Четвъртата подред демонстрация, която беше и най-многобройната, е преминала без

...
Четвъртата подред демонстрация, която беше и най-многобройната, е преминала без
Коментари Харесай

Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава

Четвъртата поред проява, която беше и най-многобройната, е минала без произшествия, откакто на контролно-пропускателните пунктове полицията е задържала 10 души без документи за идентичност и въоръжени с боксове, палки и бомбички.

Близо 2000 души се събраха на площада пред общината нощес. По този метод се оправдаха упованията за всеобщ митинг, само че не и за включването на стачкуващи от други градове.

Жандармеристите блокираха пътя на протестиращите към домовете на ромски семейства в квартал " Колелото " и в символ на положителните си планове още веднъж смъкнаха шлемовете си.

Засиленото наличие на полиция и жандармерия в града остава. Охраняват се методите към ромските къщи, макар че множеството от тях към този момент са празни.

 

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, откакто на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа виновните, само че малко по-късно те бяха освободени. Това провокира съществено напрежение в регионалния град - стотици поданици излязоха на митинг на 10 април и даже се пробваха да нахлуят в постройката на локалното разследване.

По този мотив на 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика изключителна среща в Министерски съвет, на която увери, че обстановката е овладяна.

Случаят стана мотив и за коментар от страна на водача на " Воля " Веселин Марешки, съгласно който абсурдът в Габрово е инсценировка, с цел да се вдигне " позасъхналият " рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение, че напрежението в Габрово е реалност и не трябва заради политическо двуличие да се отхвърля.

 

Малко по-късно стана ясно и че тримата роми остават в ареста за непрекъснато. Спрямо тях са повдигнати обвинявания за побой и нанасяне на лека телесна щета.

Независимо от това в петък още веднъж се състоя митинг, като този път се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до конфликти и ранени жители. В размириците пострадаха оператор, кореспондент и служител на реда.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в Габрово в града по искане на премиера Бойко Борисов.

Вчерашният митинг мина спокойно и без ексцесии. Тогава униформените смъкнаха каските и щитовете си и бяха приветствани от стачкуващите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР