Четирима ученици от Варна са избрани да участват в първата

...
Четирима ученици от Варна са избрани да участват в първата
Коментари Харесай

Четирима ученици от Варна ще участват в първата стажантска програма на ЦЕРН

Четирима възпитаници от Варна са определени да вземат участие в първата стажантска стратегия на Европейската организация за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) – пилотно двуседмично обучение-стаж за възпитаници.
Това сподели за Радио „ Фокус “ – Варна Свежина Димитрова, шеф на Народна астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „ Николай Коперник “ във Варна. Програмата включва двуседмичен курс от лекции, извършения, визити и практическа работа за стажанти в региона на физиката на обикновените частици и инженерните действия, осъществявани в ЦЕРН.
„ Селекцията на учениците беше доста задълбочена и много сложна, заради извънредно високото равнище на претендентите и техният огромен брой – над 350 “, добави Свежина Димитрова. В образованието, което ще се организира на български език, от България ще се включат 24-ма участници. Свежина Димитрова акцентира, че всички те са медалисти от интернационалните надпревари в Европа и Азия по физика, математика, информатика, астрономия и астофизика, печелили са призови места на националните олимпиади в същите сфери и имат богат опит в работа по планове на национално и интернационално равнище.
В стажантската стратегия ще вземат участие четирима възпитаници от Математическата гимназия „ Д-р Петър Берон “ и ЦПЛР-НАОП „ Николай Коперник “ във Варна – Феодор Кономаев, Александър Георгиев, Димитър Опарлаков и Елена Стоева. Ръководители на групата са Свежина Димитрова – шеф НАОП „ Николай Коперник “, и Румяна Хаджийска – Институт за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българската академия на науките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР