Четирите партии в управляващата коалиция дадоха сигнали, че искат да

...
Четирите партии в управляващата коалиция дадоха сигнали, че искат да
Коментари Харесай

Коалицията не иска да се разпуска, сочат изказвания на участниците в нея

Четирите партии в ръководещата коалиция дадоха сигнали, че желаят да запазят държавното управление в настоящия му тип. В неделя това желание беше изразено от представители на „ Продължаваме промяната “ (ПП), „ ИТН “ (ИТН), Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ (ДБ).

Ние сме се „ разбрали да се придържаме към съдружното съглашение. Другото са неразбирателства, които са обидни, само че не са мотив да го развалим “, сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ пред.

По-рано през изтеклата седмица претендентът на Има Такъв Народ за началник на Българска народна банка не беше утвърден в Народното събрание, а министърката на външните работи Теодора Генчовска (ИТН) сподели, че министър председателят и неговите съветници водят лична политика във връзка с Северна Македония. Тези два обстоятелството се прибавиха към различието в обединението по въпроса за изпращането на оръжие на Украйна, като Демократична България упорства за взимането на точно такова решение, а Българска социалистическа партия е срещу.

В неделя ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски сподели, че „ до момента в който се извършва съдружното съглашение, проблеми няма да има “., че е обикновено да има разнообразни отзиви в обединението и че Българска социалистическа партия не отстъпва от двете „ червени линии “ – за изпращането на оръжие и за договарянията със Скопие.

Изпращането на оръжие на Украйна не е тематика на съглашението, защото то беше подписано преди Русия да нападне своя комшия.

Свиленски, както и вицепремиерът Асен Василев (ПП) застъпиха една и съща позиция във връзка с избора на началник на Българска народна банка. И двамата споделиха, че би трябвало да се откри единна кандидатура за този пост, утвърдена от всички участници в ръководството. Според „ не е удачно да се сменя гуверньорът на Българска народна банка при толкоз тежки рецесии и финансова неустойчивост “.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в неделя да се укрепи ръководството, с цел да не се позволен нови избори. Според него макар разногласията решението е в използването на съдружното съглашение.

„ Коалицията е през избор “, сподели Иванов. „ Или да изключи ГЕРБ и Движение за права и свободи от основните процеси на взимане на управнически решения, или да изпадне в положение на вътрешни свади “. Той счита, че първото е по-добрият избор и че той може да бъде осъществен.

Иванов засяга обстановката с предлагането на Любомир Каримански за началник на Българска народна банка, стартиран от Има Такъв Народ, само че разкритикуван от останалите представители на обединението. Кандидатурата на Каримански беше подкрепена в пленарната зала единствено от опозиционната Движение за права и свободи, а опозиционната ГЕРБ гласоподава „ въздържал се “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР