Четвърти ден поред продължават провокациите на турските Военновъздушни сили (ВВС)

...
Четвърти ден поред продължават провокациите на турските Военновъздушни сили (ВВС)
Коментари Харесай

Турция и Гърция отново се хванаха за гушите

Четвърти ден подред не престават провокациите на турските Военновъздушни сили (ВВС) против Гърция, написа гръцкото издание Protothema. Този път 6 турски изтребителя Ф-16 и два разследващи самолета СН-235 са направили общо 31 нарушавания (30 от които са направени от разследващите самолети) на гръцкото въздушно пространство.

Според известие от Генералния щаб на гръцките въоръжени сили, два от самолетите са били въоръжени и са влезнали в гонитба с гръцките изтребители над Егейско море. Всички турски самолети са разпознати и засечени от гръцките Военновъздушни сили. Отношенията сред Гърция и Турция още веднъж се обтегнаха. Коментар на един от доближените до президента Реджеп Ердоган провокира остра реакция в Атина. Ябълката на раздора още веднъж са противоречивите острови в Егейско море, за които и двете страни имат териториални искания.

В изявление за турската телевизия ТРТ Йигит Булут, консултант на Ердоган, насочи предизвестие към гърците да не стъпват на островите Кардак (Имия). Той съобщи, че в противоположен случай гърците “ще усетят гнева на Турция ”, който ще е по-яростен от този в Африн. Съветникът на Ердоган направи отпратка към интервенцията на турските въоръжени сили в Сирия, написа гръцкото издание “Екатимерини ”. Говорителят на гръцкото външно министерство съобщи, че имайки поради високата си позиция, Булут би трябвало да разбере, че сходни мнения не способстват за възстановяване връзките сред двете прилежащи страни.

През 1996 година Гърция и Турция бяха на ръба на война поради противоречивите острови. Коментарът на съветника на Ердоган беше изработен дни, откакто турската брегова защита блокира достъпа на гръцкия министър на защитата Панос Каменос до островите. Той се беше отправил натам, с цел да постави венци в памет на трима гръцки бойци, починали през 1996 година.

Отношенията сред Атина и Анкара са обтегнати и поради отхвърли на гръцкия съд да екстрадира на турска земя бойци, избягали след опита за боен прелом през 2016 година. През предходната година пък Турция сложи под подозрение Лозанския контракт, тъй като съгласно Анкара гърците не спазвали изискванията на съглашението.

Кой с какво разполага?

Турция – най-голямата войска след Съединени американски щати в НАТО

 25-1

Въоръжените сили на Турция и Севернокипърска турска република се състоят от сухопътни войски, военноморски флот и военновъздушни сили, подчинени на военното министерство. Граничните войски и бреговата защита са на послушание на Министерство на вътрешните работи.

Със своите 647 993 души в постоянни формирования, турската войска е девета в света по бройка и втора в НАТО след тази на Съединени американски щати. Полупрофесионална. На военна тегоба подлежат всички мъже, навършили 20-годишна възраст, доброволци от 18 година, дамите – на нестроеви, медицински, тилови и щабни длъжности, срокът е от 6 до 15 месеца съгласно образованието след уволнението им до 45-годишна възраст са военнозадължени. На готовност подлежат всички мъже на възраст от 16 до 60 година и дами възраст от 20 до 45 години.

Население на възраст 16-49 година (2010): мъже 21 079 077 (2010), дами – 20 558 696
Годни за военна работа на възраст 16-49 година (2010): мъже 17 664 510, дами 17 340 816
Навършващи наборна възраст всяка година (2010): мъже 700 079, дами 670 328
Турция отделя за защита над 6% от своя Брутният вътрешен продукт.

През втората половина на 20 век турските въоръжени сили играят значима роля във вътрешната политика на Турция, където вземат участие в няколко военни преврати.

Според открити източници през днешния ден Турция разполага с 4263 танка, 812 самоходни артилерийски установки, 6398 бронетранспортьора и 449 хеликоптера.

Във военно-въздушните сили са ангажирани към 60 хиляди души. На въоръжение са 236 изтребители – Ф-16 и Ф-4 “Фантом ”, следва закупуването на Ф-35, който е от пето потомство.

Отделно има щурмова авиация, както и транспортна, основана на С-130 “Херкулес ”.
Военно-морските сили разполагат с 14 подводници, 19 бойни фрегати, 60 патрулни и крайбрежни кораба, 49 десантни, както и доста спомагателни съдове и две ескадрили военно-морска авиация.

Гърция разчита
на самолети Ф-16


 25-2

Въоръжените сили на Гърция отстъпват сензитивно на турските. Редовната войска на Гърция през днешния ден наброява към 90 000 души. В Гърция промените на защитата през последните години трансформират напълно формата на оперативните действия и планирането за всички типове войски. Съставът на армията – в това число най-високите рангове – е понижен с една трета. Остарялата техника – самолети, бойни кораби, танкове – се подменя със свръхмодерна. Гръцката войска да вземем за пример е придобила 170 най-модерни бронирани танка за 1,7 милиарда евро. Моделът “Леопард ” е считан за един от най-съвършените в света от гледна точна на сигурността и боеспособността му.  Списъкът на гръцките военни придобивки е дълъг, ето някои от тях: 20 транспортни хеликоптера за 657,5 милиона евро, 4 подводници U214 за 1,5 милиарда евро. Голямо внимание е отделено на новите самолети – 80 Ф-16 от “Локхийд Мартин ”, 15 самолета “Мираж ”, и огромен брой други профилирани бойни и транспортни самолети. Гърция евентуално ще закупи други 60 нови бойни самолета.

През последните 5 години Гърция е вложила над 10 милиарда евро за възобновяване на техниката.
През юни 2005 година Министерството на защитата на Гърция разгласи търг на стойност 1,1 милиарда $ за покупката на 30 самолета Ф-16C/D block 52+. Във Военновъздушни сили са на въоръжение и 4 самолета “Юрофайтер 2000 ”.
Преди две години и половина в медиите изтече чудноват случай за потребление на гръцки военен изтребител. Гръцки боен водач “запалил ” зачисления му изтребител Ф-16 и отишъл с него до прилежаща Турция да изтегли 2000 евро от банкомат, с цел да заобиколи рестриктивните мерки в Гърция, където на ден тогава бе разрешено да се теглят единствено до 60 евро.

Пилотът правил патрулен полет над гръцкия остров Самос, когато той “изведнъж трансформирал курса и се отправил към изоставено летище ” в град Сьоке в западния турски вилает Айдън.

Твърди се, че водачът “скрил ” самолета в хангар и отишъл до центъра на Сьоке, където изтеглил турски лири, равняващи се на към 2000 евро от три банкомата, преди да ги обмени в евро в чейнджбюро. След това той се качил в изтребителя и се завърнал на летище “Неа анхиалос ” в Гърция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР