Четиринайсет български общини, в които безработицата е между 30 и

...
Четиринайсет български общини, в които безработицата е между 30 и
Коментари Харесай

Общини с над 30% безработица ще получат 2 млн. лв. за програми за заетост

Четиринайсет български общини, в които безработицата е сред 30 и 64% ще получат общо 2 млн. лева за стратегии за образование и претовареност на трайно безработни в неравностойно състояние. Това заяви пресцентърът на Министерството на труда и обществената политика откакто ведомството обезпечи парите от икономии в личния си бюджет. Това става на фона на общо намаляване на безработицата в страната, която към този момент е 6.8%.

Програмата стартира пилотно в Севмерозападна България в общините Ружинци, Якимово, Хайредин, Димово, Борован, Вълчедръм, Чупрене, Бойчиновци, Медковец, Макреш, Криводол, Грамада, Чипровци и Брегово.

С парите ще се финансира заетостта на цялостно работно време на към 830 безработни.Приоритетно в образование и претовареност ще се включват дълготрайно безработни, безработни младежи (до 29 години), както и безработни, които получават обществени помощи или са с главно и по-ниско обучение и без професионална подготовка. Програмата е ориентирана и към стопански неактивни, в това число обезкуражени лица, които ще могат да се вземат участие в нея след регистрация в бюрата по труда.
Всички включени в програмата безработни ще преминат обосноваване за интензивно търсене на работа. Хората, които се нуждаят, ще бъдат включени в курсове за ограмотяване или за придобиване на подготовка по специалност. По новата самодейност ще се обезпечава и субсидирана претовареност на цялостно или ненапълно работно време за период до12 месеца в частния бранш или към общините за работа в общественополезни действия - ремонт на публични здания, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно завещание или оказване на услуги на популацията.Работодатели по програмата могат да са компании от частния бранш, общински администрации и предприятия, обществени предприятия, неправителствени организации и други Те ще получават средства за трудовите хонорари на наетите лица и дължимите осигуровки за сметка на работодателя в размери, избрани вНационалния проект за деяние по заетостта за 2017 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР