Четиримата представители на коалицията Демкоратична България във варненския Общински съвет

...
Четиримата представители на коалицията Демкоратична България във варненския Общински съвет
Коментари Харесай

"Демократична България" възрази срещу формално публичното обсъждане на бюджета за 2020г. във Варна

Четиримата представители на обединението " Демкоратична България " във варненския Общински съвет желаеха от кмета на града да промени часа на плануваното за петък обществено разискване на проектобюджета за 2020 година

Според авансово публикуваното известие на локалната администрация, срещата за разискване на бюджета би трябвало да се състои в 11 ч. Искането на " Демократична България " е това да се случи в 18 ч., след края на работния ден, с цел да могат повече жители да вземат присъединяване в полемиката.

" Приветстваме практиката бюджетът на общината да се разисква с жителите на Варна, защото е от изключителна значимост те да имат опция да вземат участие
в процеса по основаването на този бюджет ", написа в отворено писмо до Порнтих. То е подписано от четиримата представители на " Демократична България в съвета - Стела Николова, Ивайло Митковски, Николай Капитанов и Мария Ангелова-Дойчева.

Според тях " авансово оповестеният час в петък прави невероятно присъединяване в разискването на всички работещи варненци и те не биха могли да се включат в разискването на най-важния документ за годината, който приема Община Варна ".

В писмото си съветниците напомнят на Портних, че в противоположен случай разискването ще бъде официално и лишено от смисъл.

Проектът за бюджет на Варна за 2020 година е в размер на 492 млн. лева " Бюджетът е упорит, само че в доста висока степен – реален, сподели при представянето му кметът на града Иван Портних. Очаквам, че в хода на годината макрорамката ще пораства нагоре ".

Според него през последните години Варна няма просрочени отговорности, което е един от главните индикатори за финансовата резистентност на общината. Собствените доходи бележат наклонност на повишаване с близо 75%, сподели още Портних.

И през тази година Община Варна има намерение да резервира размера на локалните налози и такси, като се изключи налог " придобиване на имущество ".

Повече средства в сравнение с в бюджета за м.г. са заложени за функционалностите " Образование ", " Здравеопазване " и " Социални действия ". " Приоритет за нас остава образованието, където сме заложили 154 млн. лева разгласи при представянето на проектобюджета за годината Иван Портних. Тази функционалност е с максимален дял от бюджета - 40,5%, което е нарастване с 11.3 млн. лева

Увеличение се чака да има и при европейското финансиране, което Варна чака. Заложените средства в бюджета са 108.4 млн. лева, които съгласно кмета на града е с над 38 млн. лева повече спрямо м.г.

За " Здравеопазване " в бюджета за 2020 година са планувани 23.4 млн. лева, което е с едвам 2,3 млн. лева повече по отношение на 2019 година Парите за обществени действия са 17.2 млн. лева, а финансовата стратегия на общината е в размер на малко над 58 млн.лв., като дружно със средствата от европейските стратегии и планове ще доближи 158.5 млн. лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР