели и заведения за хранене поради растежа на цените. Друго предложение бе за краткотрайно заледяване на активността на неработещи туроператори и турагенти за период от една година. От партията предложиха също и основаване на онлайн визов център. Според тях мярката " 60 на 40 " би трябвало да се получава при потвърден спад на оборота от 20 % по отношение на 2019 година, а не както в този момент - 30 - 40 спад на оборота по отношение на 2019 година, като съпоставката се дефинира на междинна годишна база. Създаване на специфична кредитна линия за хотелиери и ресторантьори от Българската банка за развиване.

От партията желаеха да има безвъзмездни бързи проби по европейска стратегия за клиенти на хотели и заведения за хранене, които не имат зелен документ. Настояха и за погашение до края на годината на средствата по програмата за помощта от 35 евро за екскурзиант, дошъл в България с под наем полет, като средствата по тази мярка да се заложат в Бюджет 2022.

" Ако тези краткосрочни оферти се вкарат, всички в сектора ще бъдат облекчени и ще могат да продължат своята активност ", добави Емил Хумчев.

Има Такъв Народ желае нови правила за концесиите и гаранционен фонд за туроператори и турагенти

" ИТН " заложи в политиката си за туризма на обособяването на пет стратегически ресора в границите на Министерство на туризма: морски и планински туризъм, балнео, уелнес и СПА туризъм, конгресен, културен и различен туризъм. Идеята им е към всеки сектор да има съответната комисия под председателството на министъра на туризма и с присъединяване на специалисти от районни и профилирани браншови организации. Според политическата групировка България би трябвало да се ребрандира като туристическа дестинация по отношение на новите технологии и световните трендове и да се утвърди като въодушевяващ брандинг, допълнен с петте съществени типове туризъм. Другото искане бе за заслужено систематизиране на средства за маркетинг и реклама, както и за съгласуваност сред министерството и бизнеса за налагането на марката на страната. Още цели на Има Такъв Народ в туризма - възстановяване имиджа на сектора и подготовка на заетите в него, като да вземем за пример да се подтиква дуалното образование, както и визовата политика в посока цифровизация на процесите.

Има Такъв Народ предложиха също да се сътвори гаранционен фонд за туроператорска и турагентска действия, споразумяване статута на националните курорти, смяна на концесионното законодателство, като би трябвало да организира мониторинг и одит за успеваемостта и надзор по сключването и осъществяването на концесионните контракти в Министерството на туризма. Предложи се и законово регламентиране на настаняването посредством онлайн платформи, с цел да се изсветлят приходите, както и транспарантно и целево систематизиране на туристическия налог за туристически цели, като средствата назад да се влагат на територията на общините.

Политическа партия вижда България като дестинация за целогодишен туризъм

" Продължаваме промяната " счита, че България да се трансформира в желана дестинация, предлагаща високо качество на продукта и с разнородни услуги, и то за целогодишен туризъм. Едно от вероятните решения е да има комбинирани пакети артикули.

В Политическа партия считат, че би трябвало да поевтинеят визите и да станат електронни. За рекламата на туризма от групировката считат, че би трябвало да има акценти, а не да се предлага всичко.

" Солеността на Черно море е с тази на сълзите и можете да гледате под водата без да ви люти ". Това е едно от посланията, които Кирил Петков, като студент, употребявал в своя презентация на туризма на родината си. Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, измежду които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония, е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности могат да се видят за общо 10 дни.

Случката описа самият Петков по време на договарянията. " Мисля, че това ни е конкурентното преимущество, а ние сега не използваме тази симбиоза. А имаме дори и традиция със 100-те национални туристически обекта, можем да я продължим като една дестинация - 100 експириънса ", даде образец той. Според него България би трябвало да " продаде невероятния си запас " по най-умния метод.

Формацията поддържа и потребността от гаранционен фонд, какъвто оферират и другите, само че акцентира, че той би трябвало да е за изходящия туризъм.

В първия ден на договарянията бяха разисквани и набелязани ограничения и цели за секторите енергетика, стопанска система, превоз и правораздаване.

Основни цели бяха избрани и в секторите опазване на здравето, земеделие, обучение и електронно държавно управление, както и в секторите вътрешна сигурност, екология, районно развиване и просвета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР