Четвъртък, 8 ноември 2023 година, бе исторически ден за Европа

...
Четвъртък, 8 ноември 2023 година, бе исторически ден за Европа
Коментари Харесай

Европейски път до 10“ за Украйна и Молдова

Четвъртък, 8 ноември 2023 година, бе исторически ден за Европа - Европейската комисия предложи на Съвета на Европейски Съюз за стартира договаряния за присъединение на Украйна и Молдова " откакто изпълнят оставащите условия ". Препоръката е част от повсеместен пакет по отношение на разширението на Европейски Съюз, който с изключение на двете някогашни руски републики включва Грузия, Турция и страните от Западните Балкани.

Според решенията на Европейска комисия Грузия получава статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз, а за Босна и Херцеговина се предлага пускане на договаряния за присъединение " откакто бъде реализирана нужната степен на сходство с критериите за участие ". Определено обаче огромните печеливши са Украйна и Молдова, при все това и в Грузия новината бе посрещната с еуфория.

Кандидатурата на Украйна за участие в Европейски Съюз е от 28 февруари предходната година - незабавно след началото на съветската инвазия, а тази на Молдова - от 3 март с.г. През юни 2022 година двете страни получиха статут на кандидатки. Доста бързо развиване, най-малко що се отнася до формалните процедури. Защото " европейската мечета " на тези две страни сигурно е по-отдавнашна. А Украйна преди 10 години направи нещо неповторимо - по време на Майдана, за първи път в историята, хора водиха война и загиваха, развявайки знамето на Европейски Съюз.

Геополитическата обстановка, т.е. войната в Украйна, форсира разширението на Европейски Съюз в тази посока - нормално чакането е по-дълго. Но украинците извоюваха това безусловно с кръвта си, тъй че Брюксел да не се вглежда доста концентрирано в детайлите. Защото сигурно от Украйна има какво да се желае във връзка с покриването на критериите за участие - да не забравяме, че преди съветската инвазия тя беше считана за една от най-корумпираните страни в Европа. Но героизмът против съветските нашественици направи по този начин, щото въпросът да не е " Заслужава ли Украйна да влезе в Европейски Съюз? ", а " Заслужава ли Европейски Съюз да има член като Украйна? ".

Като гранична на спора страна (и, респективно, също застрашена от инвазия), и Молдова печели от обстановката. Така за двете с Украйна се обрисува " европейски път до 10 " по сходство на " царски път до 10 " в играта на гоненица. При който няма да се търсят задълбочено обективните дефицити на двете кандидатури.

Грузия също като Молдова подаде молба за участие в Европейски Съюз на 3 март 2022 година, само че досега е единствено с доказан статут на страна-кандидат . Бидейки малко по-встрани от спора, тя не попада в " царския път на Европейски Съюз ", а може би и от Брюксел си имат едно на разум за някои " отклонения от европейските полезности ", проявявани от Тбилиси - като да вземем за пример " лечение " със стръкове коприва на участници в гей парада, а също и опитът да се прокара Закон за задграничните сътрудници (много от които са точно реализатори на брюкселската воля). Но въпреки всичко прогрес в процеса е маркиран.

Не по този начин обаче изглажда обстановката за Западните Балкани. Босна и Херцеговина получава едно витиевато, несигурно заричане, че нещата ще се случат в някакъв миг, до момента в който изводите за Сърбия, районен съд Македония, Албания, Черна гора и Косово са си чисто замазване на очите. Турция пък по табиет е оставена " в чакалнята " до второ пришествие.

Ето и извадки от самия отчет на Европейската комисия за напредъка на страните:

Черна Гора - Напредъкът по промените за присъединение към Европейски Съюз значително е в застой, защото Черна гора беше наранена от дълбока поляризация и политическа неустойчивост през отчетния интервал.

Сърбия - ще са нужни спомагателни промени, с цел да бъдат в цялостно сходство с достиженията на правото на Европейски Съюз и европейските стандарти. Сърбия би трябвало предпочитано да усъвършенства привеждането си в сходство с общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, в това число ограничаващите ограничения и изказванията по отношение на Русия.

Северна Македония - Като страна, която води договаряния, Северна Македония би трябвало да реализира резултати по осъществяването на обвързваните с Европейски Съюз промени, в това число в правосъдната система, битката с корупцията и проведената престъпност, промяната на обществената администрация, в това число ръководството на обществените финанси, и публичните поръчки. Северна Македония пое ангажимент предпочитано да стартира и реализира съответните конституционни промени предвид на включването на жителите, които са част от други нации. Процесът на скрининг на достиженията на правото на Европейски Съюз напредна безпрепятствено и управляващите демонстрираха висока степен на ангажираност.

Албания - Необходими са спомагателни старания във връзка с свободата на изложение, въпросите на малцинствата и правата на благосъстоятелност, както и в основни области на върховенството на закона, като битката с корупцията и проведената престъпност. Процесът на скрининг на достиженията на правото на Европейски Съюз напредна безпрепятствено и управляващите демонстрираха висока степен на ангажираност.

Косово - През отчетния интервал бяха маркирани законодателни достижения, в това число значима изборна промяна. Необходимо е обаче да се направи повече работа, в това число по проекта за деяние за промени в региона на правораздаването. На 1 януари 2024 година ще влезе в действие либерализирането на визовия режим за Косово.

Турция продължава да бъде основен сътрудник за Европейския съюз и страна кандидатка, само че договарянията за присъединение остават в застой от 2018 година насам в сходство с решението на Европейския съвет. Страната не обърна негативната наклонност да се отдалечи от Европейския съюз и продължи промените, свързани с присъединението, в лимитирана степен.

А гледайки от нашата камбанария, можем несъмнено да кажем, че отчетът на Европейска комисия този път е в унисон с българските национални ползи. " Отличниците " Украйна, Молдова и частично Грузия са все страни, с които нямаме съществени несъгласия, само че биха ни били скъп съдружник вътре в Европейски Съюз - и за ситуационно пробутване на някой български интерес, и като противотежест за " зелените " и ЛГБТ-безумия, идващи от западната част на Съюза, и при опити за париране на френско-германската доминация. Докато при най-проблемните за нас кандидатки (РСМ и Сърбия - в последната тези дни се развихри скандал с недопускане на Едвин Сугарев и конфискуване на негови книги) евроинтеграцията буксува.

Ми, с изключение на да си кажем едно " наздраве "...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР