Четирима посланици у нас - на САЩ, Испания, Швейцария и

...
Четирима посланици у нас - на САЩ, Испания, Швейцария и
Коментари Харесай

Четирима посланици се събраха в подкрепа на гражданския сектор и пространство за социални предприятия - Общество

Четирима посланици у нас - на Съединени американски щати, Испания, Швейцария и Германия, дружно с фондация " Америка за България " и фондация " Български център за нестопанско право " се сплотиха в подкрепа на гражданския бранш и пространство за обществени предприятия по време на  събитие в чест на гражданските организации в България.

В началото на събитието президентът на фондация „ Америка за България “ Нанси Шилър благодари на посланиците за това, че са се събрали в поддръжка на гражданския бранш и на фондация " Български център за нестопанско право ".

" Всеки един от Вас има доста значима роля в тази общественост на ангажирани жители. Искам да насочва специфична признателност на нашите домакини - Надя Шабани и приятелите ни от БЦНП. Центърът работи взаимно с неправителствени организации в цялата България ги съветва и подкрепя в създаването на устойчиви модели. Пространството, в което се намираме сега - в центъра на София, е един ослепителен образец за резистентен модел ", сподели още Шилър.

Тя добави, че Надя Шабани и нейният екип се приготвят интензивно за огромното разкриване, в което ще бъдат показани резултатите от работата на над 30 български обществени предприятия . " Благодаря, Надя, че ни дадохте опция да надзърнем в общественото пространство преди формалното разкриване след няколко седмици ", уточни президентът на " Америка за България ". 

Според нея през последните десетилетия българското гражданско общество навреме и поредно се е отзовавало, с цел да посрещне потребностите на жителите: " Попълваше неналичията, там където не доближиха институциите. Представителите на всички тези организации се управляват и за тях работят забележителни персони ". 

Нанси Шилър уточни, че гражданското общество сме всички ние - жители, които са се събрали в поддръжка на една идея, да отстоят едно право, свободно да изразят своята позиция, да упражнят свободите си без боязън от дискриминация или където се постанова, да подадат ръка на хората в потребност. 



Президентът на " Америка за България " Нанси Шилър. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа напомни, че се навършват 15 години от основаването на фондация " Америка за България " и постигнатото е докоснало живота в България. " Защо ние се грижим за гражданското общество? Защо то е значимо за нас? Защото една народна власт е невероятно да съществува без витален цивилен бранш и поддържаме разнообразни хора ", сподели тя.

Мустафа акцентира, че " гражданското общество се намесва там, където в действителност има нужда ". То е изиграло голяма роля в българското общество, като означи приноса на българските възрожденци, приноса за избавяне на българските евреи, осъществяването на прехода от комунизма, включително поддръжката за украинските бежанци, гасене на пожари, търсене на изчезнало дете.

" Станахме очевидци на значително опити за заплашване на гражданското общество ", означи американският дипломат и добави, че поддържа активността на Антикорупционния фонд, макар акциите по оклеветяване.

Посланикът на Съединени американски щати насочи специфични благодарности към президента на фондация " Америка за България ". " Едва ли има друга американка в България като Нанси Шилър, която с такава отдаденост да работи за развиването на българския капацитет ", счита Херо Мустафа. 

По думите ѝ гражданското общество предлага пространството, където хората да могат да се съберат, да споделят ползи, да работят взаимно по своите обществени цели и да вземат решение компликациите. Така ще могат да попълнят тези пропуски и минусите на българските системи, които ще оказват помощ да се усъвършенстват обществата. 

Мустафа добави, че посолството на Съединени американски щати поддържа гражданското общество и това е измежду водещите цели. " Когато дойдох в България, една от първите ми срещи беше точно с представители на гражданския бранш и не стопираме взаимната си работа ", уточни още тя. 

" За страдание, станахме очевидци на значително опити за заплашване на гражданския бранш - опити за секване и затрудняване на активността. Помним ужасяващото нахлуване против Рейнбоу хъб, когато дипломатическият корпус излезе обединен и съобщи солидарността си, заклеймявайки сходни набези. Подкрепяме интензивно активността на Антикорупционния фонд - възхищения, че продължавате активността си, макар всички опити за оклеветяване, постоянно сме заклеймявайки сходни похищения. Зад Вас сме, поддържаме Ви, с цел да можем да вършим това, от което има потребност ", обърна се Херо Мустафа към АКФ. 

Тя напомни, че гражданското общество е било водещо в редица акции.



Посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Директорът на " Българския център за нестопанско право " Надя Шабани посочи , че борбите на българското гражданско общество са битката против корупцията, самостоятелната правосъдна система, даване на повече права на хората с увреждания, по-добра обществена политика и така нататък

" Едно проспериращо общество може да се случи единствено с присъединяване на гражданското общество. Всички изследвания демонстрират, че на хората в България им пука за гражданското общество ", добави Шабани.

Тя изясни, че в новото обществено пространство могат да се видят историите на обществените предприятия. " Всичко - мебелите, ремонта, лавиците са направени от над 30 предприятия. Това са хора, които пазят природата, развиват нашите обичаи, съхраняват обичаите, работят за културното развиване, оказват помощ на хора в мъчно състояние ", разказа още Надя Шабани.

Продуктите, които се намират в общественото пространство са създадени от хора с увреждания, дами в мъчно състояние, бежанки, хора, претърпели тежка болест. Това обаче не са истории на страданията, а на триумфа.

" Радваме се на това, че в действителност демонстрира по какъв начин можем да се оправим дружно. Това е най-ценният урок, който може да дадем - свързани в положителното, можем повече .  Ние сме тревожни хора, тъй като си лягаме с мисълта, че имаме още доста работа. Повярвайте, ставаме стимулирани, че знаем какво вършим. Нашият глас е гласът на хора, единствено по този начин можем да изградим демократичните институции. Амбицията ни е сходни места да има доста и повече организации ", сподели още Шабани. 

 Директорът на Българския център за нестопанско право (БЦНП) Надя Шабани. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Испанският дипломат у нас Алехандро Поланко Мата изясни, че колкото по-силен е един цивилен бранш, толкоз по-голяма е демокрацията в една страна.

" Устойчивост на туризма може да способства за интеграция тук-там, за опазване на популацията там, където следим мощно понижаване. Устойчивият туризъм разрешава да се запазят традициите и полезностите ", счита той. Мата добави, че в България, както и в Испания, един от главните проблеми е демографията, само че в същото време с това в страната ни има и доста благоприятни условия за развиване.

Според него би трябвало да се подчертае значение на това, което вършат гражданските организации. 

Швейцарският дипломат Реймунд Фурер заяви, че неотдавна Швейцария и България са подписали рамково съглашение за обезпечаване на финансова помощ и една от петте цели е точно обществената система и нейното подсилване, като акцентът ще бъдат уязвимите групи, тяхното сполучливо включване и интеграция.

Посланикът на Германия Ирене Мария Планк , която от две седмици е в България, съобщи, че капацитет за съдействие са свободата на медиите и върховенството на правото.

Тя означи, че България е на път да се яви на пети следващи избори за две години и доверието в институциите е ниско, кръжи дезинформация, която се множи през обществените мрежи и протича през медии, които са доста надалеч от качествената публицистика. За да може българският гласоподавател да образува едно осведомено мнение, е належащо да има мощна качествена публицистика и самостоятелни медии. Затова в тази посока ще насочим напъните си. 

Посланик Планк е безапелационна, че правната промяна е извънредно значима за България, за възстановяване качеството на живот и развиване. По думите ѝ гражданският бранш е мотор на тематиката. " Когато дойдох, с изненада разбрах, че сътрудник стои до 10 ч. вечерта в Народното събрание на съвещание на правната комисия. Запитах се " Кому е належащо това? ", уточни тя. 

По думите ѝ върховенството на правото има потребност от доста мощната роля на гражданските организации. Правната промяна е извънредно значима за България освен тъй като Европейски Съюз упорства за нея, само че и тъй като ще разреши животът да се усъвършенства, заключи Планк.



Четиримата посланици - на Съединени американски щати, Испания, Германия и Швейцария. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР