Четирите страни от ЕС, които блокират приемането на мащабния фонд

...
Четирите страни от ЕС, които блокират приемането на мащабния фонд
Коментари Харесай

Пестеливата четворка е съгласна на грантове от 390 млрд. евро във фонда за възстановяване

Четирите страни от Европейски Съюз, които блокират приемането на огромния фонд за възобновяване на стопанската система на блога, са подготвени да дадат поддръжката си за основен аспект от съглашението, осведоми Блумбърг, базирайки се на публични европейски представители.

След дълги договаряния през миналата нощ така наречен „ Пестелива четворка “ -  Холандия, Австрия, Дания и Швеция, е изразила подготвеност да каже „ да “ на фонда на стойност 750 милиарда евро, в случай че 390 милиарда от него бъдат раздадени под формата на грантове, а 360 милиарда под формата на нисколихвени заеми.

Първоначалният проект на Европейската комисия предвиждаше безвъзмездните средства да бъдат в размер на 500 милиарда евро, а заемите – 250 милиарда евро. В събота ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи грантовете да бъдат понижени с 50 милиарда евро до 450 милиарда, оставяйки 300 милиарда за заеми.

Преговорите сред 27-те водачи на страните членки на Европейски Съюз не престават и през днешния ден, като се чака те да бъдат възобновени в 17:00 ч. българско време.

" Тежките договаряния таман завършиха и можем да сме доста удовлетворени от днешния резултат. Ще продължим следобяд ", съобщи тази заран австрийският министър председател Себастиан Курц в Twitter.

Холандският му сътрудник Марк Рюте също съобщи, че е реализиран прогрес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР