„Няма къде да се скрия“: Въпросът, който тревожи украинските войски на фона на усилена контранастъпление

...
Четирите пътя на Старомойрске изглеждат почти прах на кадрите от
Коментари Харесай

Четирите пътя на Старомойрске изглеждат почти прах на кадрите от дрон. Това е малко селце, но като последната придобивка от подновената контраофанзива на Украйна в посока Мариупол, символиката на Старомойорске далеч надвишава размера му.

Неговата съдба представлява по-голям проблем за Украйна, тъй като тя продължава напред. След ожесточените битки при настъплението на Украйна едва ли е останала стена, от която силите на Киев да могат да защитят отвоюваната земя, правейки техния трудно спечелен напредък уязвим за тъпата артилерия на Русия.

Точно това се случи в понеделник, когато се твърди, че постоянният обстрел е разрушил руините на селото. В един момент руски официални лица дори твърдяха, че са изхвърлили украинските сили обратно от селото, което Украйна категорично отрече.

За войските, които се сражаваха за Старомайорске, смесица от украинските сили за териториална отбрана AREY от Криви Рих и 35-а морска пехота, битката беше последната от многото, където изтощителните загуби са помрачени на всеки сто възвърнати ярда.

Войник от силите на AREY, позивна Krivbas, се втурна към фронта, докато описваше основната опасност от десетдневната атака на Staromyorske, в края на която руските сили внезапно избягаха от руините.

„Когато атакуваш под вражески обстрел, няма къде да се скриеш“, каза Кривбас за разрушеното село. „Това е най-трудната част.“

 Изображения от кадри от дрон показват огромните щети в Старомайорске, Украйна. class= Изображения от кадри от дрон показват големите щети в Старомайорске, Украйна. CNN

Той каза, че руснаците са се опитали да превземат селото два пъти с малки групи войски, откакто е паднало миналата седмица.

Позицията на Украйна е още по-трудна, като се има предвид, че руските сили са от източната страна на реката и могат да използват естествената си граница, от която могат да обстрелват с артилерия. Тези последни постижения остават малки по обхват, но дойдоха, след като представители на Пентагона намекнаха, че Украйна е засилила скоростта в продължилата месеци контранастъпление и най-накрая ангажира резерви в битката.

Надеждите са големи за по-бързо темпо на напредване, но са помрачени от много реалната заплаха от руската въздушна мощ и изтощението на Украйна, казаха войници в села на първа линия пред CNN.

„Добре дошли в Мордор“

Кривбас се разходи из руините на Нескучне, по-голям град, освободен от Украйна седмици по-рано, докато описваше упоритостта и хитростта на руските сили, с които се биеше там.

Преди атаката Украйна беше преценила, че само двадесет руснаци защитават града. Но имаше още 200 скрити в различни мазета, които дори не се появиха, за да използват тоалетната, очевидно използвайки пластмасови бутилки под земята, за да избегнат украинските дронове за наблюдение.

В резултат на това Украйна смяташе, че силата й от 70 души е съкрушителна, но вместо това срещна по-твърда съпротива от очакваното.

Ожесточената битка за Нескучно приключи, каза Кривбас, в училищната зала, където руските парашутисти направиха последната си битка, преди да избягат. Той сочи към боклука, разхвърлян по училищния под, и ужасяващите условия, в които изглежда са живели окупаторите, преди битката да опожари сградата.

Графитите на стената са също толкова мрачни: „Няма любов“. „Бог е за Русия“. „Добре дошли в Мордор.“

Това е нихилизъм, който само засилва ключовия въпрос на украинските сили: Защо руските войски се бият толкова усилено за тези малки селища? Докато навлизат все повече в окупираната територия, битката остава все така тежка.

Фактът, че руските сили се бият толкова упорито за всяко селище, повдигна съмнения относно твърденията, че отбранителната линия на Русия е жестока, но тънка.

„Надявам се, че когато преминем през последната им отбранителна линия, те ще започнат да бягат“, каза Кривбас. „Засега те все още чувстват, че има нещо зад тях“.

Неотдавнашното разполагане на резервите на Украйна и разговорите за нова фаза на контранастъплението могат само да повишат морала досега.

„Чувстваме подкрепа, но сме много, много уморени“, каза Кривбас.

„Не разбирам мотивацията им“

Бруталната упоритост на руската тактика остава непоклатима.

На фона на постоянен изходящ обстрел, Серхей, командир на AREY, каза: „Тактиката им не се е променила. Те поставят осъдените от Бурята Z отпред без комуникация или информация.

Такива атаки на затворници – вълни от зле оборудвани новобранци от руските затвори, които често се описват като „пушечно месо“ – се използват за разкриване на украински огневи позиции, така че по-добре обучените руски войници да могат да се сражават с тях, каза той.

Той добави: „Те стоят до смъртта. Не разбирам мотивацията им. Или за какво се борят.

Неговите войски показаха малка руска брошура, озаглавена „Защо се бием“, намерена в превзети руски позиции, която предоставя изкривен разказ за причините за нахлуването, като се казва, че Русия е била нападната и не е имала друг избор, освен да се защити.

Друг старомайорски освободител с позивна „Рева“ носеше пленен модерен руски автомат АК-12, докато описваше очевидното руско използване на дразнещ газ на фронтовата линия.

„Имаше хаотична [руска] стрелба, за да разберат къде сме. След това газта. Вие не го усещате. Движи се бавно близо до земята. Стягах си раницата, когато усетих парене в гърлото и носа”, спомня си той.

Дори мините, поставени от руснаците, бяха поставени с капан.

Млад военен сапьор с позивна Волт описва как противотанковите мини, които е открил, са били поставени с граната под тях, така че гранатата ще детонира, ако по-голямата мина бъде преместена, причинявайки двоен взрив. Обяснението му беше прекъснато от силен изходящ ракетен огън.

Украйна ускори темпото и се движи. Неговите войски просто не знаят колко още ще продължи тази ожесточена битка.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР