Четирите дни, в които беше невъзможно сключването на задължителната за

...
Четирите дни, в които беше невъзможно сключването на задължителната за
Коментари Харесай

Адвокати призоваха МВР да намали глобите заради срива със застраховките

Четирите дни, в които беше невероятно сключването на наложителната за водачите застраховка " Гражданска отговорност " (ГО), не стопират Министерство на вътрешните работи да глобява за това нарушаване. Това стана ясно от отговори на националната полиция на въпроси на " Сега ".

Тяхното пояснение е, че по закон всеки водач е задължен да носи документ за подписана застраховка за гражданска отговорност на колата. Ако няма годна застраховка, колата не би трябвало да се употребява. Липсата на лавица се открива, когато водачът бъде спрян. Липсата на стикер обаче се засича и от камерите по пътищата - и мобилни, и стационарни. От Министерство на вътрешните работи дадоха обещание в идващите дни да дават информация на " Сега " за санкциите, наложени по време на срутва в системата.

Адвокат Михаил Екимджиев обаче не е склонен с тезата на Министерство на вътрешните работи, че единствено водачите са отговорни, в случай че са карали без Гражданско отделение в интервала на техническия срив в системата. 

Единната осведомителна система за оценка ръководство и надзор на риска (ЕИСОУКР) свързва осведомителните системи на КАТ-МВР и застрахователите. Това разрешава всяка подписана застраховка да се регистрира в действително време в Информационния център към Гаранционния фонд (ГФ), а контролът се прави по електронен път. Когато казусът е в системата, няма по какъв начин цялата отговорност да е на водачите, тя би трябвало да е споделена, счита Екимджиев.

Той не отхвърля, че шофирането без годна лавица е нарушаване. Но напомня, че колите не са просто средства за развлечение - употребяваме ги, с цел да вървим на работа (понякога в различен град), да стигнем до болница и така нататък Ако е добросъвестна, страната няма да глобява за времето на срутва, счита Екимджиев. Трябва ли да се заплащат санкции, в случай че самата страна е основала предпоставки за пораждане на нарушаването, пита той.

Освен това въпросът не опира просто до санкциите, а до възможни произшествия, застрахователни събития, които може да се случили, до момента в който хората не са имали опция да сключат застраховката си.

По думите на юриста е най-добре да се вземе някакво решение, което " централно " да оправи кашата - да вземем за пример Министерският съвет да вземе решение за това какво се случва с санкциите. И да се признае, че в тази ситуация отговорността е споделена - сред водачите, които са карали без Гражданско отделение, и страната, която не им е разрешила да изпълнят задължението си да сключат застраховката. Може да се намерения за редукция на санкциите, както и за присъединяване в компенсациите.

Проблем е и неналичието на предварителна информация задоволително в точния момент за идната профилактика (след нея се случи и сривът), която би помогнала на хората да възнамеряват сключването на Гражданско отделение, тъй че да не се окажат без наложителната застраховка. Гаранционният фонд заяви за идната профилактика на 25 юни, като по проект тя трябваше да продължи 24 часа - от 08:00 ч. на 29.06.2024 година (събота) до 08:00 ч. 30.06.2024 година Следващото известие беше от 1 юли. В него се споделя, че е зародил проблем, без да се сочи по кое време ще бъде отхвърлен.

Според Кодекса за обезпечаване притежател на автомобил, който не е сключил " Гражданска отговорност ", се глобява с 250 лева, в случай че е физическо лице и се глоби с 2000 лева, в случай че е юридическо лице. При наново нарушаване санкцията е 800 лева, а имуществената глоба - 4000 лева Глоби са планувани и за водач, който ръководи кола, за която няма подписана Гражданско отделение - 400 лева и 800 лева при наново нарушаване.

Освен това краткотрайно се лишава книжката, в случай че се кара без Гражданско отделение - до сключването ѝ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР