Четвърти ден бурята Айда бушува в САЩ. Близо 2 млн.

...
Четвърти ден бурята Айда бушува в САЩ. Близо 2 млн.
Коментари Харесай

Българин, преживял Катрина и Айда: Този път извадихме късмет, паднала е само малка част от къщата

Четвърти ден бурята Айда бушува в Съединени американски щати. Близо 2 млн. души в четири щата са без ток, и по този начин ще бъде най-малко 3 седмици. Десетки хиляди фамилии са евакуирани и са в очакване бурята да отшуми, с цел да се върнат в домовете си или каквото е останало от тях.

За ужаса очи в очи - пред описа един мъж от Ню Орлиънс, който още помни ужаса на Катрина, само че все пак гледа метафизичен на живота.

 Айда унищожи Луизиана, жителите се готвят за месец без вода и ток (снимки) Виж още

Вятър със скорост от 240 км/ч, дъжд, който вали толкоз мощно, че не виждаш нищо. Зловещ екот, който чуваш часове наред . Не знаеш какво се случва извън, не знаеш какво става с къщата ти, не знаеш по какъв начин са околните ти. Историите за урагани не са просто статистиката за размера на нанесените вреди и времето, което ще би трябвало на един унищожен град да се възвърне. Историите са хората, които попадат на пътя на стихията. Като жителите на Ню Орлиънс, които за 16 години се срещнаха от близко първо с Катрина, а в този момент с Айда.

" Всяка година, когато стартира сезонът на ураганите, си споделяме едно и също - какво ще стане? Кой ще оцелее? Кой ще загуби дома си и вечно ще напусне града? Колкото и да не желаеме да си спомняме за Катрина, следите от нея са на всички места към нас ", сподели пред Българска национална телевизия Джонатан Претъс, гражданин на Ню Орлиънс.

" Знаем какво е домът ти да остане под вода . Да, управляващите поставиха доста старания, с цел да подобрят отводняването и отбраните на града, само че когато чухме, че към нас се задава вихър от четвърта степен, взехме решение да се евакуираме. Настанихме се в хотел на два часа от вкъщи ни, само че когато ураганът удари, останахме без ток. На идващия ден си казахме, че може би е по-добре да сме покрай дома и заминахме за Батън Руж ", прибавя той.

 Снимка: AP/БТА

Джонатън Претъс е измежду хората, които преди години съвсем губят дома си поради Катрина. Като характерен гражданин на Ню Орлиънс, е музикант по душа. Съвместява сцената с работа в детска болница. Опитва се да не стопира работа, въпреки и всеки ден да пътува един час в посока.

" Мисля, че този път извадихме шанс. Паднала е единствено дребна част от фасадата на къщата ни , има и наводняване на горния етаж, където вятърът е отвял покрива. Но ние сме добре - мнозина изгубиха всичко, което имат ", сподели Претъс.

 Алигатор умъртви човек в наводнените от урагана Айда улици на Ню Орлиънс (снимки/видео) Виж още

Почти целият град е без електричество, а възобновяване му ще отнеме най-малко 3 седмици. На този декор прогнозите са за задаващи се рекордни жеги в Луизиана. Но хората тук са привикнали да се борят с естествените стихии.

" Спомням си, че когато се задаваше Катрина, се евакуирахме и вечерта, преди да си легна, си споделих: размина ни се на косъм. На сутринта разбрах, че домът ни, градът ни, че всичко е под вода. Бях сломен. Всичко, което съм познавал през целия си живот, беше унищожено. Питах се дали в миналото Ню Орлиънс ще бъде населен, дали ще се оправим ", прибавя Претъс.

Днес си задава различен въпрос - това ли е новото обикновено? Да събираш най-ценните си движимости и да тръгваш, без да знаеш по кое време и дали ще се върнеш. Според климатични специалисти сходни естествени бедствия ще зачестяват.

" Трудно е, само че истината е, че започваш да гледаш по-философски. Казваш си - щом съм жив, щом брачната половинка ми и двете ми кучета са добре, щом сме дружно, значи няма нищо непоправимо... ", сподели още Претъс.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР