Четвъртата поредна предизборна кампания за по-малко от две години започва

...
Четвъртата поредна предизборна кампания за по-малко от две години започва
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ води с близо 6% на Продължаваме промяната, 7 формации влизат в парламента, ИТН е на ръба

Четвъртата поредна предизборна акция за по-малко от две години стартира в мощно изменена обществена и политическа среда спрямо предходните три, демонстрира националното представително изследване на " Алфа Рисърч ".

Налице е безапелационен превес на икономическите и финансови терзания на хората над преобладаващата преди година цел за смяна на модела на управление;

Недоверието към партийните водачи обгръща към този момент цялата политическа класа, освен старите политици;
Разочарованието измества миналогодишните очаквания и дружно с неналичието на ясни управнически други възможности прави гласоподавателя мощно неуверен, дали и за кого да гласува;

В резултат, огромна част от партиите губят даже и лоялни до неотдавна гласоподаватели, а вотът за половината от политическите сили с късмет да бъдат показани в 48то Народно заседание остава в стеснен диапазон, в който биха могли да разменят позициите си.

Проблемите и терзанията: Топ 3 на най-важните за хората проблеми, посочвани от осем от всеки 10 българи, са – инфлация (89%), цени на енергоносителите (86%), опазване на здравето (83%). Разбираемо, най-високи са упованията гласоподавателите да чуят позициите на партиите точно по тези три целта. Войната сред Русия и Украйна и корупцията са посочени от към две трети от интервюираните. Следват екологичните проблеми, свързани със положението на язовири, водоеми и прочие, както и незаконната емиграция, които още веднъж застанаха във фокуса на публичното внимание около трагичните произшествия в последните седмици и вълнуват две трети от интервюираните пълнолетни българи. Класацията на десетте най-значими казуса се добавя от положението на пътищата, изключително на прага на наближаващия зимен сезон и от образованието.

Рейтинги и доверие: В спешни обстановки като актуалната, разочарованието от едни политици доста постоянно е съпроводено от транспорт на доверие и очаквания към ново потомство, или нови лица политици, каквато беше обстановката през 2021г. Кампания 2022 започва обаче със сериозна ерозия на доверието към всички основни партийни водачи, които ще вземат присъединяване в идните на 2-ри октомври избори. Ако въобще може да се приказва за някаква конкуренция сред тях, тя е „ кой е минимум ненавиждан, а не кой е най-силно харесван “.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започва акцията с 21.6% позитивни оценки и 55.5% негативни. Съпредседателите на главния конкурент, Продължаваме промяната, Кирил Петков и Асен Василев, единствено за два месеца, бележат внезапен спад в персоналните си рейтинги. С доверие, респективно от 18.4% и 17.8%, те доста стесняват електоралното си въздействие спрямо предходната година, а недоверието им доближава 55-56 на 100. Лидерите на другите две партии, участници в управлявалата до неотдавна коалиция, Христо Иванов (17.6%) и Корнелия Нинова (15.9%) отстъпват с няколко пункта след тях, като водачът на Демократична България е единственият с по-ниски равнища на отрицание (49%). Всеобщото съмнение към политическата класа обгръща както неучаствалия към момента на избори и до неотдавна с висок положителен рейтинг Стефан Янев (18.5%:35%), по този начин и най-шумният опозиционен водач К. Костадинов (13%:57%). В дъното по доверие остава Слави Трифонов (11%: 61%).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР