Четирите държави на Балканите, които са членове на Европейския съюз

...
Четирите държави на Балканите, които са членове на Европейския съюз
Коментари Харесай

България, Гърция, Румъния и Хърватия ще работят заедно за интеграцията на Западните Балкани в ЕС

Четирите страни на Балканите, които са членове на Европейския съюз – България, Гърция, Румъния и Хърватия, ще оказват помощ дружно за европейската интеграция на останалите шест страни от района. За това се схванаха първите дипломати Екатерина Захариева, Никос Кодзиас, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович Бурич на работна среща в Ню Йорк, оповестиха от Министерство на външните работи.

Министрите направиха обзор на постигнатото досега от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора и се договориха да дадат политическа и експертна поддръжка за тяхната европейска вероятност. Захариева, Кодзиас, Мелешкану и Бурич се договориха да посетят дружно държавите-кандидатки, с цел да дадат знак, че застават зад тях в напъните им да изпълнят критериите за участие. Така Западните Балкани се трансформират освен в приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, само че и на останалите държави-членки от района.

„Страните би трябвало да бъдат оценени съгласно личните им заслуги. Знаем, че на Балканите постоянно има ревнивост, само че тя може и да е градивна и да подтиква промените в някои страни. Помощта ни би трябвало да се показва и в практични неща – даване на специалисти, подпомагане за срещи в Брюксел, работа за свързване на инфраструктурата“, сподели министър Захариева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР