Четиринайсетият международен фестивал за детско и младежко аудио визуално творчество

...
Четиринайсетият международен фестивал за детско и младежко аудио визуално творчество
Коментари Харесай

Млади таланти защитават филмите си пред авторитетно жури от университетски преподаватели

Четиринайсетият интернационален фестивал за детско и младежко аудио образно творчество „ Арлекин “ потегли   с тържествено шествие по основната улица на Варна. Участниците стопираха за къса фотосесия пред пъстрия надпис в Морската градина, преди да спрат пред откритата сцена „ Раковина “, където Веселин Веселинов  от НПГПТО „ М.В.Ломоносов “ в цветен костюм на обичания воин от комедия дел арте преряза филмовата лента и даде начало на поредицата от забавни и просветителни събития.

 

Журналистката Магдалена Гигова от съдружие „ Арлекин “ показа останалите членове на журито в медийната конкуренция – доцент Росица Илиева  и доцент Юрий Дачев, преподаватели от НАТФИЗ. Разконспириран бе и тайният консултант на оценяващите – кучето Нина, което също участва на церемонията.

 

Водещите Елица и Ивайла обясниха на присъстващите, че основаният от акад. Хачо Бояджиев фестивал „ Арлекин “ има конкурсен темперамент  и се организира се под мотото „ Светът в моите очи “. Целта му е да подтиква детската и младежка фикция за основаване на истински медийни артикули със средствата на цифровите технологии, а всеки създател да отбрани пред журито своя артикул.

 

Идеята е по време на фестивала те да обогатят посредством лекции, семинари, креативен работилници и на практика занимания познанията си в региона на медийното изкуство. Амбицията на уредниците от съдружие „ Арлекин “ е състезанието за млади публицисти в раздел „ Кино и телевизия “ да привлича участници от разнообразни страни.

 

В конкурсната стратегия спортните категории са: Кино и телевизия. Анимация. Мултимедия. Фотография. Медиен артикул, основан в границите на фестивала, задачата за който е снимане на клип при визитата на естествения феномен Побитите камъни.

 

 Интересно тазгодишното издание е и основаването на уебсайт, ютуб канал и интернет телевизия на „ Медия център “ от Украйна. През 2023 година 40 момчета и девойки съумяха да дойдат за „ Арлекин “, а в този момент отдалечено ще получат професионално направени благоприятни условия за онлайн изява.

 

Естествено продължение на фестивала „ Арлекин “ е състезанието за осъществяване на кино музика „ Киното-моя обич, моя ария “, чието разкриване ще бъде на 5 юли на българския Стоунхендж - Побитите камъни и всеки, който има предпочитание, може да се включи в концертната стратегия с акапелно пеене.

 

Тук се намесва третият доцент – Дарияна Куманова, учител в Консерваторията на Сан Ремо, която дружно със своето Студио 20 извърши предварителната селекция на кандидатите в музикалната конкуренция.

 

Специално за нея от Италия идва и вокалният възпитател на фестивала в Сан Ремо Иван Лазара. Председател на журито е акад. Пламен Карталов, а другите членове са певицата, тв водеща и озвучаваща актриса Йоанна Драгнева и телевизионният водещ, певец и публицист Драгомир Драганов.

 

 След формалната част, на сцената се качи Мая Петрова, която откри концерта с национална ария. В името на жанровото многообразие, последва осъществяване на бийт-боксърите  DV-DC от Сцена Арт-студио, които издават невъобразими звуци с уста. Йоанна и Александра Колесниченко, които всяка година се изявяват на „ Арлекин “ с друг гений – пеене, актьорско майсторство, кино постановка, този път ни придвижиха в Боливуд с техния „ Индийски танц “.

 

Александър от Сцена Арт студио и Вокална школа „ Весели щурчета “ с меден глас изпя Fly me to the moon. Рая Костадинова добави магията на киното и любовта с песента от кино лентата „ Титаник “. А изпълнителите на общоприети и латино танци Сияна Обретенова и Арсений Вискин от Денс моушън  спряха дъха на публиката с изяществото си.

 

Децата от школите по национално пеене „ Тракийски слънца “, “Неранза “ и „ Галенчета “, както и възпитаниците на Кичка Христова възпламениха всички с осъществяванията си.

 

Международният юношески продължава със защитата на основаните от децата и младежите репортажи, документални, игрални и анимационни  филми 

 

Младежките събития се организират с подкрепата на Община Варна, кметът Благомир Коцев и дирекция „ Образование и юношески действия “. По традиция БДЖ транспортира участниците благотворително. Спомоществуватели на фестивала са още  Геотехмин, Минерал 2000, Рефан, IMMOTIVE, хотел “Преслав ” Златни пясъци, хотел “Черно море ”, веригата магазини “Баш майстора ”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР