Четиримата бивши гранични полицаи, обвинени от Турския наказателен съд за

...
Четиримата бивши гранични полицаи, обвинени от Турския наказателен съд за
Коментари Харесай

Протест в Бургас в защита на четиримата гранични полицаи, съдени в Турция

Четиримата някогашни гранични служители на реда, упрекнати от Турския углавен съд за гибелта на турски риболовец, породена заради немарливост, са призовани да дадат показания.

След днешното съвещание в Бургаския областен съд ще завърши осъществяването на правосъдната поръчка от турската страна. Междувременно над 200 души се събраха на протест в поддръжка на служителите на реда пред правосъдната палата. Омбудсманът на града Тодор Стамболиев прикани страната за поддръжка. Той сподели, че страната ни би трябвало да наеме турски юрист, който да отбрани нашите гранични чиновници на идното дело против тях в турския углавен съд.

Обвинителен акт против 4-мата някогашни гранични чиновници Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са изпратили от Турския углавен съд в Къркларели. Според правосъдната поръчка на тях би трябвало да им се даде право на отбрана, изясни юристът на Михаил Цонков - Росен Кожухаров. "Ще има опцията ние да представяме нови писмени доказателства. От друга страна съдът ще предложения обвинените от страна на Турския углавен съд и правораздавателни органи да дадат пояснения по обвиняването, което им е повдигнато с импортирания обвинителен акт ", добави той.

Преди началото на правосъдното съвещание по самодейност на Организацията за отбрана на българските жители се организира протест. "Протестът се провежда в поддръжка на четиримата български граничари, които преди 10 години опазиха нашата татковина. Тогава те опазиха нас и в този момент ние би трябвало да ги защитим ", сподели пред БНР един от уредниците Стефан Петров. "Все повече усещаме поддръжката на българските институции, само че остават и страховете ни ", сподели някогашният граничен служител на реда Михаил Цонков.

Припомняме, през 2008-а година българската военна прокуратура приключи делото против Михаил Цонков за гибелта на турски нарушител край Резово. Разследващите бяха безапелационни, че случаят е трагичен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в интерес на България по дело, заведено от роднините на починалия Ялчин Ерджан. Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас в този момент ще бъдат изпратени на турската страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР